NA SUDU JE

Poštar (38) u Karlovcu optužen da je umirovljenicima krao covid dodatke, invalidnine: ‘Potpisivao sam jer su oni stari...‘

Tužiteljstvo ga sumnjiči da je pronevjerio 4867 eura: ‘Potpisujem ljude jer su stari. Uputa je to HP-a. Njihov novac uzeo nisam.‘

ilustrativna fotografija

 /Cropix

"Već pet godina potpisujem te ljude jer su oni stari. Tako to rade i drugi poštari. Također, to je uputa pošte jer inače ne bi stizali obaviti sav posao. U pošti sam prestao raditi u ljeto 2021. U travnju te godine novi šef mi je davao nove poslove pa sam počeo izražavati nezadovoljstvo jer sam radio od 6 do 17 sati. Pa jednom čak nisam ni otišao na posao jer više nisam mogao izdržati. Vjerojatno su mi tada i službeno prekinuli radni odnos. Sve te ljude za koje me pitate, poznajem ih, ali ne znam što sam točno kome sve potpisivao. Nekima nisam nikada. A taj novac što mi se stavlja na teret da sam ga uzeo, tvrdim da nisam" – rekao je u svoju obranu bivši djelatnik Hrvatske pošte Duško V. (38) kojeg tužiteljstvo sumnjiči da je pronevjerio 4867 eura novca građana. Osim za pronevjeru tereti ga se i za krivotvorenje isprava.

Prema optužbi, bilo je to u travnju i svibnju 2021. godine kada su ga karlovački umirovljenici čekali doslovno ‘ko suho zlato‘. Zaposlen je 1. siječnja te godine, a cilj mu je bio okoristiti se u čemu je i uspio. Istražitelji su otkrili da si je prisvajao Covid dodatke koje je umirovljenicima isplatio HZMO ili, pak, invalidnine koje je isplatio CSS, a bila je tu i jedna izdašna gotovinska isplata Hrvatskih željeznica za kojom je posegnuo. Potom je fingirao da je novac građanima uručio tako što je na potvrde stavljao njihove potpise i to bez njihova znanja koje je potom natrag prosljeđivao HZMO-u, CSS-u i HŽ-u.

- Mirovinu primam na ruke i očekivala sam i isplatu sporne Covid naknade od 900 kuna. Kako mi nije isplaćena, pitala sam poštara pa mi je rekao da treba početi isplata sredinom srpnja. Bio je to muškarac star 30-ak godina, dosta mršav i visok, tamne kose. Kako ju ni 15. srpnja nisam dobila, otišla sam u poštu a onda i u HZMO. Rekli su mi da je isplaćena naknada u travnju, a kad su mi pokazali potvrdu i presliku uplatnice, vidjela sam da je moj potpis na mjestu primatelja naknade bio krivotvoren. U pošti sam tražila objašnjenje na što su mi rekli da to ništa nije neobično i da je sporni poštar dobio otkaz zbog prisvajanja tuđeg novca i krivotvorenog potpisa – ispričala je u tužiteljstvu K.K. koja taj novac još uvijek čeka.

image

ilustrativna fotografija

Nera Simic/Cropix

Gorko iskustvo s istim poštarom imala je i S.D. koja je primala 1500 kuna invalidnine od CSS-a za, sad već pokojnog sina. Invalidninu joj je uvijek donosio u gotovini na kućna vrata.

- Krajem travnja isto mi je donio 1500 kuna. Ali kako je moj sin bio preminuo par dana prije toga, odbila sam od poštara uzeti novac jer u tom trenutku nisam znala za koji se mjesec invalidnina isplaćuje. Na kraju su mi u CSS-u rekli da imam pravo za tu posljednju pa sam otišla u poštu. A kad ono šok. Pogledali su u evidencije i rekli da sam novac ja preuzela. Pokazali su mi dokument i moj potpis koji nije bio moj. To sam im rekla, oni su mi obećali vratiti novac i naveli da spornog poštara više nema jer im se ne javlja – otkrila je oštećena Karlovčanka.

S velikim nestrpljenjem poštara je čekala i N.Š. Trebala joj je biti isplaćena naknada od 37.000 kuna jer ju je tijekom 2020. izvlastio HŽ iz vlasništva nad zemljom u Draganiću. Na osnovu sklopljenog ugovora, novac je trebala dobiti u svibnju 2021. i taj je rok HŽ ispoštovao.

- Meni je 9. lipnja isplaćeno 5659,43 na ime navedene naknade. U gotovini. Pitala sam poštara što je s ostatkom, a on mi je na to odgovorio da nema saznanja o ostalom novcu. Zbog bolesti nisam odmah provjeravala nego sam u rujnu zvala i rečeno mi je da je HŽ novac isplatio i da sam ga trebala dobiti. Otišla sam u poštu gdje su mi rekli da taj poštar više nije njihov djelatnik, da mi trenutno ne mogu pomoći i da sve prijavim policiji. Angažirala sam odvjetnika koji je poslao zahtjev za mirnim rješenjem spora pa sam od HP-a zaprimila odluku krajem godine tako da mi je s kamatama isplaćena razlika – zaključila je N.Š.

image

ilustrativna fotografija



Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 11:11