PRESUDA

POLICAJAC OSTAO BEZ POSLA JER JE U DŽEP STRPAO 50 EURA OD PROMETNE KAZNE 'Ja sam profesionalac, pa istog sam dana zaustavio i pjevačicu Natali Dizdar'

 Profimedia, Alamy

Zato što je za sebe zadržao 50 eura od prometne kazne, bivši policajac iz Slunja Ivan K. (51) ostao je bez posla te je jučer na zagrebačkome Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje.

Sud mu je izrekao i sigurnosnu mjeru obavljanja policijskog posla u trajanju od tri godine. Ivan K. je već prijavljen na Zavod za zapošljavanje tako da, prema svemu sudeći, ta mjera i nema nekog smisla.

Također, oslobođen je i plaćanja troškova kaznenoga postupka. Prema presudi, Ivan K. je u rujnu 2014. godine, kao prometni policajac, u Rastokama zaustavio Citroën Xsaru kojim je upravljao Slovenac S. K., a nakon što je S. K. na D1 neovlašteno pretjecao druga vozila te mu naplatio kaznu od 50 eura, za što Slovencu nije izdao potvrdu. Novac je zatim zadržao za sebe.

Tijekom postupka Ivan K. je poricao djelo, tvrdeći da kaznu nije napisao zato što nije bio siguran da je S. K. počinio prekršaj te je postupao u skladu s uputom nadređenih da ne treba inzistirati na sankcioniranju u slučajevima kada bi se teško moglo procesuirati konkretnu osobu.

Branitelj Ivan K. je u završnome govoru također ukazao na činjenicu da je istoga dana kada je zaustavio Slovenca, Ivan K. zaustavio i poznatu pjevačicu Natali Dizdar, što ukazuje na profesionalizam Igora K. u obavljanju dužnosti, bez obzira na to jesu li u pitanju poznate osobe ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:21