POKRENUTA ISTRAGA

Pali zaposlenici zadarske Elektre: Primali su mito za žurno priključivanje stambenih zgrada na struju

Pod istragom policije i USKOK-a su 22 osobe zbog primanja i davanja mita te krivotvorenja isprava

ilustracija

 Luka Gerlanc/

Djelatnici zadarskog Odjela gospodarskog kriminaliteta i USKOK ušli su u prostorije Elektre Zadar na osnovu informacija o možebitnom primanju i davanju mita. Na kraju su kroz istraživanje nad ukupno 22 osobe, među kojima je i jedan državljanin Austrije i jedna državljanka BiH, utvrdili da postoji sumnja da osim primanja i davanja mita, postoje i sumnje u pomaganje u primanju mita kao i krivotvorenje službene isprave.

Osmero djelatnika zadarske Elektre starih između 38 i 68 godina ‘prodalo‘ je obraz tijekom 2020. godine na području Zadarske županije jer su u zamjenu za mito od 500 do 1500 eura, požurivali rješavanje priključenja stambenih objekata 11 vlasnika na elektrodistribucijsku mrežu.

Preko posrednika, a u namjeri da ishode ilegalno priključenje na elektrodistribucijsku mrežu na nekretnini na zadarskom području, 51-godišnjak i 56-godišnjak iz zadarske Elektre u poslovnoj dokumentaciji neistinito su prikazali namjenu nekretnine.

Također su njihovi kolege iz Elektre, 68-godišnjak i 65-godišnjak, a na traženje 50-godišnjeg vlasnika nekretnine u Zadru, zaobilaženjem postojećeg brojila u stanu i direktnim spajanjem na elektroenergetsku mrežu, omogućili vlasniku neograničeno korištenje struje bez ikakve evidencije o utršku mjernog mjesta.

Time je zadarska Elektra oštećena za više od 2700 eura, a od vlasnika nekretnine su dobili 500 eura mita. Neke objekte su spajali na mrežu iako su znali da nemaju ishođenu građevinsku dozvolu. Zanimljivo je i da je jedan djelatnik Elektre na traženje drugog, u poslovnoj dokumentaciji Elektre Zadar prikazao da se traži priključenje na poljoprivredno neizgrađeno zemljište s crpkom za vodu i potom je dokumentaciju dao na potpis nadređenom rukovoditelju koji je taj predmet odbio potpisati.

Unatoč tome je djelatnik Elektre s vlasnikom nekretnine podigao potreban elektroormar kojeg je posredstvom druge tvrtke postavio na lokaciji priključenja i potom svojim potpisom i pečatom izdao ateste elektroinstalacija iako je znao da na navedenom objektu instalacije uopće nisu izvedene.

image

ilustracija

Ranko Šuvar/Cropix

Otkriveno je i da se šest djelatnika Elektre na traženje jednog poduzetnika i jednog obrtnika, ovlaštenih za izdavanje atesta koji čine sastavni dio spisa priključenja objekta na elektromrežu, zauzimalo za požurivanje rješavanja predmeta, a kao protuuslugu su dobili veći broj ovjerenih bjanko atesta koje se zaposlenici Elektre koristili za druga priključenja na elektromrežu pritom unoseći lažne podatke. I tako su u 15 navrata naplatili po nekoliko stotina eura od vlasnika čiji su objekti čekali priključenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 02:03