U SUSJEDSTVU ZGROŽENI

Pedofil pobjegao kroz prozor suda pa se pojavio u ‘Provjerenom‘: ‘Hrvati me neće izručiti, Bog mi je pomogao!‘

‘Kako neću pobjeći, na pravdi Boga osuđen na četiri godine‘, kazao je Ivica Mišković koji je na sudu iskočio kroz prozor, a granicu prešao biciklom

Ivica Mišković

 /Screenshot/društvene Mreže

Odbjegli seksualni zlostavljač djece Ivica Mišković (65) iz Kaknja (BiH), koji je 7. studenog pobjegao iz prostorija Osnovnog suda u Banjoj Luci, nakon što mu je izrečena presuda u kojoj je za teško zlostavljanje djece (unuke od 9 godina) i dobio četiri godine zatvora, pojavio se na Novoj TV u emisiji Provjereno.

Mediji u BiH i Srbiji se zgražaju nad njegovim gostovanjem u televizijskoj emisiji u Hrvatskoj. Klix.ba piše kako Mišković ima dvojno državljanstvo, a nakon bijega sa suda u Banjoj Luci, skrivao se u Zagrebu. Došao je u redakciju Nove TV i rekao da želi ispričati svoju stranu priče.

Na pitanje o tome zašto je pobjegao nakon izricanja presude, odgovorio je da nije kriv:

- Pobjegao? Kako neću pobjeći, na pravdi Boga osuđen na četiri godine. Na pravdi Boga sam osuđen, nisam kriv, nevin da ležim, tko bi se sad s tim pomirio, rekao je i dodao:

- Šta je trebam trpiti nekog tamo, protuzakonito sam osuđen.

Nije, kaže, nikome platio da pobjegne. Samo je na sudu iskočio kroz prozor, a granicu je prešao biciklom.

– Na kraju ću dokazati da sam nevin, da sam kriv odležao bih i i gotovo. Vjerujem u Boga, Bog mi je pomagao da pobjegnem. Bog će sve dokazati i advokat, rekao je Mišković.

- Ja sam pobjegao iz razloga, nisam pobjegao bez. Idemo dalje na sud da se dokaže da sam ja nevin i da sam pobjegao s razlogom, nisam pobjegao bez razloga. Sad idem dalje sa svojim advokatom u pravno ganjanje. Ne mislim se predati. Ne vjerujem sistemu, kaže Mišković.

Hrvatska ga neće izručiti jer nema ugovor o tome s BiH.

- Policija je rekla da me neće isporučiti BiH, kaže.

- Osoba koju navodite je locirana, međutim, nije bilo osnova za njeno daljnje zadržavanje, odnosno uhićenje s obzirom da je osoba i hrvatski državljanin. Naime, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Europske unije, navela je ranije PU zagrebačka.

Podsjetimo, Miškoviću je 7. studenog Osnovni sud u Banjoj Luci izrekao prvostupanjsku presudu kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog zlostavljanja djevojčice (9).

Nakon što je raspisana međunarodna tjeralica za njim, Interpol Zagreb je dostavio obavijest da hrvatski državljanin, prema Ustavu Republike Hrvatske, ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom EU, te da su o međunarodnoj tjeralici obavijestili Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:56