PODIGNUTA OPTUŽNICA

OPTUŽEN I ŠEF VATROGASACA Zastrašili svjedoka u slučaju premlaćivanja novinara Peratovića

 Robert Fajt / CROPIX

Željko Šafar, gradski službenik, predsjednik karlovačke Vatrogasne zajednice, HDZ-ov predsjednik Mjesnog odbora Rečica, te brat karlovačkog dožupana Josipa Šafara, zajedno sa svojim sumještaninom Alenom Horvatom zastrašivao je Franju Požgaja, svjedoka u slučaju premlaćivanja novinara Željka Peratovića na njegovoj vikendici u Luci Pokupskoj prije sedam mjeseci, tvrdi to Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu, koje je protiv dvojca podignulo optužnicu.

Vađenje pijeska

Podsjetimo, Peratovića su napali Vladimir Čunko i njegov istoimeni sin, te Zihnija Grahović, njihov radnik na šljunčarenju pijeska iz Kupe, koje navodno godinama obavljaju bez potrebnih dozvola. Peratović smatra da su motivi za napad puno dublji od njihovih poslovnih aktivnosti, s čim su mediji prvotno povezivali napad jer je Peratović pisao o eroziji obale Kupe. On ima indicije tko bi iza toga možda mogao stajati kao nalogodavac, tj. organizator, ali ostavlja istražiteljima da utvrde sve činjenice. Oni to valjda i rade od svibnja jer je taj slučaj još uvijek u fazi istražnog postupka.

Za sada su, među ostalim, utvrdili da je trojac novinara “izudarao rukama, nogama i metalnim predmetom (budilicom koja im se našla pri ruci, op. a.), te da je oštećeni pritom zadobio vidljive ozljede po glavi i vratu te natučenje prsišta”. Ozljede, kažu u Odvjetništvu, samo spletom sretnih okolnosti nisu dovele do smrti pa događaj tretiraju kao pokušaj ubojstva.

Nakon brutalnog premlaćivanja u svibnju, Peratović je završio na hitnom prijemu Opće bolnice Karlovac, a u njegovo dvorište navodno je svratio Šafar pa nestao. Vidio ga je svjedok Požgaj, no Šafar je sve to zanijekao, te riječima “Požgaji za mene više ne postoje jer me Franjo Požgaj i onaj novinar Peratović stalno optužuju, poslije Nove godine ću im pokazati papire o tim lažima, zapamtit će me”, i u još nekim kontaktima s Požgajem pokušao zastrašiti svjedoka.

Oštre osude

- Drago mi je zbog ove optužnice utoliko što je to korak naprijed u rasvjetljavanju glavnog slučaja koji je još u fazi istrage - rekao nam je novinar Željko Peratović, koji je u tom slučaju oštećeni, ali i svjedok.

Peratović je dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo, a napad na njega oštro su osudile sve relevantne strukovne institucije i organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:08