PALEŽ U ŠPANSKOM

PODMETNUT POŽAR Otkrivamo tko je čovjek kojem je u Zagrebu zapaljen automobil

Mario Sova osuđivan je zbog kokaina i krađe službenih isprava, trenutno mu se sudi zbog otmice, a oslobođen je optužbe za ubojstvo Roberta Marana ispred Aquariusa
 Marko Todorov / CROPIX

Muškarac visok oko 180 cm vrzmao se u srijedu oko 22.40 sati oko tamnosivog VW Passata parkiranog ispred zgrade u Ulici Matije Divkovića u zagrebačkom naselju Špansko. Bio je odjeven u tamnu trenirku i hudicu s kapuljačom navučenom preko glave i imao je torbicu oko vrata.

Zalio je auto i ispod rezervoara postavio neku zapaljivu napravu, a nešto je stavio na krov. Auto Marija Sove, osuđenog dilera i kradljivca službenih isprava te optuženog otmičara, u trenu je planuo, a napadač je nestao u mraku.

Vidjela napadača

Sova (47) nije u Zagrebu, a u stan u Divkovićevoj tek povremeno svraća. Često je kod partnerice u Nizozemskoj ili kod majke u Njemačkoj.

- Prvo se začuo udarac. Požar je izbio u pet sekundi. Prizor k’o u filmovima. Muškarac je zalio auto, ispod rezervoara stavio je neku zapaljivu napravu. A stavio je nešto i na krov. Auto je krenuo gorjeti. Susjedi su počeli vikati: ‘Požar! Požar!’ Istrčali smo na parkiralište. Spustili smo crijevo i počeli gasiti vodom. Jedan je susjed donio protupožarni aparat. Vatru smo skoro sami ugasili. Vatrogasci su pak auto raskopali i ugasili unutrašnjost - govori jedna od stanarki zgrade u Divkovićevoj koja je zadnji put Sovu vidjela prije mjesec dana. Kaže da vrlo rijetko boravi u stanu, a ono što još više čudi je činjenica da je Sova, kad je zadnji put uhvaćen s kokainom, ostao bez tog stana. Objašnjava da se država uknjižila na taj stan od 65 kvadrata koji je, otkriva nam, superluksuzno opremljen brendiranim namještajem.

Gorjela i Micra

Vatra je osim Sovina automobila uništila i prednji dio Nissana Micre u vlasništvu njegove susjede B. G. (34). I dok se čekaju rezultati vještačenja Passata koji su policajci prebacili u svoje dvorište, istražitelji ujedno pokušavaju rekonstruirati mozaik buktinje. U tijeku su i pregledi snimki nadzornih kamera na okolnim zgradama koje bi trebale pomoći u otkrivanju počinitelja.

Za Sovu susjedi kažu da “ako nije u zatvoru, onda je kod žene u Nizozemskoj ili kod majke u Njemačkoj”.

Jake mjere sigurnosti

- Prije mjesec dana ostavio je tu parkiran Passat. Od tada ga nismo vidjeli ni čuli. U našoj je zgradi negdje od kraja rata. Sa ženom i djecom dođe u blagdansko vrijeme, a inače dolazi sam. Ali u stanu, zapravo, nikada nije sam jer mu dolaze prijatelji. Kako to znamo? Naše parkiralište je malo i uvijek je borba za parking, a njegovi gosti svojim luksuznim voznim parkom okupiraju sve i upadaju u oči. Ako ne koristi auto, kreće se taksijem, obično je to odlazak do aerodroma. Nevezano uz njegovu prošlost i hapšenja, on i supruga su kao osobe jako ugodni ljudi - smatra drugi Sovin susjed.

Tko je Sova? Osuđeni diler i čest posjetitelj sudova na koje ga se dovodilo uz jake mjere osiguranja. Pred sucima i sutkinjama se opisivao kao nezaposleni električar po struci. Većinu djela zbog kojih mu se sudilo uglavnom je priznao pa su mu ta priznanja, uz činjenicu da ima i malodobnu djecu, bila olakotne okolnosti.

Na jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine zatvora zbog posjedovanja 274 grama kokaina koji je preprodao Ivanu Percanu osuđen je 2012. na zagrebačkom Županijskom sudu. Toj sankciji je pripojena i opozvana uvjetna osuda od godine dana koja mu je dosuđena zbog krađe pečata Ministarstva pravosuđa iz 2007.

Pravosudni pečat

U veljači 2012. je na zagrebačkom sudu uvjetno kažnjen sa šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine jer je 2009. pribavio 93 bjanko njemačke dozvole za boravak iako je znao da su iste godinu prije ukradene u vijećnici u Karlsruheu. I tom je prilikom Sova rekao: “Kriv sam i jako mi je žao što se ovo dogodilo”. No osim Sove, i njegova partnerica Monika M. također je uvjetno osuđena na četiri mjeseca jer je nabavila i u stanu držala krivotvoreni pečat Ministarstva pravosuđa, zalijepljen u plastični čep boce.

Za otmicu Dine Marinkovića, od kojeg su htjeli iznuditi 50.000 eura, Sovi se ponovno sudi na pulskom Županijskom sudu zajedno s Marijem Gilgom i Daliborom Marovićem, a na prvotnom suđenju dobio je tri i pol godine zatvora.

Za ubojstvo Roberta Marana ispred Aquariusa na Jarunu u ožujku 2000. sudilo mu se triput da bi na kraju bio oslobođen optužbi jer je uspio dokazati da je Marana ubio u nužnoj obrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:10