TEŽAK SLUČAJ

NEVJEROJATNI OBRAT NA SUĐENJU ZA UBOJSTVO BRATA Vještaci se ne mogu složiti kako se odvijala drama, tajna se krije u drugom nožu, koji nema otiske

Drago Vrkić
 Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Tri vještaka iz Centra "Ivan Vučetić" u Zagrebu nisu se mogla odrediti o dinamici zbivanja te koju je ulogu odigrao drugi nož tijekom sukoba braće Vrkić u lipnju 2015. godine u splitskoj Radunici, nakon kojeg je Boris (35) usmrćen, a Drago (39) završio u istražnom zatvoru pod optužbom za ubojstvo, piše Slobodna Dalmacija.

Na Županijskom sudu u Splitu već je provedeno jedno suđenje tijekom kojeg je Drago Vrkić proglašen krivim za ubojstvo i osuđen na 12 godina zatvora, ali je Vrhovni sud presudu ukinuo i naložio novo suđenje.

Presuda je ukinuta na žalbu odvjetnika Borisa Miloševića koji zastupa optuženog Dragu Vrkića i koji od početka postupka tvrdi da se radilo o prekoračenju nužne obrane, a ne o ubojstvu.

- Vještaci koji su danas dali svoje iskaze dopuštaju mogućnost da se događaj zbio onako kako je moj klijent tvrdio odmah nakon uhićenja, znači ne opovrgavaju njegovu obranu – pojasnio nam je odvjetnik.

Njegov klijent bio je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva brata Borisa nožem u srce nakon svađe u stanu njihove majke u Radunici. Kobni sukob braće dogodio se oko 21.40 sati. Kako je sudsko vijeće ocijenilo, Drago je prvi nasrnuo na Borisa koji je uvijek kod sebe imao preklopni nožić.

Mlađi brat je izvukao nož i zadao starijem Dragi šest reznih rana, i to četiri po podlaktici i po jednu po ramenu i natkoljenici. Tada mu Drago otima nož te oba izlaze ispred gdje on ubada Borisa u grudi i zadaje mu smrtonosnu ranu, zaključilo je sudsko vijeće, piše Slobodna Dalmacija.

U kratkom roku Boris je podlegao ozljedama, iako su ga i brat mu Drago i jedan od susjeda pokušali reanimirati.

Nakon uhićenja i tijekom suđenja Drago je govorio kako je on zgrabio drugi nož dok je Boris još imao svoj u ruci te se morao braniti. Međutim, dva dana nakon ubojstva tražio se taj drugi nož po ulici i u dvorištu gdje je kazao da ga je odbacio, ali nije nađen. Tek dva i pol mjeseca nakon zločina u jednom od susjednih dvorišta nož je nađen.

Na novom suđenju bitno je utvrditi kojim je nožem Drago Vrkić usmrtio brata Borisa, jer ako je to napravio nožem koji mu je uzeo iz ruke, tada se ne radi o nužnoj obrani jer u tom trenutku njegov brat više nije naoružan. U drugoj varijanti, ako je Drago Vrkić uzeo drugi nož dok mu je brat Boris još uvijek držao prvi, tada njegova obrana stoji.

U srijedu su pred sudskim vijećem govorila tri vještaka, jedan koji je pregledao krv i druge biološke tragove na nožu, zatim druga dvojica koji su vještačili DKT tragove, tj. otiske prstiju na jednom i drugom nožu. Jedan ima reljefnu dršku i na njemu nema jasnih otisaka, tako da postoji mogućnost da su ga držala oba brata, a drugi, poslije nađen, nije na sebi imao nikakve tragove.

Vještak se izjasnio da je taj nož bio u odvodnom kanalu pa je moguće da su od vanjskih utjecaja, primjerice vode i sunca, tragovi izbrisani.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:20