POLICIJA IH TRAŽI

'PEDERČINO, UBIT ĆEMO TE!' Banda muškaraca nasrnula na kućna vrata organizatora splitskog pridea i prijetila mu

Pravili se da su susjedi koji su izgubili ključ
 Vojko Basic / CROPIX

SPLIT - Splitska policija traži tri muškarca koje je sudionik subotnje Gay Pride povorke u Splitu prijavio za vrijeđanje i prijetnje smrću.

Policija je danas izvijestila kako je 30-godišnjak jučer prijavio da su mu u prošlu subotu nakon povorke, iza 22 sata, na kućna vrata njegova stana došle njemu nepoznate osobe vrijeđajući ga zbog sudjelovanja u povorci te mu prijeteći smrću.

Policija za njima traga.

Na portalu Queer.hr ranije su objavili da je voditelju javnog okupljanja Split Pride 2013 pred zgradu tada došla skupina muškaraca, te su mu pozvonili na portofon predstavljajući se kao susjedi koji su zaboravili ključ. Isto su napravili i pred njegovim kućnim vratima.

Kada je otvorio vrata, jedan od napadača je u vrata udario nogom, a ostali su počeli vikati, no on je uspio zalupiti i zaključati vrata, koja su napadači pokušavali srušiti nogama. Cijelo to vrijeme su mu uzvikivali pogrdne riječi te mu prijetili da će ga ubiti.

Iz udruga Iskorak i Kontra, organizatora splitskog Pridea, od splitske su policija zatražili da odlučno reagira te pronađe i procesuira napadače, ali i zaštiti LGBT osobe u Splitu.

Priopčenje udruga prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

obraćamo vam se vezano za napade na voditelja javnog okupljanja Split Pride 2013, Antu Beusa.

Naime, jučer oko 22 sata grupa muškaraca je došla pred zgradu u kojoj živi g. Beus, te su pozvonili na portafon. Kada je g. Beus upitao tko je, jedan od napadača je odgovorio da je susjed i da je zaboravio ključ. Kasnije su pozvonili na vrata stana g. Beusa, predstavljajući se na isti način. G. Beus je počeo otvarati vrata, kada je jedan od napadača udario nogom u vrata, te su počeli vikati "Pederčino, ubit ćemo te!" . G. Beus je uspio zalupiti vrata i zaključati ih, te je pozvao policiju. Napadači su nastavili udarati u vrata, pokušavajući ih razvaliti.

Napominjemo da je g. Beusa i jednu od volonterki Split Pridea prošli tjedan pratila skupina ljudi (njih osmero) u blizini stana g. Beusa, prijeteći im i govoreći da žele vidjeti gdje stanuju. Uspjeli su im pobjeći, te su pozvali policiju.

Također, ovo nije prvi napad ovog tipa, jer je nekoliko dana prije Split Pridea izvršen sličan napad gdje su nasilnici nabijali po vratima stana jednog od volontera Split Pridea, prijeteći i nasilno pokušavajući ući u stan.

Iz svega navedenog razvidno je da se radi o jednoj organiziranoj i agresivnoj skupini osoba koja nastoji fizički napasti volontere Split Pridea.

Zahtjevamo da policija odlučno reagira i pronađe i procesuira počinitelje, te spriječi daljnje napade na g. Beusa, kao i ostale volontere i volonterke Split Pridea, te LGBT osobe u Splitu.

Pravo na javno okupljanje i pravo na život bez nasilja su temeljna ljudska prava. Građani Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu, ne samo na dan Split Pridea, već tijekom cijele godine.

Sanja Juras, Edo Bulić,

koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, koordinator Iskoraka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 14:05