HOROR U SPLITU

NOVE POJEDINOSTI STRAVIČNOG ZLOČINA Slaže se mozaik krvoprolića: Mariju je muž prvo pretukao, a zatim je ustrijelio i objesio se u crkvi

 Nikola Vilić / CROPIX

Pištolj iz kojeg je u srijedu navečer ubijena u svojoj kući na splitskom predjelu Kamen-Šine Marija Buljubašić (53) nije pronađen ni dan nakon tragičnog događaja, pa policija i Državno odvjetništvo još nisu sasvim posložili sve detalje tragedije, piše Slobodna Dalmacija.

Neke od odgovora bi trebala dati obdukcija, prije svega o kakvom je oružju riječ. Zatraženo je i vještačenje odjeće na barutne čestice kako bi se potvrdilo da je u nju pucao njezin suprug Dragomir Buljubašić (55), iako sve ostale okolnosti ne ostavljaju puno mjesta sumnji da je upravo on ubojica.

Preliminarnim pregledom utvrđeno je da je na tijelu žene samo ustrijelna rana, pa se pretpostavlja da je riječ o oružju manjeg kalibra. Osim toga, druge ozljede ukazuju na to da je ubojstvu prethodilo fizičko zlostavljanje. Nakon ubojstva Dragomir se objesio u obližnjoj crkvi u izgradnji. Iako je policija tu večer pročešljala lokalno područje, tijelo su pronašli radnici koji su na gradilište crkve stigli ujutro.

Kao što je Slobodna već pisala, policija je nekoliko puta intervenirala u obitelji u kojoj se odigrala ova tragedija. Prvi put kaznena prijava je protiv Dragomira zbog obiteljskog nasilja i prema supruzi i prema djeci podnesena 2007. godine.

Temeljem te prijave, Dragomir je u siječnju 2017. osuđen uvjetnom kaznom od godine dana zatvora, uz trajanje uvjeta od tri godine. Kazna je izrečena za kaznena djela "nasilničko ponašanje u obitelji" i "zapuštanje i zlostavljanje djeteta ili maloljetne osobe". Da je bila riječ o težem obliku ovih djela, ukazuje i činjenica da ga je tada policija privela istražnom sucu, no u daljnjem je tijeku postupka pušten da se brani sa slobode.

U roku kušnje Dragomir nije počinio novo kazneno djelo, odnosno nije prijavljen za bilo koje drugo kazneno djelo, pa je tako i ta kazna "izbrisana".

No, odnosi se u nesretnoj obitelji nisu smirili. Sljedeća policijska intervencija bila je početkom ovog mjeseca, točnije šestog lipnja. Tada su svađe eskalirale jer je Marija najavila razvod braka. Policiju je tom prilikom pozvala Marija i prijavila je prijetnje smrću upućene od supruga. Policija je tada izvršila pretres kuće ali oružje nije pronađeno.

S obzirom na to da je Marija tom prilikom vrijeđala i policajce i članove obitelji, privedena je i prekršajno prijavljena. Dan kasnije je Dragomir prijavio suprugu za prijetnje, a potom je opet pozvao policiju na sam dan tragedije kako bi prijavio suprugu da mu želi oteti imovinu. Budući da je riječ o imovinskom sporu, policija ga je uputila na sud, a kasnije iste večeri on je počinio zločin, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:11