ODUZELI MU UREĐAJ

PODACI IZ LJUBASOVA MOBITELA VODE DO NAPADAČA? Tko je i zašto pucao u nogu vlasniku portala Dnevno.hr

Ljubasov portal izgubio je još jedan spor za klevetu i mora isplatiti Tomislava Mičića
 Darko Tomas / CROPIX, Sasa Cetkovic / Business.hr

Nema pretjerane koristi od snimki nadzornih kamera koje su izuzete s Inine benzinske crpke na Selskoj cesti u Zagrebu jer one, zapravo, snimaju samo prostor postaje a da se ne vide i okolne ulice u kojima se izgubio nepoznati počinitelj koji je u ponedjeljak navečer u sačekuši ranio u nogu zagrebačkog poduzetnika Michaela Ljubasa.

Osim što tragaju za napadačem na biznismena koji je, među ostalim, vlasnik internetskog portala Dnevno.hr i tjednika 7dnevno, istražitelji pokušavaju locirati i druge valjane nadzorne kamere širom Trešnjevke da bi rekonstruirali put kojim je naoružani napadač bježao. Dosad su obavljeni deseci obavijesnih razgovora s nizom osoba koje su u posljednje vrijeme imale nešto neugodniju komunikaciju s Ljubasom.

Zaštita Ljubasu i obitelji

Neslužbeno doznajemo da se Ljubas jedva odvojio od svog mobitela s kojeg je odmah nakon ranjavanja uputio poziv nepoznatoj osobi. Istražitelji su mu ga oduzeli uz sudski nalog i pokušavaju detektirati potencijalne sumnjivce i na osnovi poziva i korespondencije koju je Ljubas imao. No ne isključuju mogućnost da napadač nema izravne veze s Ljubasom, nego da je u nečije ime došao odraditi posao navodnog upozorenja. Do daljnjega stoga Ljubasu i njegovoj obitelji policija pruža 24-satnu zaštitu.

U međuvremenu, Ljubasov portal Dnevno izgubio je još jednu u nizu sudskih tužbi za klevetu. Jučer je na Općinskom sudu u Novom Zagrebu nepravomoćno presuđeno da portal Dnevno mora isplatiti 40.000 kuna plus kamate Tomislavu Mičiću, bivšem suradniku Brune Bušića, pokretaču glasila političke migracije te umirovljenom i odlikovanom pukovniku HV-a.

Obavještajni dopis

Novinar Dnevnog pod pseudonimom Ivan Babić, a čijeg se identiteta ni uredništvo tijekom suđenja nije moglo sjetiti, pod naslovom “Čelnik zavjeta za Hrvatsku Karamarko zna sve o zloglasnom Perkovićevom suradniku, on je produkt njega i Udbe” prokazao je u travnju prošle godine Mičića kao osobu kodnog imena Zujalo kojeg u obavještajnom dopisu Josip Manolić spominje kao ubojicu Stjepana Đurekovića, a čiji je identitet u njemačkom zatvoru otkrio Josip Perković.

Imao pomagača

Podsjetimo, Ljubas je 20-ak minuta prije napada bio u kafiću Area uz Ininu benzinsku crpku s dvojicom muškaraca od kojih je jedan popularni karikaturist Stiv Cinik. Nakon izlaska iz kafića otišao je do Honde Accord, gdje je nepoznati muškarac prema njemu ispalio najmanje pet metaka od kojih ga je jedan pogodio u lijevu natkoljenicu. Prolaznik ga je uočio i potražio pomoć od prodavača s benzinske crpke koji je pozvao policajce i ekipu Hitne pomoći te prišao Ljubasu koji je ležao na tlu i s nekim razgovarao na mobitel. Napadač je pobjegao. Pretpostavlja se da je imao i pomagača.

Još dva slična upozorenja

Slično upozorenje u veljači prošle godine uputio je u Omišu nepoznati napadač tamošnjem poduzetniku Jozi Milaviću, vlasniku trgovačkog lanca Studenac, kojem su bile propucane obje noge. U klasičnoj sačekuši napala ga je osoba nakon duljeg promatranja. Ni taj napadač nije bio sam, već ga je na motociklu čekao pomagač. Istražitelji su zaključili da je definitivno riječ o nekoj vrsti upozorenja jer da su ga htjeli ubiti, mogli su.

U listopadu prošle godine u sačekuši je ranjen u koljeno stari policijski znanac, trgovac automobilim Safet Šarić zvani Šargo. Napadač je na zagrebačkoj Savici prema njemu ispalio tri hica dok se nalazio uz automobil. Njegovo ime svojedobno se spominjalo u svijetu kamatara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:40