VELIKA POTRAGA

POLICIJA TRAGA ZA BACAČEM KAMENA NA UGLJANU Je li počinitelj pobjegao iz obližnje umobolnice?

 Instagram

UGLJAN - Policajci još nisu otkrili tko je u petak rano poslijepodne bacio kamen na vilu na Ugljanu u kojoj se odmarao nogometni reprezentativac i igrač Barcelone Ivan Rakitić.

Iako je riječ o samo jednom bačenom kamenu u prozorsko staklo, pri čemu je nastala manja materijalna šteta, istražitelji su na mukama jer nastoje čim prije otkriti počinitelja i umiriti javnost te sprati ljagu s hrvatskog turizma.

Podsjetimo, nepoznati je napadač u petak oko 13 sati bacio kamen prema luksuznom zdanju Ville Marije u uvali Čeprljanda u suvlasništvu mađarskog poduzetnika Lorinca Meszarosa, koji je nedavno kupio NK Osijek. Kamen je razbio staklo na prozoru u blizini kojeg je bila Rakitićeva supruga Raquel, a u vili je bilo i njihovo dvoje djece, djevojčica u dobi od tri godine i dvomjesečna beba.

U protekla dva dana policajci su obavili desetke obavijesnih razgovora i pregledali više snimki nadzornih kamera. Pod povećalom istražitelja su i društvene mreže jer nije isključeno da bi se počinitelj ili netko iz njegova kruga možda mogao pohvaliti dizanjem halabuke.

- Intenzivna kriminalistička istraga i dalje je u tijeku. Neprestano se obavljaju obavijesni razgovori, ali nitko još nije osumnjičen. Je li nešto Odjel kriminaliteta korisno uočio na snimkama i što je sve pregledano, to vam ne možemo reći - kažu iz zadarske policije u kojoj su svjesni da će s protekom vremena sve teže biti razriješiti slučaj. No, ako se zagonetnom napadaču ipak uđe u trag, najvjerojatnije će kazneno odgovarati za oštećenje tuđe stvari. Prema zakonu, prijeti mu zatvor, no ako nije riječ o recidivistu, možda prođe i s uvjetnom osudom, radom za opće dobro...

Ako bude volje, privatnom tužbom napadača bi mogli “goniti” i Rakitić i vlasnik vile.

- Bez obzira je li riječ o medijski eksponiranoj osobi ili totalno anonimnoj koja se našla na nečijoj meti, počinitelj odgovara za kazneno djelo uništenja tuđe stvari, za što zakon predviđa do dvije, odnosno do pet godina, ako je razlog djelo iz niskih pobuda. U ovom slučaju Rakitiću je bila ugrožena osobna sigurnost, kao i sigurnost njegove obitelj pa je ovlašten tužiti za pretrpljeni strah, nematerijalnu štetu, ali i za sve troškove povezane s korištenjem odmora u vili - pojašnjava odvjetnik Milko Križanović te dodaje da i “vlasnik vile svakako može tužiti počinitelja za naknadu štete, kako za materijalnu štetu tako i za izgubljenu dobit zbog otkazivanja aranžmana najma”.

Objava na facebooku Podsjetimo, sve je počelo nakon što se Turistička zajednica Ugljana pohvalila na Facebook profilu 29. lipnja srdačnom fotoviješću “Rakitić family, welcome to Ugljan”. Nakon samo dva dana Rakitić je bio prisiljen pobjeći zbog primitivizma napadača koji je bacio kamen u prozor prostorije gdje je bila njegova supruga Raquel. Mediji su odmah počeli objavljivati kako skupina od šest huligana opet ruši ugled Hrvatske, no policija je demantirala te sumnje rekavši kako iza bačenog kamena stoji jedan napadač.

Mještani su stali u obranu otočkog gostoprimstva, tvrdeći da bi se obračunali s napadačem da su ga vidjeli. No, kako vrijeme prolazi, na otoku su se pojavile spekulacije i kako je kamen možda bacio netko tko je hospitaliziran u obližnjoj psihijatrijskoj ustanovi. U isto vrijeme Rakitić se s obitelji odmara i dalje u Hrvatskoj, a riječi isprike sa svih strana mu ne prestaju pristizati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:23