UTRKA S VREMENOM

Optužnica protiv Žaje za smrt sestara Filipović na Grobniku nije potvrđena: ‘Dokazi su preslabi‘

Robert Žaja uhićen je u prosincu 2016., čak deset godina nakon pogibelji sestara Filipović
Sestre filipović, Višnja i Gordana
 
 Tea Cimaš/CROPIX

Vijeće Županijskog suda u Rijeci nije potvrdilo DORH-ovu optužnicu protiv Roberta Žaje, osumnjičenog da je 15. prosinca 2006. godine oko 20.25 sati na dionici autoceste A6 kod Čavli izazvao prometnu nesreću te kršenjem propisa o sigurnosti prometa prouzročio smrt sestara Višnje i Gordane Filipović. Potvrdio nam je to Žajin odvjetnik Saša Jelušić, koji je istaknuo da je vijeće slučaj vratilo državnom odvjetniku na dopunu istrage.

- Utvrđeno je da postojeći dokazi nisu dovoljni za podizanje optužnice, a više detalja znat ćemo kada dobijemo pismeni otpravak - kratko je prokomentirao Jelušić.

Teoretski, DORH ima rok od šest mjeseci da pronađe nove dokaze protiv Žaje u slučaju starom gotovo 14 godina, u protivnom bi optužnica mogla pasti u vodu.

Robert Žaja, 50-godišnjak iz Mavrinaca na području Grobnišćine, neoženjeni vlasnik građevinske tvrtke koji živi s roditeljima u obiteljskoj kući, bio je uhićen u prosincu 2016., čak deset godina nakon pogibelji sestara Filipović, a bio je to slučaj koji je pobudio veliku pozornost javnosti.

Naime, punih se deset godina spekuliralo o tome tko je prouzročio nesreću s obzirom na to da su preživjeli iz automobila u kojem su bile sestre Filipović tvrdili da je prema njima u nedozvoljenom smjeru po autocesti išlo vozilo i da je zbog toga vozačica naglo skrenula volanom, a činilo se da se pravog krivca prikriva.

image
Nesreća u kojoj su na Grobniku 15. prosinca 2006. poginule sestre Filipović, a vozač koji je skrivio nesreću je pobjegao
Tea Cimaš/CROPIX

Uhićenje je trebalo biti velik uspjeh tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, koji je za ovaj slučaj formirao specijalni kriminalistički tim.

DORH je Žaju teretio da je automobilom vozio u suprotnom smjeru prema Rijeci, a Višnja Filipović vozila je Toyotu Yaris, u kojoj su bili njezina sestra i dvojica prijatelja, u smjeru Zagreba. Kada je vidjela da prema njoj ide vozilo, u blagom desnom zavoju prije Inine crpke navodno je naglo skrenula udesno te izgubila kontrolu nad automobilom koji se počeo prevrtati. Ona je ostala na mjestu mrtva, njezina sestra Gordana preminula je u KBC-u Rijeka tijekom noći, a ostali suputnici prošli su s lakšim ozljedama.

Jedna svjedokinja koja je vozila iza sestara uvjerena je da se radilo o tamnoplavom Cliju. O vozilu koje se kretalo zabranjenim smjerom govorilo je još nekoliko svjedoka, a spominjao se crni Megan. Tijekom istrage ispitani su i Žajini kolege s posla. Jedan je upamtio da Žaja nikada nije vozio po mraku i da je izbjegavao dionicu pokraj benzinske na Grobniku iako mu je taj put bio kraći.

Žaju i njegov automobil nitko od svjedoka nije izravno spominjao i do njega se došlo tek nakon desetogodišnje istrage.
Žaja je vrlo brzo nakon uhićenja pušten da se brani sa slobode, a njegovi odvjetnici uložili su žalbu, tvrdeći da iskaz dvojice pravosudnih policajaca o tome što je osumnjičenik razgovarao s roditeljima prilikom pretresa doma pripada u kategoriju obavijesnog razgovora i ne može predstavljati dokaz koji se koristi u kaznenom postupku. Također, žalili su se i što njegovi branitelji nisu pozvani na pretragu Žajina doma. Iako je optužnica podignuta do ljeta 2017., uslijedila je pravosudna bitka, tako da do danas nije niti započet pravosudni epilog u slučaju, a kako sada stvari stoje, upitno je hoće li do njega uopće doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:06