PROCES PROTIV VANESSE RANEY

POTRESNA ISPOVIJEST OČAJNE PROFESORICE, ŽRTVE NASRTLJIVE STUDENTICE 'Kada sam joj dala četvorku iz jezičnih vježbi, krenula je moja neopisiva patnja'

 
Maskirana Vanessa Raney i policija u Bilju
 Facebook: Vanessa Raney / Vlado Kos / Hanza Media

- Vanessa je bila moja studentica u zimskom semestru 2015. na kolegiju Jezične vježbe na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, upisala je tečaj na Croaticumu, ali niti jedan semestar nije uspjela završiti jer je dolazila u konflikte s profesorima radi neobičnih zahtjeva. Bili smo tolerantni. Predložili smo joj individualni tečaj, ali bilo joj je preskupo pa je obećala da će uzimati lijekove i da je se udalji s nastave bude li se neprimjereno ponašala. Cijela jezična grupa bila je maksimalno tolerantna, a ja sam Vanessu nekako uspjela držati pod kontrolom. Funkcioniralo je nekako, dolazila je na sve konzultacije i pisala mi pritom silne mailove. Na sve sam joj odgovarala, da bi odjednom prestala dolaziti. Počela se ponašati čudno, jadala mi se da ima velikih problema sa svojim bivšim partnerom. A kada sam joj dala ocjenu četiri iz jezičnih vježbi te izbornog kolegija, bila je nezadovoljna i tu kreće moja neopisiva patnja – prisjetila se u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu jednogodišnje agonije s Amerikankom Vanessom Raney (42) očajna profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Ivančica Baković-Mandić.

Svoje nezadovoljstvo Raney nikada nije osobno rekla profesorici Croaticuma već se s njom odlučila “obračunati” preko grupe na mailing listi fakulteta na kojoj se obrušila na profesoricu, ali nije štedjela ni ostale strane kolege studente od kojih je nekima pisala “You Russian dog”, “You Italian bitch”...

- Zamolila sam je da prestane pisati takve poruke pa je počela javno objavljivati moj broj mobitela, kućni telefon, podatke o moje šestero djece. Na Facebooku je uz moju fotografiju objavila i broj telefona s porukom: “Jebem studente za 100 kuna. Napaljena sam”. Obratila sam se Vijeću Croaticuma koje je zaključilo da Vanessu treba udaljiti s fakulteta. Dobila je zabranu pa se još više razbjesnila i krenula u žestoku osvetu. Na internetu je s nekih radionica pronašla slike moje 14-godišnje kćeri i otvorila na njezino ime profil na Facebooku te objavljivala gnjusne seksualne postove. Očajna zbog svega, obratila sam se i dječjoj pravobraniteljici, ali znate koja je njezina reakcija bila? Da se njezin ured ne bavi pojedinačnim slučajevima – opisivala je dalje sutkinji Jasni Zoretić Rendulić profesorica Baković-Mandić tvrdeći da je Raney njezinu djecu doslovno zasula pedofilsko-pornografskim sadržajem.

No, Raney je otišla i korak dalje kreiravši email adrese s imenima profesoričine djece, s kojih je, pak, slala vulgaran sadržaj svim profesorima i studentima na Fakultetu. Djecu joj je, naglašava, pratila, a na mobitele i na kućni telefon zvala ih je danonoćno. Od silnog stresa koji ju je snašao, profesorica je bila i hospitalizirana.

- Dotukao me očaj da su mi djeca nezaštićena. Kad sam primijetila da je Raney opasna za studente i za ugled fakulteta, obratila sam se američkom veleposlanstvu gdje su mi rekli da je Raney jedna vrlo opasna osoba. U jednom od mailova koje mi je poslala napisala je: “Dogodit će vam se isto kao i Ozanu Suli”, a on je američki profesor kojeg je 10 godina maltretirala. Napisala mi je i da ona nije obična Amerikanka, već iz Teksasa, valjda dajući do znanja da je opasna, a među zadnje poslanim porukama bilo je da mi priželjkuje smrt, da zna da su djeca najvulnerabilnija po grkljanu... - ustvrdila je još profesorica u čije je ime Raney otvorila i inozemni profil za vruća druženja preko kojeg su se na njezin email javljali deseci pohotnih muškaraca iz cijeloga svijeta.

