RAZBIJEN LANAC

Odbjegli diler 7 godina živio pod lažnim imenom?

Ilustracija
 Tea Cimaš / HANZA MEDIA

Dok su nekoliko mjeseci, od početka ove godine, pod tajnim nadzorom držali grupu osumnjičenih za krijumčarenje heroina i marihuane, policajci nisu znali da je jedna od osoba pod mjerama najvjerojatnije diler kojega hrvatsko pravosuđe traži od 2009. kada se od kaznenog postupka izvukao navodno zahvaljujući baš lažnom identitetu.

Lažni indentitet

Riječ je o osobi za koju se ni danas, iako se nalazi u Remetincu, ne može sa sigurnošću reći je li Ardit Kacani (26) ili Elshani Kushtrim ili, pak, Besnik Elshani jer je u posljednjih sedam godina koristio sva tri identiteta. Cijela kriminalistička obrada, tijekom koje je od ožujka ove godine policija zaplijenila više od 15 kilograma marihuane, 2,2 kilograma heroina te deset kilograma punila koje je trebalo biti miješano s heroinom, provedena je daleko od očiju javnosti, odnosno o njezinu nedavnom dovršetku policija nije službeno izvijestila javnost. Premda su pojedinačne zasjede i zapljene proteklih godina dana dospjele u medije, one su predstavljene kao međusobno nevezani slučajevi pronalaska droge, a zapravo su bile rezultat pažljivo planirane akcije, tajnog snimanja telefonskih razgovora i praćenja.

Dvije zasjede

Prva od tih zapljena izvršena je 1. travnja ove godine kada je policija na čvorištu Rugvica u rezervoaru automobila albanskih tablica, koji je tek došao s Kosova, pronašla 14,5 kilograma marihuane. Tada je uhićen Petar Palić te je protiv njega pokrenut zasebni postupak. Samo 20 dana kasnije u drugome automobilu s Kosova, u gotovo identičnoj akciji također na čvorištu Rugvica, policija je uhitila Nikolu Palića, a u rezervoaru je ovaj put pronađeno 2,2 kilograma heroina te deset kilograma punila. I protiv Nikole Palića policija je zasebno podnijela prijavu. No, ono što nije bilo poznato jest da su do ove dvije zapljene policajci došli tajno slušajući telefonske razgovore Viktora Tunića iz Dubrave, a prema sadržajima razgovora upravo je Tunić bio osoba koje je organizirala cijelu trgovinu te na Kosovo slala kurire koji su drogu trebali prevesti u Zagreb.

Droga s Kosova

Prije tjedan dana policija je odlučila uhititi i Tunića, i to nakon što su iz snimljenih razgovora zaključili da je 7. prosinca s Kosova dobio tri i pol kilograma heroina. Međutim, ta droga kod Tunića nije pronađena, ali je zajedno s njim uhićen Xhevat Bitiqi kojega sumnjiče da je bio Tunićev partner u nabavi droge. Upravo je preko Bitiqija policija došlo i do Ardita Kacanija, odnosno Elshanija. Naime, policija je, slušajući razgovore, snimila kako Bitiqi u komunikaciji s Kacanijem dogovara prodaju droge, a kada su istražitelji uz nalog upali Kacaniju u stan, kod njega su pronašli 100 grama heroina, ali i strojnicu Micro Uzi s koje je bio izbrisan serijski broj te 75 metaka za strojnicu. Bitiqi je, međutim, na ispitivanju porekao da je prodavao heroin Kacaniju, a njegov odvjetnik Milenko Umičević u kratkoj izjavi jučer nam je rekao kako smatra da protiv njegova klijenta nema dokaza te da kod njega nije pronađena nikakva droga.

Trava za Zadar

Međutim osim za navedenu prodaju heroina, policija je Bitiqija osumnjičila i za jednu epizodu iz rujna ove godine kada je u Zadru s kilogramom marihuane bio uhićen Dino Š. neposredno nakon što se autobusom dovezao iz Zagreba. U to vrijeme i Tunić i Bitiqi su bili pod tajnim nadzorom policajaca koji su detektirali kako su njih dvojica zajedno s Josipom Prenkpalajem iz Zadra dogovorili prodaju kilograma marihuane. Prenkpalaj je ,pak u Zagreb po marihuanu došo osobnim automobilom, a prema sadržaju policijske prijave prodao mu je upravo Bitiqi . Prenkpalaj je zatim drogu, tvrde policajci predao Dinu Š. koji ju je autobusom odvezao u Zadar. Međutim čim je sišao s autobusa policajci su po dojavi svojih kolega iz Zagreba sačekali Dinu Š. te ga uhitili. I u tome slučaju glavni dokazi protiv Bitiqija su upravo tajno snimljeni razgovori te fotografije tajnoga nadzora između njega i ostalih okrivljenika. Najzanimljivije od svega jest to kako su nakon uhićenja Ardita Kacanija policija i Državno odvjetništvo pustili da se brani sa slobode, da bi sljedeći dan policija ponovno došla po njega, ali ga je ovaj put uhitila kao Besnika Elshanija te je pod tim imenom završio u Remetincu.

Nakon prvog uhićenja i puštanja na slobodu policija je navodno odlučila usporediti otiske prstiju uhićenika jer je jedan od policajaca bio uvjeren da ga je već jednom ranije obrađivao, ali ne pod tim imenom. Otisci su pokazali da ga u sustavu imaju pod imenom Elshani te da je tjeralica za njim raspisana još od 2009. godine kad je bio osumnjičen da je u Zagrebu prodavao manje količine heroina. Tada je bio osumnjičen pod imenom Elshani Kushtrim, no uspio je izbjeći progon navodno baš zahvaljujući tome što policija i pravosuđe nisu sa sigurnošću uspjeli provjeriti njegov identitet jer je tada koristio rođakovu putovnicu. Nakon ovoga otkrića policija je osim zbog droge i oružja Kacanija prijavila i zbog krivotvorenja.

U kući pronašli 108 kg duhana

I Tunić i Bitiqi su policiji poznati kao osumnjičenici iz nekoliko akcija koje je zagrebačka policija prije sedam godina provela pod kodnim imenom “Ragusa”, a čiji je cilj bilo suzbijanje trgovanja drogom na području zagrebačke Dubrave. Bitiqi je tada i osuđen na manju zatvorsku kaznu, dok se postupak protiv Tunića navodno još uvijek vodi na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Osim za nekoliko slučajeva preprodaje droge, policija je ovu najnoviju istragu protiv Tunića otvorila i zbog nedopuštene trgovine duhanom. Naime, pretražujući niz adresa na kojima je Tunić boravio, u jednoj kući u Branovečkoj ulici policajci su mu pronašli 108 kilograma suhoga rezanog duhana, zapakiranog u devet vreća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:26