KRIVOTVORILI SLUŽBENE ISPRAVE

OŠTETILI VELIK BROJ GRAĐANA Splićanin osumnjičen da je sa sinovima organizirao kriminal težak čak 30 milijuna kuna!

Ilustracija
 Sergej Drechsler / HANZA MEDIA

"Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad sedam hrvatskih državljana, u dobi od 35, 38, 43, 45, 60, 64 i 71 godinu, osumnjičenih za počinjenje više kaznenih djela "Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju” i “Krivotvorenje službene ili poslovne isprave”, izvijestila je PU Splitsko-dalmatinska.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su 43-godišnjak, 45-godišnjak i 71-godišnjak, kao odgovorne osobe kreditne unije i predsjednik nadzornog odbora unije, prilikom preoblikovanja štedno-kreditne zadruge u kreditnu uniju, neistinito prikazali financijske rezultate štedno-kreditne zadruge, te su sa sredstava temeljnog kapitala, krivotvoreći službene isprave, preknjižili 5.197.600 kuna na svoje račune štednje u kreditnoj uniji, na koje su zatim za razdoblje od 2010. do 2016. zaračunali kamatu u visini od 3.881.793 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Novinari Slobodne neslužbeno doznaju kako je riječ o odgovornim osobama splitske BRA-MA kreditnije unije, ocu M. M. i njegovim sinovima V. M. i L. M., koje se sumnjiče i da su Sektoru bonitetne regulative i supervizije HNB-a dostavili 27 kvartalnih izvješća za razdoblje od 1. siječnja 2009. do 30. rujna 2015., s neistinito prikazanim financijskim rezultatima.

Provedenom revizijom u rujnu 2015., od strane HNB-a, utvrđeno je da je uprava kreditne unije u poslovnim knjigama prikazala dobit poslovanja od 39.642 kune, a stvarno se radilo o gubitku od 28.549.591 kunu zbog čega je oštećen veći broj građana, štediša kreditne unije. Također se sumnjiče i da su sačinili više ugovora kojima su iznajmljivali vlastite poslovne prostore kreditnoj uniji (u kojoj su sami odgovorne osobe), protivno propisima, čime su sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od 4.158.830 kuna.

Nadalje, utvrđena je sumnja da su navedene osobe, zajedno s 38-godišnjakinjom (odgovornom osobom druge pravne osobe), bez valjanog pravnog osnova, međusobno sačinili više ugovora o poslovnoj suradnji, te su za sebe i tu drugu pravnu osobu pribavili nepripadajuću imovinsku korist te oštetili kreditnu uniju za 4.712.907 kuna. Isto tako, 64-godišnjak, 60-godišnjakinja i 35-godišnjakinja se sumnjiče da su, kao vlasnik i djelatnice trgovačkog društva za reviziju sačinili četiri izvješća za razdoblje od 2011. do 2015. temeljem nepotpunih i nevjerodostojnih podataka, čime su neistinito prikazali stvarno financijsko stanje kreditne unije, koja su dostavili HNB-u i članovima kreditne unije, piše Slobodna Dalmacija.

Protiv osumnjičenika su podnesene kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu, zbog sumnje u počinjenje uvodno spomenutih kaznenih djela. 43-godišnjak, 45-godišnjak i 71-godišnjak su danas dovedeni pritvorskom nadzorniku, dok je protiv ostalih osumnjičenika kaznena prijava podnesena redovnim putem, priopćila je PU Splitsko-dalmatinska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:23