SASLUŠANI SVJEDOCI

OVO JE ČOVJEK KOJI JE KUBUROM UBIO MLADIĆA NA KUPALIŠTU Violinist bi poludio kada bi popio, nesretnom Renduliću je vikao: 'Sad ću te dokrajčiti!'

 Robert Fajt / HANZA MEDIA

KARLOVAC – Suđenje 63-godišnjem Miji Fanjku, koji je prošlog ljeta na kupalištu u Zadobarju kod Karlovca ubio iz ručno izrađenog vatrenog oružja 21-godišnjeg Tomislava Rendulića, u ponedjeljak je na prijedlog obrane prekinuto radi psihijatrijskog vještačenja o ubrojivosti okrivljenika.

Sutkinja Sanda Janković danas je prekinula jučer započeto suđenje i najavila da će se ono nastaviti kada budu gotovi psihijatrijsko i toksikološko vještačenje i pribavljena medicinska dokumentacija zatvorske bolnice i okrivljenikovog osobnog liječnika, da bi se dobili odgovori na pitanje o okrivljenikovom alkoholizmu i terapiji na kojoj je bio. Rekla je da je vještačenje potrebno i radi utvrđivanja "je li kod izvršenja kaznenog djela bilo izravne namjere ili ne".

U zatvorskoj bolnici okrivljenik je bio zbog ozljeda koje je zadobio kad su ga sumještani, nakon što je pucao u žrtvu, savladavali.

Karlovac, 160517.
Na Zupanijskom sudu pocelo je sudjenje Miji Fanjku za ubojstvo 21-godisnjeg Tomislava Rendulica. Mijo Fanjak (62) je na kupalistu na Dobri u Zadobarju pokraj Karlovca iz rucno radjene kubure upucao Tomislava Rendulica i na mjestu ga ubio.
Na fotografiji: Mijo Fanjak na sudjenju.
Foto:  / CROPIX
Robert Fajt / HANZA MEDIA

Na jučerašnjem i današnjem ročištu ispitano je sedmero svjedoka. Danas ispitani svjedoci, bračni par Sudac, potvrdili su, kao i svjedoci jučer, da je Fanjak bio sklon piću i svađama u stanjima pijanstva. Rekli su ako je i u kulturno-umjetničkom društvu, u kojem je svirao violinu, znalo biti problema, no nitko od svjedoka nije imao bilo kakve spoznaje da je optuženi Fanjak ikada bio u svađi s mladićem kojem je 22. srpnja prošle godine oduzeo život.

Dragutin Sudac je detaljno opisao pokušaj da Fanjak u, po svemu sudeći, već mrtvog Rendulića ispali još jednu patronu, te je pri nastojanju da ga spriječi u tome i oduzme mu oružje, udario Fanjka nekoliko puta u glavu, pri čemu je i sam bio lakše ranjen, o čemu postoji policijska dokumentacija.

Sudac je rekao da onog dana na kupalištu bilo nikakvih svađa, osim što je Fanjak prije pokušaja drugog pucnja rekao ranjenom mladiću "e sad ću te dokrajčiti, neće te spasiti ni susjed ni Bog".

Njegova je supruga Ljiljana rekla da je vidjela kada je Fanjak ispod košulje izvadio "taj neki pištolj", uperio ga u Rendulića i rekao: "Miči se odavde, što radiš ovdje, rekao sam ti da odeš". Mladić nije odgovorio ništa, niti pokušao izbjeći metak, samo se uhvatio za prsa i pao na leđa, ispričala je.

Na pitanje zna li zašto je to okrivljenik rekao i onda pucao Ljiljana Sudac je rekla: "To samo optuženik zna".

Optužnica Fanjka tereti da je iz ručno izrađenog vatrenog oružja-kubure ispalio u prsa Tomislava Rendulića jedan metak kalibra 12 milimetara i ranio mu osrčje, aortu, jednjak, dušnik, lijevi glavni bronh i oba plućna krila, zbog čega je smrt nastupila na mjestu događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:25