BUKTINJA KOD KNINA

PČELAR OSTAO BEZ PČELA Izgorio mu kamion s 80 košnica, šteta oko 200.000 kuna

Koprivnica, 270412.Gusti roj pcela napao je Baricu Matanovic iz Staglinca kraj Koprivnice dok je hodala poljskim putem prema Glogovcu. Dobila je vise od tisucu uboda i jedva je prezivjela a na intenzivom odjelu koprivnicke Opce bolnice bori se za njen zivot.Na slici: brza intervencija vatrogasaca i sanitaraca zeni je spasila zivot.Foto: Nikola Wolf / Podravski list / Cropix
 Nikola Wolf / Podravski list / C

Jovica Vujasinović, 63-godišnji poznati pčelar iz Knina, čiji je vrhunski med godinama prepoznatljiv po svojoj iznimnoj kvaliteti, jučer je u podnožju Dinare u zaseoku Dragaši kod Strmice doživio najgori scenarij u pčelarstvu, poslovni krah "težak" blizu 200 tisuća kuna i kao najgore, kao pasionirani zaljubljenik u pčele zauvijek je izgubio svoje vrijedne i korisne ljubimce.

Tragičan i šokantan prizor stradavanja pčela dogodio se u ponedjeljak nešto iza podneva na otvorenom prostoru zaseoka gdje je Jovica na parkiranom kamionu marke TAM-132 držao 80 košnica s maticama i prepunim pčelama i gdje se iznenada na stražnjem dijelu kamiona iz dimilice na žar pojavila vatra koja se ubrzo razbuktala i za manje od sat vremena totalno opožarila vozilo i košnice.

Sam vlasnik se pri tom izložio pogibelji pokušavajući obuzdati vatrenu stihiju. Ubrzo su na ispomoć došli i vatrogasci, ali nažalost cijela priča o pčelama već je bila završena.

Od kamiona je ostao samo metalni kostur. Matice u košnicama, njih 80 su izgorjele, dok su se rojevi ukupne brojnosti blizu pola milijuna jedinki razbježale.

- Sve se odigralo brzo i nije bilo pomoći - kazao nam je tužno pčelar Jovica.

- Matice su uginule, a pčele se izgubile u nepoznato i makar se sada nadam se da će se rojevi pridružiti nekoj drugoj zajednici u opstanku - dodao je.

Inače, u razgovoru s Jozom Markotom, predsjednikom kninske Udruge pčelara "Drača" doznali smo da se šteta po košnici kreće prosječno oko 1500 kuna, te isti vjeruje kako nažalost nema načina da se Jovici, njemu uosobno ili bilo kojemu pčelaru kojemu se to dogodi, nadoknadi šteta.

- Društvo je skromno sa 75 članova i niskom članarinom, a ovo što se dogodilo našem vrijednom članu je totalna katastrofa i ponovni povratak u normalne aktivnosti iziskuje velika materijalna sredstva - kazao je Markota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:27