MODERNO ROPSTVO

Oteli i zarobili građevinskog radnika, pa tri mjeseca morao graditi tuđu kuću u Bibinjama!

Obiteljska kuća Ivice Fuzula u bibinjama zbog čije je izgradnje bio otet Dean Šoltić
 Jure Misković/CROPIX

Građevinski radnik iz Ludbrega, 41-godišnji Dean Šoltić nikad neće zaboraviti siječanj 2006. godine kada su ga petorica muškaraca iz Zadra iznenada usred noći otela iz kuće na zadarskom predjelu Belafuža, gdje je sa suprugom i djecom stanovao kao podstanar. Još bunovnog od sna prisilili su ga da iziđe iz kuće, ugurali ga u prtljažnik i odvezli u Bibinje u dvorište obiteljske kuće Ivice Fuzula. Tamo su ga zarobili do sredine travnja, do kada je pod prijetnjama ozlijeđivanjem preko dana besplatno gradio Fuzulovu kuću, a noći provodio zatvoren spavajući u furgonu kombi vozila, piše Zadarski.hr.

Epilog ove priče o "modernom" ropstvu završio je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru gdje se deset godina od bizarnog događaja sada pod predsjedanjem suca Ivana Markovića vodi postupak protiv trojice optuženika – Vjekoslava Vincetića (34), Damira Krpete (29), te Igora Budije (37) iz Zadra. Prvoptuženi Ivica Fuzul iz Bibinja, koji je u vrijeme otmice bio djelatna vojna osoba, u međuvremenu je preminuo, dok se trećeoptuženi, 37-godišnji Ivica Majdandžić iz Hrvatske preselio u Nigeriju, pa je u odnosu na njega postupak razdvojen. Građevinski radnik Dean Šoltić koji je preživio otmicu, te se u međuvremenu odselio u Munchen gdje radi i živi sa obitelji, u srijedu se tako u sudnici susreo tek sa dijelom svojih otmičara, no rasprava je na koncu ipak odgođena za srpanj jer su se na njoj pojavili samo 34-godišnji Vjekoslav Vincetić i 37-godišnji Igor Budija.

- Optuženi Damir Krpeta jednostavno ne preuzima sudske pozive, a što će dalje biti vidjet ćemo u srpnju kada ćemo zakazati novu raspravu - kazao je sudac Marković.

Nakon što je Šoltić u rujnu 2006. godine sve prijavio policiji, protiv Fuzula, Vincetića i Majdandžića podnesena je kaznena prijava zbog otmice, dok su zbog pomaganja u otmici kazneno prijavljeni Igor Budija tada (27) i Damir Krpeta (19). Fuzula je tada kao djelatnu vojnu osobu istražnom sucu privela vojna policija.

Istragom je, naime, utvrđeno da su otmičari došli automobilom Igora Budije, te su uporabom sile i prijetnji prisilili radnika da iziđe iz kuće u kojoj je živio. Ugurali su ga u prtljažnik automobila i odvezli u Bibinje u dvorište obiteljske kuće Ivice Fuzula.

Šoltić je tada izjavio kako optuženi za njegovu otmicu, prije nego su ga oteli, nisu prijetili samo njemu, već i njegovoj supruzi i njihovo petero djece. Kazao je tada i kako se boji onoga što bi im se moglo dogoditi, ako bude svjedočio protiv njih, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:46