ZLOPORABA POVJERENJA

Policija prijavila poznatog ZG odvjetnika da je prisvojio 100.000 eura s računa 89-godišnjaka

Odvjetnik Sead Tabaković u proteklih godinu i pol dana zaradio je više prijava osoba koje smatraju da ih je prevario. Ima i optužnicu
Sead Tabaković
 Ivo Ravlić/Cropix

Policajci iz službe gospodarskoga kriminaliteta podnijeli su novu kaznenu prijavu protiv poznatoga zagrebačkoga odvjetnika i aktivista Židovske općine Seada Tabakovića (73). Ovaj put ga terete da je od 2017. do 2019. 89-godišnjaku koji ga je bio opunomoćio da raspolaže novcem s njegova računa, s istog "prisvojio" oko 100.000 eura.

"Sumnja se da je od siječnja 2017. do rujna 2019. temeljem punomoći oštećenog, potpisane i ovjerene u banci u Zagrebu na Radničkoj cesti, a kojom je oštećeni kao vlasnik tekućeg računa opunomoćio 73-godišnjaka da neograničeno raspolaže sredstvima po tom računu, nakon primljenih uplata na ime prodanih dionica oštećenog i uplata državnog fonda proveo više neosnovanih isplata s navedenog računa na svoj račun.

Plaćao struju

Isto je tako s tekućeg računa 89-godišnjaka provodio plaćanja raznim trgovačkim društvima za osobne potrebe i kupovinu razne opreme te je ujedno platio račun televizijske pristojbe za treću osobu. Također je s tog računa plaćao i troškove potrošnje struje te je na opisane načine s računa oštećenog proveo isplatu novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 761.404 kuna", priopćila je zagrebačka policija. Policija nije navela identitet osumnjičenika, već samo njegovo godište i državljanstvo, ali neslužbeno doznajemo riječ je o poznatom odvjetniku.

Policija je ovu najnoviju prijavu također podnijela Općinskom državnom odvjetništvu redovitim putem, što znači da Tabakovića nisu lišavali slobode. Tabaković, inače vrlo poznati zagrebački odvjetnik, u proteklih godinu i pol dana našao se na udaru policije, ali i osoba koje tvrde da ih je prevario za novac te su ga zbog toga prijavljivale. Slučaj koji je započeo lavinu bio je onaj umirovljenice Gabriele Kamnatnik, potomka ugledne hrvatske židovske obitelji, a koja je u povratu dobila značajnu imovinu.

Kamnatnik te policija kojoj je Kamnatnik prijavila Tabakovića, protiv odvjetnika je podnijela prijavu zbog prevara i zloporabe povjerenja teških oko 30 milijuna kuna. Zabrebačko tužiteljstvo, međutim, o toj prijavi još nije odlučilo. U međuvremenu su se pojavile nove optužbe, od koji su neke završile i podizanjem optužnice protiv Tabakovića.

Optužnica

Tako je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Tabakovića lani u listopadu optužilo da je za 150.000 eura prevario Safeta Šarića zvanoga Šargo, a što je Šarić prijavio policiji. Prema Šarićevoj prijavi, Tabaković mu je najprije ponudio proviziju ako mu Šarić pomogne pronaći kupca za ljetnikovac na Tuškancu. Inače riječ je o nekretnini u vlasništvu Gabriele Kamnatnik.

Međutim, nakon što je Šarić pristao, tvrdi se u optužnici, Tabaković ga je zatražio pozajmnicu od 150.000 eura kako bi mogao urediti ljetnikovac prije prodaje, a kada mu je Šarić taj novac posudio, Tabaković mu ga nikad nije vratio. Tabaković pak sve ove optužbe odbacuje te tvrdi da nikoga nije prevario.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:35