'TO MI JE HOBI'

NOVI PROBLEMI KERUMOVA NEĆAKA U stanu mu našli nevjerojatan arsenal oružja i dva mobitela preinačena u eksplozivne naprave: 'Djed mi je bio partizan'

 Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Nakon objave vijesti da je Josip Kerum (27), nećak Željka Keruma, jednog od kandidata za splitskoga gradonačelnika, uhićen u Zagrebu s gotovo 16 kilograma marihuane u audiju A6, većina simpatizera tog kandidata doslovno je "ispalila na živce" tvrdeći po društvenim mrežama da se radi o političkoj namještaljci pred izbore, piše Slobodna Dalmacija.

Ipak, ispalo je da mladom Josipu ovo nije prvi put da ima posla s policijom jer iza sebe, osim već spomenutog uhićenja s marihuanom zbog koje je završio u jednomjesečnom istražnom zatvoru, ima i aktualnu pravomoćnu optužnicu zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade, nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 13. siječnja ove godine podiglo je optužnicu na osnovi kaznene prijave PNUSKOK-a Split iz srpnja 2016. godine u kojoj se nezaposlenom studentu ekonomije stavlja na teret da je u apartmanu u Okrugu Gornjem držao popriličnu količinu oružja koju je nabavio na "neutvrđen način".

Sred pušaka, bajuneta

Nakon što su PNUSKOK-ovci dobili dojavu da mladićev otac navodno ima oružje, krenula je provjera i pretraga objekata koje koristi mladićeva obitelj te je u navedenom apartamanu nađeno - 11 automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške, 10 pištolja, dva revolvera, zračni pištolj, plinski pištolj, bajuneta, 71 puščani i pištoljski spremnik, dva nastavka cijevi za poluautomatsku pušku, tri prigušivača, 34 uloška za streljivo, sedam doboša, čak 13.297 komada puščanog i pištoljskog streljiva te jedan topnički projektil.

Nakon njegova uhićenja krajem srpnja prošle godine, mladić je na ispitivanju na ODO-u potpuno priznao ono za što ga se teretilo.

Kako se navodi u optužnici, zamjeniku ODO-a kazao je da je oružje i streljivo skupljao jer mu je to hobi te da je tu ljubav naslijedio od pokojnog djeda koji je bio u partizanima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kazao je da je kao kolekcionar nastojao doći do što više oružja te da nije imao namjeru ni trgovati niti upotrebljavati to oružje.

Rekao je da ni njegov otac ni stric, u čijoj je kući držao oružje nisu ništa znali o njegovoj kolekciji te da nikad ni iz jednog oružja kojeg je imao nije ispalio niti jedan metak.

Priznao je kako je znao da posjedovanje oružja nije dozvoljeno, ali je rekao da nije ni pokušavao legalizirati svoju ljubav prema njemu jer je unaprijed zaključio da mu to neće uspjeti. Na kraju ispitivanja je rekao da mu je prvenstveno žao oca i strica i da se tako nešto neće ponoviti.

Čeka se suđenje

Svo je oduzeto oružje tijekom istrage vještačeno te je utvrđeno da je dio oružja ispravan, a dio neispravan te da, kako stoji u optužnici, "u zadnje vrijeme nije upotrebljavano".

No, zanimljivo je da su vještačena i dva mobitela koja su pronađena u pretrazi jer su na njima uočene određene preinake. Vještvo je, stoji u optužnici, pokazalo da su mobiteli preinačeni tako da se mnogu koristiti kao eksplozivne naprave.

S obzirom na to da je mladić tijekom postupka pokazivao "određenu psihičku nesigurnost", zamjenik ODO-a tražio je i dobio psihijatrijsko vještačenje na okolnost može li "zdrava osoba" na takav način imati toliki arsenal oružja i streljiva iz hobija.

Vještak je zaključio da je mladić ubrojiv i raspravno sposoban. Optužnicom ODO-a zatraženo je od suda da se okrivljenog kazni s godinu dana zatvora te da mu se naplati i oko 30 tisuća kuna troškova nastalih do podizanja optužnice.

Inače, za djelo za koje ga se tereti po zakonu je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Čeka se početak suđenja.

Brothers in arms

11 automatskih pušaka
2 poluautomatske puške
10 pištolja
2 revolvera i zračni pištolj
71 puščani i pištoljski spremnik
3 prigušivača
13.297 komada puščanog i pištoljskog streljiva
1 topnički projektil

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:16