BLAGA KAZNA ZA TALAČKU KRIZU

Osuđeni švercer dinamita trojicu satima držao na nišanu, a osudili ga na rad za opće dobro

Vjekoslav Raše (47) bio je u slovenskom zatvoru jer su ga graničari uhvatili sa 10 kilograma plastičnog eksploziva
 MUP Slovenije

Vjekoslav Raše (47) prije dvije godine ušetao je u karlovački kafić Kod Plavog držeći u rukama automatsku pušku kalašnjikov te rekao: Sada više nitko neće ni van, a ni unutra!

Bilo je to 21. ožujka u 23.15 sati. Raše je bio staložen, mirno je došao do stola za kojim su sjedili jedini gosti u kafiću, Vladimir T., Dražen B. i Željko P., te im se pridružio bez pitanja. Teško je reći što mu je u tom trenutku bilo na pameti, ali je lako zaključiti da ostatku društva za stolom nije bilo svejedno. I bilo je kako je Vjekoslav rekao, nijedan od trojice nije se usudio dići od stola, a kamoli da bi otišao van.

Ograničavanje kretanja

Ipak, nakon nekog vremena, netko je ušao. Srećom za ovaj zatočeni trojac, bili su to karlovački interventni policajci koji su naoružanog Rašea prvo svladali, a potom i uhitili. Oduzeli su mu automatsko oružje i dva spremnika sa 25 komada streljiva.

Zbog dva kaznena djela, ograničavanja kretanja te ilegalnog držanja oružja i streljiva, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu protiv Rašea je podignulo optužnicu, a Općinski sud u Karlovcu nedavno ga je zbog toga nepravomoćno osudio na - rad za opće dobro. Prvotno je osuđen na po četiri mjeseca zatvora za svako kazneno djelo, ali mu je kazna preinačena u jedinstvenu u trajanju od sedam mjeseci, da bi mu potom ta kazna bila preinačena u rad za opće dobro, tako da se jedan dan kazne zamjenjuje sa dva sata rada, a sve zato što se osuđenik pokajao i obećao da će se popraviti.

Strast prema oružju

Teško je reći hoće li ispuniti obećanje s obzirom na strast koju ima prema oružju i ekplozivu. Istog su osuđenika naime 2005. godine na graničnom prijelazu Jurovski Brod - Metlika slovenski granični policajci uhitili dok je pokušavao prošvercati eksploziv u količini dostatnoj da u zrak digne jednu ulicu. U prtljažniku svoje bijele Opel Vectre pokušao je prevesti deset kilograma plastičnog eksploziva, 19 detonatora, 22,5 metara brzogorućeg štapina, tri prigušivača i dva okvira za snajpersku pušku.

Daljnja preprodaja

Nikada se neće doznati je li Raše silni eksploziv htio prevesti do Slovenije ili možda do Njemačke te je li ga mislio negdje koristiti ili samo preprodati. U svakom slučaju, za to je kazneno djelo u Sloveniji bio osuđen na tri godine zatvora. Raše je rođen u Njemačkoj, u uglednoj hercegovačkoj obitelji koja je godinama živjela u Stuttgartu. U ranijim novinarskim izvješćima spominjalo se da je kod njegovih roditelja odsjedao i sam bivši predsjednik države Stjepan Mesić. U Domovinskom ratu bio je pripadnik Tigrova.

Na Općinskom sudu u Karlovcu potvrdili su nam da su prilikom izricanja presude “imali u vidu izvadak iz kaznene evidencije za okrivljenika u kojem je među ostalim vidljivo da je Raše kod Okrožnog sodišća Novo Mesto presudom od 29. rujna 2005. godine osuđen na kaznu zatvora od tri godine radi sličnog kaznenog djela”.

Pokajao se

Međutim, kažu, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu predwožilo je zamjenu kazne zatvora u rad za opće dobro “s obzirom na to da je optuženi djela priznao i izrazio visok stupanj kajanja”.

Općinski sud nam je nekoliko dana poslije poslao nadopunu informacije suca Leona Kovačića, koji je optuženika i osudio na rad za opće dobro, a ona je prilično oprečna onoj koju su nam dostavili ranije. Sada navode kako “postoje podaci da je optuženi Vjekoslav Raše bio osuđen po sudu u Republici Sloveniji za kazneno djelo, ali da iz njih nije bilo jasno o kojem kaznenom djelu se točno radilo, a naročito nije bilo vidljivo da je osuđen jer je unosio veće količine eksploziva u Republiku Sloveniju”.

Ostalo je tako nejasno je li sudac znao ili nije da mu je optuženik za “talačku krizu” recidivist, odnosno da je bio osuđen zbog krijumčarenja velike količine eksploziva. U svakom slučaju, ako njegovu presudu potvrdi viši sud, Vjekoslava Rašea će strast za oružjem u Hrvatskoj koštati mnogo manje nego u Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:03