- Na toj stranici je stavila sliku mene i moje djece i napisala da tražim seksualne usluge. Zatrpali su me porukama muškarci od Bosne pa do Indije. Kad sam Vanessu prijavila policiji, ona je u Hrvatskoj bila ilegalno jer joj je istekla boravišna dozvola. A količina poruka koje su mi stizale na mobitel i na email se više nisu mogle kontrolirati. Ona je tada bila uhićena, ali ubrzo i puštena iako je ilegalno boravila u našoj zemlji – zaključila je profesorica Baković-Mandić koja je izgubila povjerenje u institucije.

Inače, tijekom cijelog njezinog svjedočenja, Vanessa Raney odjevena u kućni ogrtač je sjedeći iza nje razrogačenih očiju slušala svaku riječ uz pomoć prevoditelja te ponavljala “To nije točno.”

A na početku suđenja Raney je sutkinji rekla da je razumjela optužnicu, ali da se ne želi očitovati o osnovanosti optužbe i da će koristiti svoje zakonsko pravo te se braniti šutnjom.

Podsjetimo, Raney je prošlog ljeta skončala u zagrebačkom zatvoru nakon što je mjesecima izbjegavala hrvatsko pravosuđe i ignorirala sudske pozive zagrebačkog suda, a napad na policajca u Bilju, kojeg je sredinom lanjskog svibnja porezala nožićem po vratu te ga pokušala ubiti, dogodio se u trenutku kada je bila privođena po sudskoj tjeralici. Cijeli taj epilog odvio se nakon što je očajna profesorica Croaticuma Banković-Mandić u nekoliko navrata istupila u medije ne bi li konačno zaustavila beskonačne pozive i šaroliki spektar uvredljivih poruka koje joj je slala bivša studentica. Vidjevši, pak, da se o njoj piše, Raney je pobjegla na istok zemlje, a gostoljubivi Slavonci, koji su se s njom družili od Osijeka pa do Kopačeva i Bilja, u njoj su vidjeli veselu čudnovatu strankinju koja govori hrvatski i zna hrvatske pjesme i običaje. Tamo je promijenila frizuru - ošišala se na kratko i kosu ofarbala u crveno.

O Raney su, inače, do tog dramatičnog uhićenja zabilježenog kamerama, hrvatske institucije vrlo malo znale. U Hrvatskoj nema reguliran status stranca, pa je sredinom 2015. podnijela zahtjev za odobrenje privremenog boravka iz humanitarnih razloga, navodeći da “strahuje od bivšeg partnera koji je zlostavlja još od 2003.”. Na to zlostavljanje uzvratila mu je 2011., kada mu je zaprijetila smrću, pa su njezino uhićenje zatražile i Sjedinjene Američke Države.

No, zbog neispunjavanja uvjeta - jer nije dokazala svrhu privremenog boravka u RH i jer je SOA zaključila da predstavlja opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost temeljem američkog izvješća - Raney je odbijen zahtjev. Određeno joj je protjerivanje iz Hrvatske i zabrana ulaska u zemlju u trajanju od tri godine. Umjesto da promptno napusti teritorij Hrvatske, Raney se tužbom obratila Upravnom sudu, a trenutačno mjesto boravka joj je BOLS (zatvorska bolnica).

Tužiteljstvo traži određivanje prisilnog smještaja

Prema promijenjenoj optužnici zagrebačkog tužiteljstva, Raney je od veljače 2016. do 17. ožujka ove godine uslijed sumanutog poremećaja od kojeg boluje, zbog čega nije mogla shvatiti značenje svojeg djelovanja, zagorčala život profesorici Croaticuma odaslavši joj stotine uvredljivih i vulgarnih poruka s raznih brojeva mobitela.

Za razliku od prvotne optužnice, kojom se tražila uvjetna osuda, tužiteljstvo sada traži da joj se odredi prisilni smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. U Osijeku je, pak, optužena zbog pokušaja ubojstva policajca kojeg je u neubrojivom stanju u policijskom automobilu u baranjskom Bilju pokušala ubiti zarezujući ga po vratu, glavi i desnoj šaci nožićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:27