SLUČAJ LEŠ

NEMA MU POMOĆI: ČIM SU GA PUSTILI IZ ZATVORA, ODMAH NASTAVIO PLJAČKATI Nevjerojatna priča o nepopravljivom razbojniku koji je harao Zagrebom

 

Sredinom listopada prošle godine Miroslav Leš (31) sjeo je na optuženičku klupu Županijskoga suda u Zagrebu i čekao da mu sudac Tomislav Juriša izrekne presudu. Cijelo je vrijeme gledao u pod. Bio je vidno zabrinut i prilično uplašen. Znao je da će ga osuditi na zatvorsku kaznu, samo nije znao koliko će godina zatvora dobiti.

Nakon što je čuo pravorijek da će zbog šest pljački u kladionice i pošte, od kojih su dvije ostale na pokušaju, u zatvoru ležati četiri godine i dva mjeseca, srušio mu se cijeli svijet. No, tada se dogodilo nešto što Miroslav nije sanjao ni u najluđim snovima. Budući da mu je izrečena kazna manja od pet godina, pušten je iz istražnog zatvora u kojem je proveo gotovo godinu dana.

- Idem na slobodu? Hvala vam lijepa - srdačno je zahvalio Leš tog četvrtka 12. listopada sucu Juriši i skočio na noge.

- Sjedite dolje - upozorio ga je sudac koji je taj dan odlučio da će pravomoćnost presude na slobodi čekati i njegov kompanjon Filip Šćukanec Hopinski, inače bivši prvak u dizanju utega, koji je zbog pomaganja Lešu u pljačkama dobio tri i pol godine zatvora.

Leš je na slobodi bio miran nešto više od mjesec dana. Već 22. studenoga oko 22 sata krenuo je u novi pljačkaški pohod. Prva na meti bila je kladionica Germania u Zvorničkoj ulici u Zagrebu iz koje je nakon upućenih verbalnih prijetnji i prijetnji pištoljem ukradeno 1500 kuna. Potom je iz kladionice Germania u Bestovju 30. studenoga oko 20 sati ukradeno 3000 kuna, a 3. prosinca iz kafića Maestral u Kupljenovu odneseno gotovo tisuću kuna. Burno je bilo i 15. prosinca u stanici za otkup Aurodomus koja je olakšana za 3000 kuna. Iz poslovnice pošte u Bestovju odneseno je 8600 kuna, a plijen iz pošte u Jakovlju bio je 8000 kuna.

U novoj seriji pljački, prema sumnjama istražitelja, Leš nije bio sam. Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je utvrdila i da je Danijel Borošak (33) iz Zaboka, također stari policijski znanac osuđivan zbog droge i krađa, dao svoj obol. Borošaka se, naime, povezuje s dva razbojništva u mjestu Luka, odnosno da je iz trgovine Strahinčica oko 19 sati 16. prosinca ukrao 1500 kuna, a u trgovini Gavranović 29. prosinca oko 17.30 sati uhvatio se ukoštac s trgovkinjom J. M. S prestravljenom ženom, koja u trenutku pljačke nije znala da joj prijeti plastičnim pištoljem, razbojnik maskiran tkaninom preko lica počeo se žestoko naguravati. Vidjevši da pred sobom ima "tvrd orah", iako ju je držao "na nišanu" plastičnog pištolja, lopov je odustao od nakane te se udaljio u nepoznato praznih ruku.

Nakon što se osumnjičenim lopovima ušlo u trag, nad njima su policijski službenici iz Zaprešića proveli kriminalističko istraživanje. Kazneno su ih prijavili da su pojedinačno činili kaznena djela. Međutim, još se uvijek provjerava, kako doznajemo, jesu li njih dvojica zajedno sudjelovala u pljačkaškim pohodima ili su imali i trećeg, još uvijek nepoznatog, pomagača. Također, kako doznajemo, novi val razbojništava Leš i Borošak su osim s pravim oružjem odradili i uz prijetnju plastičnom pištoljem, a oba predmeta su kod uhićenih i pronađena.

Kriminalisti pretpostavljaju da su obojica u pet tjedana kriminalnog rada zaradili 26.800 kuna. Je li išta od novca kod njih nađeno prilikom uhićenja nije poznato, no obojica su nakon obrade predana pritvorskom nadzorniku, nakon čega im je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor.

Podsjetimo, Leš je tijekom zadnjeg suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu iskazao zahvalu što ga je policija prilikom "prvog pokušaja pljačke spriječila, iako je u istrazi šest razbojništava priznao, a da ih nije počinio".

- Priznao sam ih jer mi je odvjetnik rekao da će mi to biti olakotna okolnost. Nikada nisam bio u istražnom zatvoru i bio bih priznao i crnoga vraga samo da izađem iz zatvora - rekao je na suđenju 31-godišnji Leš. No, s obzirom na ponovno uhićenje i upornost u činjenju (ne)djela s druge strane zakona, Lešu se izgleda u zatvoru ipak svidjelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:37