MALTRETIRAO BIVŠU PREMIJERKU

OSUĐEN ČOVJEK KOJI JE PRIJETIO JADRANKI KOSOR 'Žao mi je. Nekad sam bio bogati direktor, a sada nemam ni za kruh. Ja sam je upoznao s Tuđmanom...'

 Zeljko Puhovski / CROPIX

Zbog nametljivog ponašanja prema bivšoj premijerki Jadranki Kosor, a koje datira još od siječnja 2013. godine, kao i zbog upućenih joj prijetnji u kolovozu ove godine kada je lupajući na vrata njezina stana izvikivao da će ju “zatući, da otvori i da će platiti”, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine Marinko Kartelo (66), umirovljeni inženjer organizacije rada iz Šibenika. Sutkinja Renata Pražetina Kaleb mu je odredila i mjeru psihijatrijskog liječenja, a pri odlučivanju o visini sanckije kao olakotne okolnosti je uzela u obzir da je bio sudionik Domovinskog rata, da je zrele dobi i neosuđivan te da je prema vještačenju bitno smanjeno ubrojiv. Nakon nepuna tri mjeseca provedena u istražnom zatvoru, a s obzirom na uvjetnu osudu, Kartelo je pušten na slobodu.

Prema optužnici, Kartelo je od 1.siječnja 2013. do 29. kolovoza ove godine bio fokusiran na Kosor. Smatrao je da je kao bivša dužnosnica RH odgovorna za njegove životne, materijalne i osobne (ne)prilike pa joj je učestalo slao pisma i telegrame, zvao je s različitih mobitela preko njezine tajnice, te na privatne mobitele i kućni telefon. Kosor je njegove pozive ignorirala ne želeći s njim kontakt pa je 29. kolovoza s ciljem da je ustraši, došao iz Donjeg Laduča na Kosoričina vrata stana. Prekrio je rukom 'špijunku' dok je drugom nogom 20 minuta lupao po vratima, te vikao i prijetio. Kartelo, međutim, negira prijetnje, ali ne i upornost da stupi u kontakt s Kosor.

Zagreb, 221116.
Sudjenje Marinku Kartelu za prijetnje smrcu Jadranki Kosor.
Na fotografiji: Marinko Kartelo
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

- Žao mi je. Ispričavam se gospođi Kosor. Ona je rekla svoje i sada smo ovdje. Moja vrata su joj i dalje širom otvorena. I ne treba strahovati da ću joj nauditi. Ja nisam takav čovjek - jedino je što je u sudnici rekao Kartelo u svoju obranu pa se preslušala snimka njegova ispitivanja u DORH-u gdje je ispričao da je Kosoricu upoznao još 1990. dok je radio u Školskoj knjizi gdje je ona došla u potrazi za nekim reportažama...

- Onaj dan sam pogriješio. Znate, u životu sam bio bogat čovjek. Ali došao sam u stanje da nemam za kruh. Jadranka Kosor je došla u Školsku knjigu kod naše urednice za dječju literaturu. Bila je novinarka i tražila je s kim bi mogla ići u vrtiće i škole na razne promocije, izložbe. Ja sam bio direktor marketinga u to vrijeme i to je Kosor mogla raditi jedino sa mnom. Upoznao sam je kao divnu osobu. Ona je u ono vrijeme imala problema s novinarskim poslom te sam joj odlučio i pomoći. Predložio sam da ode na prvu crtu bojišnice u Baniju kao novinarka i da napravi reportažu, da ću je odvesti do predsjednika Franje Tuđmana kojeg sam poznavao još od 70-ih. Tuđman je primio Kosor koja je kod njega u HDZ-u onda ostala i raditi - ispričao je u tužiteljstvu nakon uhićenja Marinko Kartelo navodeći kako se s Kosor nije čuo sve do 2003. godine. Ta godina za Kartela je bila ključna jer je završio u teškom stanju u bolnici. Ugrađeno mu je pet umjetnih zalistaka, a 2005. je predao papire za braniteljsku mirovinu. Paralelno se liječio od PTSP-a, posjećivao psihijatre.

- Status invalida se tih godina dijelio šakom i kapom. Slao sam molbe, a povratno nisam dobio ništa. Komisija mi se prvo nije javljala, a onda sam dobio odbijenicu. Kosor je bila ministrica branitelja. Kome sam se trebao obratiti onda ako ne njoj? Bila je ministrica branitelja, a ja sam branitelj. Želio sam samo da riješi moj status invalida Domovinskog rata. Kosorica mi je svojedobno dala svoj broj mobitela i kućnog telefona. Zvao sam je i preko tajnice u ministarstvo. Slao sam pisma par puta mjesečno. Slao sam i dva telegrama. U lipnju ove godine napisao sam u telegramu da mi se hitno javi. Uvijek sam se predstavljao i potpisivao. Nisam joj prijetio, pa ni onog dana na vratima stana kada sam uhićen. Želio sam joj uručiti poziv koji sam slao i Ivi Sanaderu. Danas govori da je ona pukovnica i braniteljica, a ratišta vidjela nije – pojasnio je još u Državnom odvjetništvu Kartelo napominjući kako mu je “dosta i Hrvatske i lopovluka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:32