TRI GODINE ZATVORA

POKVARENI ŠEF Inspektorima naređivao da povlače prijave protiv trgovaca

Benković je bio pročelnik varaždinske područne ispostave Državnog inspektorata

Vladimir Benković (51), bivši pročelnik varaždinske područne jedinice Državnog inspektorata, osuđen je jučer na ukupno tri godine zatvora zbog nezakonitih intervencija u korist ugostitelja i trgovaca, sprečavanja njihova sankciniranja te zbog varanja na troškovima putovanja na posao.

Tu nepravomoćnu presudu, kojom je Benković proglašen krivim za 12 od ukupno 11 kaznenih djela za koja ga je USKOK teretio, objavila je jučer sutkinja Gordana Mihela Grahovac kao predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti inspektora i rukovodećih funkcija u tijelima državne uprave na tri godine.

USKOK je Benkovića teretio da je u jedanaest slučajeva, mahom 2011., ali i prije, utjecao na svoje inspektore da ne postupaju u skladu s rezultatima provedenih inspekcija u ugostiteljskim objektima i trgovinama na širem varaždinskom području.

Neispunjavanje minimalnih tehničkih uvjeta, prodaja kineskih proizvoda bez nužnog atesta i razne druge utvrđene nepravilnosti inspektori su na poticaj šefa, o kojem je ovisila njihova ocjena, napredovanje i daljnja karijera, morali povlačiti teuništavati izrađene zapisnike. Na taj način pogodovano je vlasnicima, s kojima je optuženi Benković bio u kontaktu, što proizlazi i iz telefonske komunikacije i iskaza svjedoka.

Tako se, primjerice, nakon telefonskog razgovora u kojemu mu se vlasnica kafića Blaža “požalila” na provedenu inspekciju, SMS porukom sadržaja “Blaža cjenici” obratio inspektoru na tom slučaju koji je utvrdio problem s cjenicima. Inspektor je zatim došao u šefov ured i dobio nalog da povuče prijavu. Inspektor ga je poslušao, ali je na poleđinu spisa ipak rukom napisao da je to učinio nakon pročelnikova urgiranja.

Samo u jednom slučaju sud je utvrdio da Benković svojom intervencijom nije učinio ništa protuzakonito jer je zatražio da se vlasniku jednog hotela izrekne blaža, ali zakonom predviđena mjera za propust koji se rješavao istoga dana kada je bila inspekcija.

Živio u Varaždinu, a ‘putovao’ na posao

Benković je osuđen i za prijevaru u službi jer je godinu dana primao naknadu za međugradski prijevoz iako je živio u Varaždinu. Ukupno je tako profitirao za 15.963 kune koje mora vratiti. Zanimljivo je da je sud prekontrolirao njegove telefonske pozive u inkriminiranom razdoblju te je utvrđeno da je od 21 sat navečer do 7 ujutro u tih godinu dana čak 550 poziva ostvario iz stana u Varaždinu, a samo 16 iz Donjeg Makojišća, gdje je bio prijavljen. I računi za plin i struju iz varaždinskog stana pokazali su da je za tri puta povećao potrošnju u istom razdoblju.

- Nemoralno je da ste istovremeno uzimali naknadu za međugradski prijevoz , a na raspolaganju ste 24 sata imali službeni auto - rekla mu je sutkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:22