RATNI ZLOČIN

OPTUŽNICA PROTIV BOLJKOVCA ZA LIKVIDACIJE '45. 'Optužili su me da skrenu pažnju sa slučaja 'Lex Perković''

Boljkovac je prije godinu i pol dana bio uhićen zbog optužbi za ubijanje civila
Zagreb, 291111.Josip Boljkovac, prvotno optuzen za zlocin protiv civila pocinjen u Drugom svjetskom ratu, pusten je iz Bolnice za osobe lisene slobode u zagrebackoj Dubravi. Boljkovac je pusten nakon sto je Ustavni sud ponistio optuznicu, a u svoj dom u Karlovcu odvezen je u pratnji odvjetnika Anta Nobila.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je danas nakon jednoipolgodišnje istrage optužnicu protiv Josipa Boljkovca (93), prvoga ministra unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj.

Optužnica je podignuta protiv Boljkovca zbog sumnji da je kao načelnik kotarske OZNA-e (prethodnica UDBA-e) 1945. u Dugoj Resi naredio likvidacije civila.

FOTO Nobilo: Išli su po starom zakonu samo da Boljkovca strpaju u pritvor. Dokazat ću da je nevin!

Boljkovac je drugi pripadnik Narodnooslobodilačke vosjke Jugoslavije koji je ikada osumnjčen zbog ratnih zločina nakon Drugog svjetskog rata. Prije nekoliko godina zatražena je istraga protiv Sime Dubajića, međutim, Dubajić je umro u Srbiji od starosti bez da mu je optužnica bila uručena.

FOTO Boljkovcu određeno mjesec dana pritvora: Svoj 91. rođendan proslavit će u Remetincu!

Boljkovac je prije godinu i pol dana bio uhićen zbog ovih optužbi za ubijanje civila, te je protiv njega bila pokrenuta istraga prema starom zakonu o kaznenom postupku. Međutim nakon ustavne tužbe njegovog odvjetnika Ante Nobila, Ustavni sud je istragu obustavio ustvrdvši da ona ne može biti pokrenuta po starome ZKP-u. DORH je pokrenuo istragu prema novom zakonu i podignuo optužnicu.

Boljkovca se tereti da je postupao suprotno Haškoj konvenciji o zakonima i običajima rata iz 1907. te zapovijedio da se pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima uhite i dovedu u zatvor u podrum u zgradi povjerenstva Ozne za grad i kostar Karlovac tzv. Vilu Petar Gračan, Stejan Berbnardić, Mijo Vrbanić, Josip Ritz, Ivan Starešinić, Petar Katić i Stjepan Šušlje da bi te osobe nekoliko dana kasnije nakon što su bile ispitivane i premlaćivane u Vili bile odvedene na predio Vidanka Curak gdje su strijeljani i zakopani. Petar Gračan se bio usprotivio odvođenju pa je ubijen kod željezničke pruge u Dugoj Resi.

Boljkovac: 'Nemam pojma o zločinima iz optužnice'

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac (93), kojega je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo zbog ratnog zločina protiv civila 1945., izjavio je kako su ga optužili zato da "skrenu pažnju s dnevne politike i slučaja 'lex Perković' te se, kako je rekao, "trebalo hitno ubaciti 70 godina unatrag".

Boljkovac je rekao kako nema pojma o zločinima iz optužnice jednostavno zato "jer u Odjeljenju za zaštitu naroda (OZNA) za grad i Kotar Karlovac nisu bili nadležni za ta pitanja, nego je o tim likvidacijama odlučivala okružna OZNA".

Boljkovac pak tvrdi kako bi, da je nekog likvidirao, išao u zatvor jer se "kako god tko sada misli mora znati da tada nije bilo anarhije".

"Dobio sam naredbu da odem u štab Treće crnogorske divizije i da s njima uđem u Dugu Resu da se ne ne bi događale osvete jer su neke porodice imale svoje članove u zatvoru zbog suradnje s ustašama. U borbi za Dugu Resu poginulo je oko 400 partizana", rekao je Boljkovac, kojemu je čudno što je i nakon ispitivanja podignuta optužnica jer je u istrazi pronađen dokument iz kojeg je vidljivo da je dvije godine poslije, 1947. u Beogradu mjerodavnost okružnih tijela prenesena na kotarsku punomoć budući da je okružna OZNA prestala djelovati.

"Osim toga, tek sam 1947. imenovan šefom te kotarske službe, a prije je šef bio Josip Benić kao sekretar Komiteta", dodao je Boljkovac. Optužnica apsolutno nije utemeljena, ocijenio je, dodajući kako su "još živi sekretarica Milka Sladić i Mirko Savić", koji znaju da, kako je rekao, nisu imali ovlasti da uhićuju i likvidiraju nikoga, a nisu imali ni pristup logoru.

"Za upravu karlovačkog logora nadležna je bila vojska. Mata Vrbetić je bio u upravi logora, a tamo su se vršile likvidacije. Znam da je on noću dolazio u Dugu Resu, a je li tada bilo likvidacija, neću ga optuživati jer nije živ", rekao je Boljkovac. (H)

Mesić: 'Boljkovac nije kriv, treba mu omogućiti pravedno suđenje'

ZAGREB - Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je danas u vezi s podizanjem optužnice protiv Josipa Boljkovca kako se svakom, pa i Boljkovcu, mora omogućiti pravedno suđenje te kako smatra da on nije kriv jer "tada nije imao nadležnosti" u vezi sa zločinima, za što ga optužuje odvjetništvo.

Mesić je za Hinu rekao kako u tom progonu nije važna ni dob njegova prijatelja Josipa Boljkovca ni to što je podignuta optužnica za djela stara gotovo 70 godina, nego samo da se moguća krivnja svakome mora dokazati u pravednom postupku.

"Smatram da Boljkovac nije kriv i to iz prostog razloga što tada nije imao nadležnosti. On je tek 1947. godine bio imenovan za šefa u toj službi OZNA-e. Vjerujem u hrvatsko pravosuđe i vjerujem da će se dokazati kako u vrijeme tih likvidacija Boljkovac jednostavno nije imao funkciju da bi mogao naređivati ili provoditi likvidacije", rekao je Mesić.

Nobilo: 'Kad dobijem optužnicu moći ću zauzeti stav'

Boljkovčev branitelj Anto Nobilo rekao je Hini da će svoj stav u odnosu na optužbe moći zauzeti tek kad dobije optužnicu. "Nisam vidio optužnici pa ne znam na temelju kojih dokaza ga se tereti", kazao je Nobilo.

Dodao je da u dokaznom postupku nije vidio ni jedan dokaz koji bi teretio njegova branjenika. No, ostavio je mogućnost da je u međuvremenu pronađen neki dokaz koji on još nije vidio. "Kad dobijem optužnicu moći ću zauzeti svoj stav", rekao je Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:33