PUNE RUKE POSLA

Napeti trenuci u jadranskim marinama: Na Rabu izgorila jahta, u Skradinu potopljena brodica

Pričinjena je materijalna šteta, no nitko nije ozlijeđen niti je došlo do onečišćenja mora

Potopljena bordica u Skradinu

 Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture/

Pune ruke posla imale su nadležne službe tijekom petka u rapskoj luci i u skradinskoj ACI marini zbog dva plovila - jahte koja je gorila i brodice koja se krenula potapati. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko izvanrednih događaja na moru u kojima su sudjelovale posade i plovila. Pričinjena je materijalna šteta, no nitko nije ozlijeđen niti je došlo do onečišćenja mora.

Prvo je oko 11.30 sati izbio požar u krmenome dijelu motorne jahte koja je boravila na vezu u neposrednoj blizini benzinske postaje.

- Požar su uočili službenici Lučke ispostave Rab o čemu su izvijestili MRCC Rijeka, službe nadležne za sigurnost plovidbe resornog Ministarstva i Policijsku postaje Rab te isplovili na poziciju nesreće. Vatrogasci DVD Rab u 12.15 sati požar su lokalizirali u brodskoj strojarnici, a požar je u potpunosti ugašen u 12.15 sati. Nakon gašenja požara i dovršetka preliminarnog pregleda brodice, iz LI Rab obustavljena je privremena zabrana obavljanja pomorskog prometa tim dijelom luke. Voditelju havarirane motorne jahte dužine 9,9 metara, talijanske zastave, državljaninu Republike Italije administrativnom provjerom nisu utvrđeni nedostaci propisane brodske dokumentacije i potrebnih uvjerenja te je istome iz nadležnosti Lučke ispostave Rab, naloženo angažirati komercijalni tegalj brodice u luku posebne namjene, ACI Rab, gdje je tijekom jučerašnjeg dana dovršen očevid - otkrivaju iz Ministarstva mora i prometa. Rapska policija je, pak, provedenim očevidom utvrdila da je uzrok pomorske nesreće kvar električnih instalacija u brodskoj strojarnici i čije iskrenje je u kontaktu s benzinskim isparavanjima proizvelo zapaljenje.

image

Potopljena bordica u Skradinu

Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture/

Četiri sata kasnije uslijedila je nova drama u ADI marini Skradin. Naime, djelatnici NP Krka dojavili su u 15.52 sati šibenskoj Lučkoj kapetaniji da postoji opasnost od potonuća motorne brodice koja je vezana na ponton skradinske marine.

- Na poziciji nesreće službenici šibenske Kapetanije zatekli su motornu brodicu, dužine šest metara, djelomično potopljenu od krmenog dijela prema pramcu, a voditelj, ujedno i vlasnik brodice te troje članova posade, svi državljani Kraljevine Norveške, zatečeni su neozlijeđeni na pontonu. Djelatnici NP Krka su dodatnim vezovima uz ponton stabilizirali brodicu da ne bi potone te su oko brodice postavili plutajuću branu, kojom je spriječeno potencijalno onečišćenje mora u slučaju istjecanja pogonskoga goriva iz vanbrodskog spremnika - priopćili su iz Ministarstva navodeći i da su pripadnici DVD Skradin ujedno mehaničkim pumpama izbacivali more iz brodice.

image

Potopljena bordica u Skradinu

Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture/

Potom je na mjestu nesreće izvršen komercijalni podmorski pregled trupa koji su odradili ovlašteni ronioci, a s obzirom da nije uočeno oštećenje, niti drugi vanjski uzrok prodora mora, brodica je podignuta u plutajući položaj potopnim zračnim jastucima, nakon čega je dovršeno ispumpavanje mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:14