SMANJILI JOJ KAZNU

Nakon povratka s rođendanskog tuluma Saša je na svoju Karmen urlikao i udarao je: 'Ku*vaš se i skitaš dok sam ja na brodu, čije je ovo dijete?!'

 Hanza Media, Facebook

Zbog ubojstva svoga supruga, pomorskog časnika Saše Đorđevića (35), prekoračenjem nužne obrane, Karmen Matana Đorđević (24) iz Ploča u ponovljenom je postupku presudom dubrovačkog Županijskog suda proglašena krivom te je osuđena na četiri godine zatvora, javlja Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo: prvobitnu je presudu od 10 godina zatvora Vrhovni sud RH ukinuo ustvrdivši da je "nepodobna za preispitivanje" i da se ne može sigurno i objektivno utvrditi koji su razlozi opredijelili sudsko Vijeće da presudi na način kako glase presuda i obrazloženje.

Ta je presuda izrečena u studenome prošle godine, a sudsko Vijeće je i u ponovljenom postupku zaključilo da je Karmen kriva za ubojstvo počinjeno 7. svibnja 2016. godine, oko 1 sat, u obiteljskom stanu u Pločama, na četvrtom katu stambene zgrade u Pločama, u Ulici Petra Svačića 12.

Do ubojstva je došlo tijekom verbalnog napada supruga koji joj je, nakon povratka s njezine rođendanske proslave, predbacivao da je bila s ocem njihova tromjesečnog dječačića i pitao je je li se kurvala, ali i predbacivao da se kurva i dok je on na brodu, da se skita dok on čuva tuđe dijete, da će je ubiti ako ne kaže tko je otac malog dječačića, a zatim ju je i fizički napao na način da ju je više puta udarao rukama po glavi u predjelu sljepoočnica, čela i cijele glave, te udarao i stiskao po leđima, grebajući je i snažno udarajući u trbuh.

Dok ju je udarao, gurao ju je po stanu i dogurao do kuhinje, ali je ona, kako bi se obranila, dohvatila kuhinjski nož dužine oštrice 19,5 cm i s njim ga ubola u gornji dio prsišta, zadavši mu jednu jedinu ubodnu ranu dubine 10 centimetara. No, ubod je bio fatalan: zadala je teške i za život opasne ozljede plućne arterije, lijeve srčane klijetke i lijeve koronarne arterije, od posljedica kojeg uboda je njezin suprug odmah preminuo.

Valja reći da je županijski državni odvjetnik tvrdio kako je do sukoba došlo u dnevnom boravku, a do uboda nožem u kuhinji, ali u trenutku dok joj se suprug nalazio sučelice, a ne iza leđa, kako se Karmen branila. DORH je inzistirao na istodobnosti napada i obrane, a branitelj Karmen, dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo, na kontinuitetu obrane.

Osuđenici se kao već odsluženi dio kazne priznaje sedam mjeseci provedenih u istražnom zatvoru, a mora platiti ukupno 46.768 kuna troškova vještačenja, svjedočenja, sudskog paušala i troškova zastupnika oštećene obitelji.

Inače, slučaj ubojstva pomorca Saše Đorđevića podsjeća na ubojstvo i sudski postupak Zadranki Ani Magaš, koja je također svoga supruga Kristijana Magaša ubila nožem.

Već kratko nakon ubojstva i dok je trajala istraga, građani Ploča i doline Neretve pitali su se i bili u dilemi može li se ubojicom nazvati majka koja se branila.

No, za razliku od Ane Magaš, Karmen se nije branila postporođajnim sindromom. Valja napomenuti i kako roditelji njezina supruga nisu ni približno utjecajni kao što je to zadarska obitelj Magaš, navodi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:31