SLUČAJ DINE KULIŠEKA

NAPETO NA SUĐENJU UBOJICI IZ DRAMLJA Pavasović Visković vještakinji: 'Ne vičite, pa nisam ja vaš pacijent!'; Ona mu je uzvratila: 'Nikad se ne zna...'

Tijekom 10 dana Dini Kulišeku davali su placebo umjesto lijeka i nije bilo promjena u ponašanju. U bolnici se hvalio ubojstvom
Rijeka, 150714.Privodjenje Dina Kuliseka na ispitivanje drzavnom odvjetniku. Dino Kulisek osumnjicen je za ubojstvo Ivana Jagodica i tesko ranjavanje Meriem Demo u Crikvenici.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimas / CROPIX

Dino Kulišek iznosi neuvjerljive i simulirane sadržaje, on je ubrojiva osoba kojoj su u vrijeme ubojstva sposobnosti shvaćanja postupaka i vladanje voljom bile smanjene, ali u manjoj mjeri.

Ustvrdila je to sudska vještakinja Tija Žarković Palijan tumačeći nalaze nadvještačenja provedenog u Psihijatrijskoj bolnici Popovača nad mladićem iz Dramlja. Njemu se sudi u Rijeci za okrutno ubojstvo Ivana Jagodića lani u srpnju u Crikvenici sa 40 uboda nožem, te pokušaj ubojstva njegove djevojke Meriem Demo, koja je zadobila 15 uboda nožem, ali spasilo ju je što se pravila mrtva.

Ne treba mu liječenje

Nadvještačenje je bilo naloženo zbog dva ranija oprečna psihijatrijska mišljenja. Dr. Miroslav Goreta iz bolnice Vrapče ustvrdio je da Kulišek neubrojiva osoba, a doktorica Valentina Ružić iz KBC-a Rijeka ustvrdila je da je u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno. Kulišek je inače psihijatrima govorio da čuje glasove i da prelazi u druge dimenzije. Za vještakinju su njegove slušne i vizualne halucinacije, vizije, iluzije i telepatske sposobnosti “naučena psihopatologija”. Psihijatri iz Popovače za Kulišeka ne preporučuju mjeru liječenja smatrajući da se ne radi o osobi koja boluje od duševne bolesti. Na pitanje Kulišekova odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića je li moguće da je optuženik u vrijeme ubojstva bio neubrojiv zbog akutnog psihotičnog poremećaja nalik na shizofreniju, vještakinja Tija Žarković Palijan rekla je da nije jer da je tako, danas bi bio bolestan.

Na pitanje sutkinje kakva osoba nekoga zbog duga od 200 kuna izbode 40 puta nožem, a drugu osobu 15 puta, vještakinja je rekla da za takvo ponašanje ne mora nužno imati dijagnozu.

- Radi se o narcisoidnoj osobe s poremećajem osobnosti - rekla je. Za osobu poput Dine Kulišeka rekla je da postoji opasnost da u budućnosti počini isto kazneno djelo te da bi bio potreban psihosocijalni tretman zbog boljeg uklapanja u društvo. Međutim to ne znači da su potrebne mjere liječenja.

Radi 150 sklekova

Kako je istaknula vještakinja, tijekom deset dana vještačenja Kulišek je umjesto terapije dobivao placebo te svo vrijeme nije uočena nikakva promjena u ponašanju. Samo se jedan dan žalio da ne može spavati te su mu dali četvrtinu doze koju po terapiji dobiva, no spavao je dan i pol. To je, prema njezinu mišljenju, indicija da u bolnici izbjegava terapiju. Već na prvom razgovoru Kulišek se pokazao kao živahna osoba i odmah potom je napravio 150 sklekova, što je aktivnost na kakvu se psihotične osobe ne mogu usmjeriti. Ustvrdila je i da je postojala nedosljednost kad je govorio o glasovima i halucinacijama. Čak se pred drugim pacijentima hvalio kako je počinio ubojstvo.

Pavasović: Ne vičite, nisam vaš pacijent

Rasprava je trajala tri sata jer je Kulišekov odvjetnik imao čitav niz primjedbi na vještačenje iz Popovače.

U jednom trenutku vještakinji je rekao da ne viče na njega jer on nije njezin pacijent, a ona mu je odgovorila: “Nikad se ne zna”.

Pavasović među ostalim tvrdi da je nedopustivo da se osobi za koju se sumnja da je bolesna daje placebo, to više što je lišen slobode, te da se takvim eksperimentiranjem ne može utvrđivati nečija ubrojivost. Kulišek je čitavo vrijeme u Popovači bio pod videonadzorom i razgovori su se snimali, što je također, prema mišljenju odvjetnika, nedopustivo jer optuženik o tome nije imao saznanja. U svojoj je primjedbi na nadvještačenje rekao da je nalaz kontradiktoran, neprofesionalno i pristrano sačinjen te je podnio zahtjev za izdvajanjem zbog nezakonitosti, što je sutkinja odbila te će po svoj prilici biti podnesena žalba na tu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:34