‘NESTAT ĆEŠ MARKANE‘

Poznati hrvatski kolekcionar završio na sudu zbog sukoba s trudnicom i prijetnji njezinom suprugu

Zagrebačko tužiteljstvo za poznatog kolekcionara, koji negira krivnju, traži uvjetnu kaznu; ‘Supruga je bila uplakana i rastresena‘

Marinko Sudac

 Biljana Gaurina/Cropix

Poznati kolekcionar avangardne umjetnosti Marinko Sudac (55) na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu vodi pravnu bitku protiv zagrebačkog tužiteljstva koje ga je optužilo za prijetnje smrću svom susjedu Marku M. kojem se, na osnovu izrečenih mjera opreza, već gotovo godinu dana ne smije približiti.

Riječ je o događaju od lanjskog 12. lipnja oko 13 sati kada je susjedu, uslijed neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s njim i suprugom, u telefonskom razgovoru prvo izrekao uvrede, a onda mu izustio: ‘Riješit ću ja tebe‘. A kad ga je susjed upitao na koji način će ga se riješiti, Sudac je, prema optužbi, odgovorio: ‘Znaš ti dobro kako se rješavaju takve stvari.‘

- Tog dana sam došao do svog stana i parkirao auto. Zagradio sam svoju garažu i dijelom susjedovu. Pripremao sam tih dana još jednu veliku umjetničku izložbu i trebao sam neke komade koji su mi bili u jednom od mojih stanova. Ušao sam u zgradu i susreo nepoznatu djevojku koja je, došavši do auta, počela vikati da se hitno makne auto jer ona mora ići. Pomaknuo sam auto i, priznajem, možda sam bio malo neugodan, ali nisam primijetio da je ona trudna. To sam doznao naknadno. Nakon 10-ak minuta, dok sam bio na putu za odredište, nazvao me gospodin koji me i prijavio. Rekao mi je da ako se još jednom približim njegovoj supruzi da će me progutati mrak. Na to sam mu kazao neka se ‘ode j....‘ Mislio sam da je sve to bilo bezazleno dok me nakon par sati nije nazvala moja supruga i rekla da me traži policija – pravdao se odmah nakon privođenja Sudac navodeći da unazad četiri godine, zapravo, sa Markom M. ne komunicira radi ranijih nesuglasica oko tende na zgradi. Sudac u konačnici negira svaki vid prijetnje te dodaje da je jedinu "prijetnju" susjedu izrekao kad mu je rekao "da će vidjeti kako će etažirati vrt".

image

Izložba Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti
Na fotografiji s lijeva na desno: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Marinko Sudac i tadašnja ministrica Andrea Zlatar

Goran Mehkek/Cropix

Priča bračnog para koji sa Sudcem imaju problem se poprilično razlikuje. Marko M. se prisjetio toga dana kada ga je nazvala supruga.

- Bila je uplakana i rastresena kad me nazvala radi problema sa susjedom Marinkom koji nije htio pomagnuti auto iako ga je zamolila. Kazao joj je da će auto maknuti za 20 minuta pa mu je napomenula da mora na liječnički pregled, a on joj je dodao da si onda nazove muža da s njim to riješi. Govorio joj je pritom pogrdne riječi pa sam nazvao Sudca zatim ja. Kad mi se javio, počeo mi se obraćati riječima: ‘Markane, što je pederčino‘. Nisam na to reagirao i zamolio sam ga da makne auto da moja supruga može iz garaže van ne znajući da je auto on već pomaknuo, a ona otišla. Ujedno sam ga pitao jel ima kakvih problema pa me počeo vulgarno vrijeđati i spominjati da moram maknuti tendu. Kad sam mu rekao da ju maknuti neću, grubljim glasom mi je odbrusio: ‘Riješit ću ja tebe‘. I onda još pojasnio na moj upit da ja znam dobro kako se rješavaju takve stvari – prisjetio se oštećeni.

Njegova partnerica, koja je tog inkriminiranog dana imala uživo susret sa kolekcionarom, otkrila je i da je Sudac njezinom suprugu na telefon prijetio riječima ‘Nestat ćeš Markane. Ja ću učiniti sve da nestaneš.‘ ali i da ga je vrijeđao. Navedeno nije čula nego joj je suprug to prepričao onog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 16:23