MAFIJAŠKA PORUKA

NAPALA JE NAORUŽANA MASKIRANA BANDA Vukovarski gradonačelnik kroz suze nakon što su mu prebili suprugu: 'Dočekao me njezin vapaj. Ako je ovo poruka, uzvraćam: OSTAJEM!'

 Vlado Kos / CROPIX

VUKOVAR - Dočekao me njezin vapaj. Ulaziš u kuću gdje ti je žena svezanih ruku, vrat u modricama. Strašno…“ kroz suze je procijedio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo opisujući trenutak kada je po povratku sa sjednice Hrvatskog Sabora iz Zagreba u srijedu nešto iza 20 sati ušao u obiteljski stan na Trgu Republike Hrvatske 3 u Vukovaru.

Njegova supruga Željka Pavošević bila je svezana za stolicu. Uplakana i uplašena. Tako su je ostavile tri nepoznate maskirane osobe koje su joj prvo oko 20 sati pozvonile na vrata obiteljskog stana smještenog na 4. katu nove zgrade u središtu Vukovara, svega 100-tinjak metara udaljene od Gradske uprave.

Žena im je otvorila ni ne sluteći što joj se sprema, a trenutak poslije u nju je bilo upereno oružje. Tri osobe upale su u stan i pod prijetnjom oružjem uz upotrebu fizičke sile trakama svezali gospođu Pavošević za stolicu i navodno joj izrekli poruku koju treba prenijeti svome suprugu. Dan poslije Sabo nije želio govoriti o detaljima. I on je još uvijek u šoku zbog onoga što se dogodilo njegovoj supruzi, no pristao je dati kratku izjavu medijima.

- Ako je ovo poruka, ja je uzvraćam. Ostajem… - kratko je prozborio kroz suze, a potom s knedlom u grlu ipak dao još nekoliko rečenica, na novinarski upit smatra li da je napad na njegovu suprugu zapravo politički motiviran i usmjeren prema njemu.

- Ne mogu to tvrditi ni reći je li to zbog toga što su počele neke istražne radnje u Vukovaru protiv nekih ljudi za koje sam ukazivao i je li to opomena meni, ali jasna je bila opomena mojoj supruzi poručena meni. Očekujem da ću imati zaštitu, da će se pronaći počinitelji. Bit ću ustrajan u sprječavanju kriminala. Ja nisam nikakav lopov. Oni koji očekuju da će me na ovakav način obeshrabriti u tome neće uspjeti - rekao je Sabo prije nego li se uputio u stan k supruzi uz koju je u četvrtak bila jedna rođakinja. Gospođa Pavošević nije bila voljna davati izjave za medije, a Sabo je samo rekao da je iza njih oboje neprospavana noć.

Policija je o ovom razbojništvo priopćila vrlo šturo, naglasivši kako se za počiniteljima traga. Hoće li im što pomoći nadzorne kamere koje se nalaze u ulazu u zgradu teško je reći, jer stanari misle da te kamere uopće nisu u funkciji. Nitko od susjeda pak nije ništa čuo. Gradonačelnikov stan je zadnji u nizu na 4. katu, a do njega se dolazi otvorenim hodnikom koji gleda na parkiralište i hotel Dunav. Ispred njega danas je stajao policajac. Gospođa koja živi u stanu do njihovog trenutno je u inozemstvu, a prvi sljedeći stan od njihovog je udaljen oko 12 metara. Bračni par koji u njemu živi nije ništa čuo.

- Tek kad je došla policija čuli smo što se dogodilo. Strašno je to. Jako mi je žao Željke i Željka. Ona je tako divna osoba i sigurno nije tako nešto zaslužila. Grozno je da se to može dogoditi u središtu grada i to nije nimalo ugodno - kazala je susjeda Marija Kumer, dok su građani s kojima smo razgovarali na vukovarskim ulicama gotovo jednoglasni u osudi ovog čina, tvrdeći da za rješavanje razmirica postoje drugi načini te da se u to nikako ne bi smjelo uključivati supružnike ili druge članove obitelji.

U Vukovaru vrije već mjesecima

Situacija u Vukovaru inače vrije već nekoliko mjeseci. Podsjetimo Saba i stranačkog mu kolegu Željka Pinjuha kazneno su prijavili njihove stranačke kolege iz SDP-a optuživši ih da su organizirajući odmor vukovarske djece i osoba slabijeg imovinskog stanja naplaćivali veće troškove od stvarnih te da su razliku podijelili. Sabo i Pinjuh te su optužbe odbacili, a DORH se o prijavi još nije očitovao. Prije mjesec i pol dana jedan od SDP-ovaca koji su prijavili Saba i Pinjuha, Zdravko Dedić optužio je Pinjuha da ga je fizički napao u alkoholiziranom stanju, što je Pinjuh demantirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:47