ODAO GA DNK

'OVO JE PLJAČKA!' Sedam godina robije za spektakularno razbojstvo u City centru

Unatoč tome što je iz optužnice izbačena prijetnja puškom na visinu kazne je utjecala visina iznosa koji je ukraden te način počinjenja pljačke usred dana i što su natjerali ljude u banci da legnu na tlo
 Duje Klarić / CROPIX

Zbog razbojstva u "City Centru" kada je opljačkano 251.000 kuna te zbog nasilja u obitelji osuđen je Marko Gilić (34) zvani Brzi na Županijskom sudu u Splitu na ukupno sedam godina zatvora. Presudu je ovog puta saslušao mirno, za razliku od prethodnog ročišta kada je udaljen iz sudnice zbog vikanja i psovanja nakon što je odbijen njegov prijedlog da ga se pusti iz istražnog zatvora, kako piše Slobodna Dalmacija .

Prema optužnici, on je 17. lipnja 2013. godine u 10,40 sati u splitskom prodajnom centru prijeteći automatskom puškom iz poslovnice "Erste&Steiermarkische Banke" d.d. Rijeka ukrao 251.000 kuna.

Zajedno s još jednom osobom se dovezao motociklom do ulaza na prvu etažu s kacigom i potkapom na glavi, rukavicama na rukama i odjeven u radni kombinezon. Jedan od njih je zatim naoružan oružjem daskom koju je donio blokirao ulazna vrata i ušao u poslovnicu banke. Drugi je čekao pred vratima pazeći da netko ne naiđe.

Onaj koji je ušao je iz kombinezona izvadio oružje koje je uperio prema službenici uz riječi: "Ovo je pljačka!". Zatim je oružje uperio u troje klijenata koji su se tu zatekli i naredio im da legnu na pod. Ušao je iza pulta, naredio službenici da otvori dvije blagajne u kojima je bilo 168.644 kune i 10.870 eura, uzeo sav novac i pobjegao sa suučesnikom. Marko Gilić je uhićen, a za drugog počinitelja se ne zna tko je.

Presudom je optuženi Gilić proglašen krivim za pljačku, ali s oružjem nalik automatskoj pušci jer tijekom rasprave nije sa sigurnošću utvrđeno čime je prijetio.

Unatoč tome što je iz optužnice izbačena prijetnja puškom na visinu kazne je utjecala visina iznosa koji je ukraden te način počinjenja pljačke usred dana i što su natjerali ljude u banci da legnu na tlo.

Također mu je kao otegotna okolnost uzeta kaznena evidencija u kojoj ima niz presuda za teške krađe te za napad na policajca. Slijedom svega navedenog za razbojništvo je osuđen na 6 godina i 10 mjeseci zatvora.

Nakon toga je utvrđeno kako je na Općinskom sudu u Splitu u listopadu 2009. godine osuđen zbog obiteljskog nasilja na uvjetnu kaznu zatvora od 8 mjeseci uz rok kušnje 4 godine. Kako je u roku kušnje počinio novo kazneo djelo, opozvana mu je uvjetna osuda te mu je utvrđena kazna od 8 mjeseci bezuvjetnog zatvora.

Zatim mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 7 godina. U izrečenu kaznu mu se uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru od 24. listopada 2013. godine. Određeno je i da ima vratiti banci 251.644 kune te platiti 3.960 kuna sudskih troškova.

Tijekom suđenja u svojoj obrani Gilić je tvrdio kako nije počinio pljačku. Glavni dokaz protiv njega bio je trag njegovog DNK nađen na dasci kojom su zaglavljena vrata banke. On je tvrdio kako je to daska na kojoj je s kolegama sjedio za vrijeme pauze dok je radio u karting areni u istom prodajnom centru. Govorio je i kako je taj dan bio na poslu u areni, ali nije pronađen u radnoj evidenciji za taj dan te sudsko vijeće nije povjerovalo u njegovu obranu, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:49