OPTUŽNICA

PALA PETORKA KOJU DOVODE U VEZU S VIŠE VELIKIH PLJAČKI Bez novca su ostali poznati zagrebački pekar i jedan poduzetnik, iznosi su milijunski

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Županijski sud u Zagrebu objavio je optužnicu protiv Grge Crnkovića (45), Josipa Fliesa (38), Darije Vrandečić (35), Kristine Drahotusky (43) i Tibora Mihaljčuka (32) zbog više djela razbojstava i teške krađe, piše Slobodna Dalmacija.

Od ovih imena "iskače" ono Grge Crnkovića, svojedobno poznatog kao jednog od okrivljenih u slučaju pljačke poslovnice Zabe u zagrebačkoj ulici Drvinje, kada je ubijen hrabri građanin Dragutin Golik dok je pokušavao zaustaviti razbojnike. Crnković je u lipnju ove godine nepravomoćno oslobođen da je sudjelovao u razbojstvu jer nije bilo dokaza za to. Osim njega, javnosti je postala zanimljiva i Darija Vrandečić, i to nakon što se spominjala u priči oko pljačke kuće bivšega gradonačelnika Splita Željka Keruma.

Što se tiče ove najnovije optužnice, Crnković i Vrandečić optuženi su da su se, zajedno s Kristinom Drahotusky, dogovorili da će orobiti dom jednog zagrebačkog pekara. Po optužnici, Drahotusky je preko svojega sina, koji se družio s pekarevim sinom, doznala da obitelj u kući ima veću svotu novca te je to rekla Crnkoviću i Vrandečić. Kazala im je da će u noći između 24. i 25. listopada 2009. godine cijela obitelj biti na svadbi i da nikoga neće biti u kući, te im je opisala gdje se novac točno nalazi. Te noći, između 19 i 2 sata u noći, Crnković i Vrandečić došli su do pekareve kuće.

Ona je ostala sjediti u automobilu paziti da tko ne naiđe i čekati Grgu koji je, stoji u optužnici, obio vrata kuće te došao pravo do spavaće sobe, čija je vrata također nasilno otvorio. Iz ormara je uzeo metalni sef dimenzija 40 x 40 centimetara u kojem se nalazilo 175 tisuća eura i 120 tisuća kuna. S bogatim plijenom izišao je iz kuće i ušao u auto, te su on i Vrandečić podijelili oko milijun i 400 tisuća ukradenih kuna.

Vrandečić je također, po istoj optužnici, okrivljena da je s Mihaljčukom u prosincu 2011. godine došla do stana jednog zagrebačkog poduzetnika jer je znala da on ima novca. A doznala je to od poduzetnikove kćeri s kojom se družila te je nabavila originalni ključ stana. Mihaljčuk i ona došli su tog dana do stana i uzeli kuvertu s 55 tisuća eura koje je poduzetnik, koji se bavi građevinarstvom, imao jer je upravo prodao jedan stan.

Zaboravljena priča

A sad da se malo prisjetimo i uloge Darije Vrandečić u priči o pljački privatne kuće Željka Keruma na splitskim Mejama prije više od pet godina, koja do dana današnjeg nije razriješena. Podsjetimo, toga 23. srpnja 2012. godine, oko tri sata u noći, Kerum je nakon dolaska kući vidio da je imao nepozvanog posjetitelja koji mu je otvorio dva sefa. Sve je trajalo nekoliko minuta, a ništa drugo u kući nije bilo dirano pa je očito provalnik dobro znao gdje se nalaze dragocjenosti. Očito se radilo o profesionalcu jer iza njega nisu ostali nikakvi tragovi, ni otisci prstiju ni bilo što što bi moglo dovesti do njegove identifikacije.

Prema tadašnjim informacijama do kojih su novinari došli, milijun i 800 tisuća kuna ukradeno je u gotovini iz jednog sefa, a oko 100 tisuća eura u nakitu i zlatu iz drugog sefa koji se nalazio u drugoj prostoriji. Kerum je rekao policiji da se radi o rijetkim komadima Cartierova nakita koji se ne može tek tako lako i neopaženo prodati na crnom tržištu. Policija je provjeravala to kod poznatoga zagrebačkog zlatara podrijetlom iz Janjeva, koji im je kazao da je taj nakit nemoguće neopaženo prodati u zlatarnicama jer svaki komad ima svojevrstan serijski broj, a primjerci su od velike vrijednosti.

Digla se tad na noge cijela splitska policija. Pisalo se tada i govorilo po gradu svašta, a onda je priča "utonula u zaborav". I od tada do danas policija nije otkrila tko je sudjelovao u pljački.

Tada je bila na obavijesni razgovor pozvana i Darija Vrandečić, i to zato jer je Kerumova supruga Fani policiji kazala da ju je nakon pljačke nazvala poznanica Darija Vrandečić te da je kazala da zna tko je provalio u vilu i da je za tu informaciju tražila 20 tisuća eura. Policija je nakon toga privela Vrandečić, što su i potvrdili tada medijima, a poslije se, kako su izvijestili, "nakon obrade pokazalo da ta osoba nema nikakve informacije relevantne za slučaj razbojstva na adresi Ivana Meštrovića".

Doznajemo da je Vrandečić bila dobra prijateljica kume Kerumove supruge. No, sama Darija je tada u medijima demantirala da je tražila novac od Fani i da ju je uopće zvala.

- Prije svega, ja sam nekažnjavana. Preko svoje agencije imala sam poslovne kontakte s njima, pa me je policija pozvala na obavijesni razgovor jer pozivaju sve koji su bili u nekim odnosima s Kerumom. Uostalom, ne može se tako lako doći do nje, ona je supruga saborskog zastupnika – rekla je tada novinarima.

Mi smo, pak, pokušali doznati što se nakon svih ovih godina dogodilo sa slučajem.

Pucanj u prazno

- Poštovani, u odnosu na Vaš upit u predmetnom događaju, obavještavamo vas da je i dalje kriminalističko istraživanje u tijeku, bili su vrlo opširni u policiji. Kako smo doznali, na Općinskom državnom odvjetništvu otvoren je spis po prijavi za progon nepoznatog počinitelja koji je arhiviran i čeka se da policija otkrije počinitelja, ako do toga ikad dođe.

Dvadesetak dana nakon provale, policija je u javnost pustila snimku s nadzorne kamere iz Kerumove garaže na kojoj se vidi muškarac u dobi od 25 do 35 godina, obučen u bermude i crnu majicu sa šiltericom na glavi. Na snimci dolazi pješice pred Kerumovu garažu, prolazi pokraj gradonačelnikova bijelog terenca mercedes ML i odmah se naginje nad Kerumov službeni volkswagen passat. Zatim kroz prozor zaviruje u vozilo i svjetiljkom osvjetljava unutrašnjost, pa ubrzo odlazi do Kerumove garaže. Provaljuje potom u garažu, što se ne vidi na snimkama koje je policija ponudila javnosti, te dolazi do nezaključanog BMW-a u vlasništvu Fani, u koji ulazi sa suvozačeve strane. Iako su se u policiji nadali da će im ta snimka pomoći u identificiranju provalnika, očito je da je i to bio "pucanj u prazno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 19:46