DOLIJAO VARALICA

NEVJEROJATNA PRIČA O LAŽNOM MESARU KOJI JE GLUMIO MECENU I GRAĐANIMA 'MUZAO' NOVAC Na meti halapljivog prevaranta bio je i naš slavni karikaturist

 
u krugu: Oto Reisinger
 CROPIX

Čak 20 puta kazneno osuđivani Velikogoričanin Boris Lacković (56) upotpunio je svoj kriminalni opus još jednom presudom, i to radi niza (ne)djela u kojima se predstavljao kao mesar Cerovečki, a među žrtvama su bili sad već pokojni supružnici Oto i Pavica Reisinger. Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu Lackovića je sudac Zorislav Kaleb nepravomoćno osudio na četiri godine zatvora, a kao otegotnu okolnost u obzir mu je uzet recidivizam te upornost u činjenju kaznenih djela.

Bio je 20. listopada 2014. godine, oko 19 sati, kada je Lacković tadašnjim Trgom maršala Tita vrebao mete. Na terasi poznatog kafića Kavkaz, za jednim od stolova vidio je ugledni zagrebački bračni par Reisinger, Pavicu i Ota. Nije dugo trebalo da im priđe.

- Dobar dan, ja sam mesar. Postao sam djed. Rodio mi se unuk. Dobre sam volje i rado bih vas počastio mesom, naravno, ako želite - rekao je Reisingerovima Lacković, na čiju je ponudu pristala slikareva supruga te ga pitala kako da mu se oduži. Čuvši to, Lacković je fingirao poziv svojoj djelatnici, rekavši joj da pripremi meso za Reisingerove, a što je bilo dovoljno za mamac da ga supružnici odvedu do svoga stana u Deželićevom prilazu.

- Ne trebate mi se ništa oduživati. Bilo bi mi drago, međutim, kad bi mi vaš suprug nacrtao neke karikature za mesnicu, i ako bih mogao vidjeti neka vaša djela - nastavio je dalje Lacković obmanjivati vremešni bračni par. U stanu mu je poznati karikaturist pokazivao slike, a Lacković je iskoristio trenutak nepažnje te s noćnog ormarića uzeo torbicu u kojoj je bilo 12.000 kuna. Domogavši se novca, pred supružnicima je opet fingirao lažni poziv djelatnice, koja mu je tobože donijela meso za njih, pa je rekao da ga ide preuzeti. Reisingerovi "svog darežljivog mesara" više nisu nikada vidjeli ni čuli, a Lacković je, prema iskazu danom policiji, rekao kako je s novcem otišao u hostel Madison, gdje je torbicu ostavio a novac uzeo. Sudski iskaz razlikovao se od policijskog pa je na upit suca zašto, Lacković objasnio kako su mu policajci rekli "da prizna djelo kako bi zaključili slučaj jer su oštećenici umrli". No, tu njegovu obranu sudac Kaleb je ocijenio neuvjerljivom, nelogičnom i usmjerenom na izbjegavanje kaznene odgovornosti.

Prema optužnici, Lacković je i 12. svibnja ove godine oko 15 sati pozvonio u Medvedgradskoj ulici na stan Zrinke P., kojoj se predstavio kao mesar. Ženi je ponudio meso koje će uskoro donijeti njegov kolega, pritom je tražeći 70 kuna. No dobio je odbijenicu pa je iskoristio ženinu nepažnju i s komode u kuhinji ukrao joj burmu od žutog zlata, prsten s biserom u kruni od zlata te prsten sa safirom, ukupne vrijednosti oko 8000 kuna.

Osim po stanovima, Lacković je operirao i na ulici, pa je tako 3. studenoga prošle godine, oko 16 sati, u Bogovićevoj ulici prišao Srećku Š., kojem se predstavio kao mesar. Pritom mu je, ničim izazvan, obećao darovati meso te ga je pozvao na piće u Buldog. Čim su sjeli, Lacković se primio telefona, fingirajući da naručuje od kolege više kilograma mesa da mu ih dostavi u kafić. Pritom je od Srećka Š. zatražio 500 kuna, no dobio je 260 kuna, jer više nije imao. Prevarant je novac strpao u džep, a od Srećka zatražio da na bankomatu digne 1000 kuna, tvrdeći mu da će mu sav novac vratiti čim mu dostave meso koje će mu tobože pokloniti. Naivni građanin mu je povjerovao i dao novac, a Lacković je nestao.

Osim mesa, Lacković je nudio na prodaju i eure pa je lanjskog 8. studenoga na križanju Vlaške i Draškovićeve prišao Mladenu Z. predstavivši mu se kao djelatnik tržnica te kako mu ima za ponuditi povoljno meso. Kako mu je on rekao da ga ne zanima, nastavio mu je nuditi otkup eura, na što je, također, dobio odbijenicu pa je Lacković žrtvu tražio posudbu 300-tinjak kuna. Kad je čovjek otvorio novčanik, Lacković mu je iščupao 4500 kuna i pobjegao. Šokirani čovjek za lopovom, nažalost, nije uspio niti potrčati jer, kako je kazao, ima jednu nogu kraću. No, dva mjeseca kasnije, prevarant mu je opet prišao ispred pekare Mlinar u Draškovićevoj, prodajući mu istu priču o mesu, na koju nije nasjeo. Istu ponudu mu je ponovio i treći put na cesti, pa ga je Mladen Z. potajno slikao mobitelom i zvao policiju.

Domišljati prevarant zaigrao je i na kartu bolesti pa je 9. veljače na tržnici Kvatrić prišao Emiliji M., kojoj je rekao da slavi rođenje unuka te kako će ju počastiti mesom, a kako prolaznicu njegovo meso nije zanimalo, od nje je zatražio da kupi lijek za njegovu snahu koja je u bolnici, jer on za lijek nema novca. Na kraju je uz obmane i laži od prolaznice izvukao 4300 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:56