IVAN NESTEROV

OTKRIVAMO: NA HRVATSKOJ GRANICI PAO BIVŠI DUŽNOSNIK RUSKOG MINISTARSTVA ZA IZVANREDNA STANJA Krenuo je na more, a završio u Remetincu

 
 CROPIX

Ivan Nesterov (40), bivši voditelj Ureda za licenciranje i certifikaciju u ruskome Ministarstvu za izvanredna stanja (Ministry of emergency situation - EMERCON) u Karelskoj Republici, umjesto na moru, gdje se prije nekoliko dana uputio s obitelji, završio je u Remetincu.

Naime, prilikom prelaska državne granice na graničnom prijelazu Macelj policajci su ga prilikom pregleda putnika u autobusu hrvatskog prijevoznika uhitili na osnovi ruske tjeralice iz 2015., koja ga tereti za primanje mita.

Dan kasnije Nesterova su policajci odveli na zagrebački Županijski sud, gdje mu je određen 40-dnevni ekstradicijski pritvor. Nesterov od 2014. živi na Islandu jer mu je u toj zemlji odobren politički azil, a ima i njihovu putovnicu.

Crvena tjeralica

Je li Nesterov, za kojim je već četiri godine na snazi Interpolova crvena tjeralica koju je raspisao ured u Moskvi, znao da je tražena osoba, odnosno je li smatrao da ga politički azil koji je dobio štiti od izručenja, zasad nije poznato.

Nesterova Rusi terete da je kao voditelj ureda 2013. primio oko 800.000 rubalja (83.000 kuna) mita kako bi poduzetnicima bez provjere izdavao dozvole za pružanje tehničke podrške i montiranje opreme za prevenciju od požara na zgradama i gradilištima.

Prema pisanju ruskih medija, Nesterov je 2013. uhićen u sklopu antikorupcijske akcije u kojoj su, osim njega, uhićena još najmanje dvojica muškaraca.

Jedan od njih je, prema pisanju medija, mlađi službenik istoga ministarstva koji mu je bio podređen te jedan Nesterovljev prijatelj, poduzetnik, kojega su ruske vlasti optužile da je bio posrednik u primanju odnosno davanju mita.

Nesterovu se konkretno stavljalo na teret da je privatne poduzetnike koji su željeli dobiti dozvole za montiranje sigurnosnih uređaja na zgrade iznuđivao tražeći ih novac za dozvole, te ih navodno uvjeravao da tu dozvolu ne mogu dobiti ako ne plate mito.

Uglavnom, godinu dana kasnije Nesterov odlazi na Island, gdje od tada živi, a Island mu u međuvremenu daje politički azil te na osnovi tog azila dobiva i putovnicu, premda, koliko smo uspjeli doznati, islandsko državljanstvo nije dobio.

Pred sucem istrage zagrebačkoga Županijskoga suda Nesterov se usprotivio izručenju Rusiji, što znači da će se u njegovu slučaju primijeniti dulja procedura odlučivanja o mogućem izručenju.

Naime, kada se tražena osoba ne protivi izručenju, provodi se tzv. pojednostavljeni postupak te se odmah pristupa izručenju. Također kod takvih slučajeva odluka o izručivanju ili odbijanju izručivanja nije politička i ne donosi je ministar pravosuđa.

Rok 40 dana

U slučajevima kada se osoba protivi izručenju konačnu odluku, bez obzira na sudske odluke, mora donijeti ministar pravosuđa. Ministar nije vezan odlukama sudova i ima diskrecijsko pravo odlučiti hoće li država nekoga izručiti ili ne.

Sudovi odlučuju samo o tome postoje li pretpostavki za izručenje.

U roku od 40 dana Rusija mora Hrvatskoj dostaviti zahtjev za izručenjem, inače će se smatrati da je od izručenja odustala.

Tada sud odlučuje o tom zahtjevu, ocjenjujući postoji li i u hrvatskom zakonu djelo zbog kojeg se osoba traži, je li nastupila zastara i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:44