POREZNICI U AKCIJI

OTKRIVAMO DETALJE VELIKE AKCIJE POLICIJE I POREZNOG USKOK-a Uhićen vlasnik tvrtke koja je 'prala novac' za Mamića i još četvorica poduzetnika

Porezni USKOK tereti petoricu osumnjičenih da su preko fiktivnih poslova i tvrtke u Londonu “zamračili” oko 620.000 kuna
 HANZA MEDIA

Temeljem nove kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, jučer je u Zagrebu uhićeno pet osoba zbog sumnje na zloupotrebe u gospodarskom poslovanju “teške” oko tri milijuna kuna te utaje poreza od ukupno oko 620.000 kuna.

Glavni osumnjičenik je istarski poduzetnik Sandro Stipančić (46), protiv kojega USKOK već vodi dvije istrage u slučaju Zdravka Mamića i ostalih okrivljenih za izvlačenje novca iz GNK Dinama. Stipančić je obuhvaćen i istragama protiv Mamića kao osoba koja je sa suokrivljenima Igorom Krotom i Marijem Mamićem po cijelom svijetu osnivala i vodila off shore tvrtke koje su služile za izvlačenje novca, bilo od odšteta pri transferima igrača, bilo za navodne posredničke usluge. Upravo zbog poslova preko jedne od njih, koja se spominje i u istrazi vezanoj uz Dinamo, londonskom Barnes&Bell Limitedu, Stipančić je sada ponovno uhićen.

Riječ je o off shore tvrtki koja je, prema optužbi USKOK-a, nezakonito dobila polovicu odštete od transfera nogometaša Tina Jedvaja 2013. u AS Romu.

Uzimao proviziju

Obrađujući poslovanje Barnes&Bella u tom slučaju, istražitelji su otkrili da je Stipančić preko te tvrtke izvlačio novac i za neke druge hrvatske poduzetnike.

Tako je sada zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Stipančića i četvorice poduzetnika koji su koristili njegove usluge - I. N., R. P., I. P. i I. D. Svi su se oni, kako ih se tereti, dogovorili sa Stipančićem da izvuku određene gotovinske iznose iz njihovih tvrtki preko njegove off shore tvrtke u Londonu, a sve kako bi izbjegli, odnosno manje platili porez na dohodak i PDV.

Stipančić je njihovim tvrtkama ispostavljao fiktivne fakture za razne usluge, a oni su kao odgovorne osobe u njima nalagali isplate Stipančićevu Barnes&Bellu.

Od Stipančića su potom dobivali gotovinu u iznosima umanjenim za njegovu proviziju.

Tako su prošle, ali čak i ove godine, kada je već bila otkrivena Stipančićeva “djelatnost” preko off shore tvrtki, “okrenuli” ukupno nepuna tri milijuna kuna, izbjegavši pritom plaćanje poreza na dohodak i PDV-a u iznosu od 620.000 kuna.

Fiktivni ugovori

Najveći iznosi utajenih davanja državi, po 240.000 kuna, stavljaju se na teret I. N. i R. P..

Na temelju fiktivnih ugovora i faktura više od milijun kuna izvučeno je iz I.N.-ove tvrtke te iz tvrtke R.P. Više od pola milijuna kuna, kako ga se tereti, uz Stipančićevu je pomoć izvukao I.P. iz jedne zagrebačke tvrtke, a tu je i I.D., koji je, prema optužbi, imao fiktivno poslovanje s od oko 125.000 kuna.

Četvoricu poduzetnika tereti se za kaznena djela zloupotreba u gospodarskiom poslovanju kojima su oštetili vlastite tvrtke te za utaju poreza, a Sandro Stipančić okrivljen je za pomaganje u počinjenju tih djela.

Policija je jučer, uz odgovarajuće naloge suca istrage Županijskog suda u Zagrebu, provela pretrese njihovih poslovnih prostora i domova, nakon čega su osumnjičeni dovedeni u policiju na kriminalističko istraživanje.

Očekivalo se da će ih policija kasno poslijepodne predati pritvorskom nadzorniku, odakle bi trebali biti odvedeni na ispitivanje u nadležno tužiteljstvo. Tek kada se obave sve te radnje, zagrebačko Županijsko državno dovjetništvo odlučit će hoće li i protiv koga predložiti sucu istrage određivanje istražnog zatvora.

Ovaj slučaj vrlo je sličan aferi Remorker, u kojoj je preko istoimene tvrtke u Češkoj Igor Premilovac “prao novac” za niz hrvatskih tvrtki.

Nove istrage

I u tom je slučaju najprije otkriveno kako je Premilovac preko Remorkera kroz fiktivno poslovanje izvlačio novac iz Hrvatske gospodarske komore, za što je sada optužen Nadan Vidošević, te iz Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta prilikom izvođenja radova na projektima cestogradnje.

Radi se o slučajevima izvlačenja nekoliko desetaka milijuna kuna. U sklopu tih istraga otkriveno je da je Premilovac svoju tvrtku u Češkoj koristio i za izvlačenje manjih novčanih iznosa, od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna kuna, iz raznih tvrtki u Hrvatskoj, među kojima je bilo i niz marketinških agencija.

Čini se da bi i u slučaju poslovanja Sandra Stipančića moglo biti još sličnih istraga.

Dobili 50 posto odštete za Jedvaja

Tvrtka Barnes&Bell Limited iz Londona, koja se sada našla u fokusu istražitelja, stekla je 2013. pravo na 50 posto odštete od transfera Tina Jedvaja. Prema inkriminacijama USKOK-a, neosnovano i uz milijunsku štetu za GNK Dinamo.

USKOK smatra da su Zdravko i Zoran Mamić, kao tadašnje odgovorne osobe iz kluba sklapanjem aneksa ugovora o profesionalnom igranju neosnovano omogućile Jedvaju da dobije polovicu od budućeg transfera. No, ujedno su ugovorili da Jedvaj sva svoja ekonomska prava od budućeg transfera prebacuje na tvrtku Barnes&Bell, koja je trebala voditi brigu o njegovoj profesionalnoj karijeri. Barnes&Bell trebao je tada obitelji Jedvaj isplatiti 200.000 eura, ali do toga, prema optužbi, nije došlo.

No, kada je u srpnju 2013. realiziran Jedvajev transfer u AS Roma od kojega je Dinamo dobio obeštećenje od pet milijuna eura, Barnes&Bell ispostavio je Dinamu račun na 2,5 milijuna eura. Prve tri rate u iznosu od 1,5 milijuna Dinamo je platio, a za preostalih milijun eura proknjižena je obveza plaćanja toj off shore tvrtki koju USKOK, osim sa Sandrom Stipančićem, povezuje i s Marijom Mamićem. (Ž. Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:53