TUČNJAVA ISPRED ESPLANADE

Preokret na suđenju Vjeki Slišku za premlaćivanje Petrača: ‘Ma ja sam to vidio na YouTubeu, povlačim sve...‘

Petrač je rekao kako se uopće ne sjeća te večeri, ponovivši da je cijeli događaj vidio na snimci na YouTubeu

Vjeko Sliško i Hrvoje Petrač

 Jutarnji List/screenshot

Nakon nekoliko odgoda, svjedočenjem poduzetnika Hrvoja Petrača na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Vjeki Slišku, optuženom da mu je prijetio i teško ga ozlijedio ispred zagrebačkog hotela Esplanada prije dvije godine. Na dan kad je Sliško, inače sin ubijenog Marka Sliška te nećak ubijenog Vjeke Sliška, pušten iz pritvora, tužiteljstvo je protiv njega podignulo optužnicu te za njega traže 14 mjeseci zatvora. No, već s prvim izgovorenim Petračevim riječima u sudnici danas, došlo je do djelomičnog obrata koji vodi, čini se, prema "prepolovljenju" optužbe.

- Ne postavljam nikakav imovinsko pravni zahtjev i ne tražim ništa. Nisam zainteresiran da se vodi kazneni postupak protiv okrivljenika. Te večeri, da budem iskren, slabo se sjećam što se dogodilo jer sam zadobio potres mozga. A kako je netko postavio snimku događaja na YouTube, pretpostavljam da me Sliško vjerojatno nečim uvrijedio pa sam ga zato udario. Prilikom tog fizičkog obračuna meni je pukla noga. Pao sam dolje i udario glavom o beton. Više se ničeg drugog ne sjećam i to je sve što mogu reći – objasnio je sutkinji Hrvoje Petrač ponovivši da ne traži kazneni progon protiv Sliška.

image

Hrvoje Petrač i Vjeko Sliško

Cropix

Na upit Sliškova branitelja Ive Farčića sjeća li se komunikacije sa Sliškom tog kobnog dana, Petrač je odlučno negirao, ponovivši da je cijeli događaj vidio na snimci na YouTubeu. Farčić je zatim ponovio Petraču njegove riječi, ukazavši mu pritom da se postupak djelomično vodi i povodom njegova prijedloga (u dijelu za prijetnje o.pa), na što je Petrač dodao: "Ponavljam da nisam zainteresiran za progon i ako treba povući ću ga".

- Kada ste toga dana prvi puta primijetili okrivljenog i iz kojeg ste mu razloga uputili udarac? - zanimalo je, pak, tužiteljicu. Na to joj je Petrač odgovorio: "Do tada nikada u životu nisam vidio Sliška i nisam znao da je to on gore. Gledajući snimku na YouTubeu vidio sam moje kretnje iz tog događaja. Izašao sam iz auta pomaknuti stupić kako bih se mogao parkirati. Vidio sam čovjeka da stoji nekih 20 metara dalje na prilaznom putu prema ulazu u hotel Esplanadu. Dok sam se vrtio oko auta, u jednom trenutku se on spustio prema meni. Nisam mu se obraćao prije i mogu samo zaključiti da me iz nekog razloga uvrijedio."

Zatim je Petrač i na pitanje svog opunomoćenika Ljube Pavasovića Viskovića povlači li prijedlog za kazneni progon - odgovorio potvrdno.

- Rekli ste da se ne sjećate svog ranijeg iskaza pa ću vam predočiti što ste tada ispričali – kazala je Petraču sutkinja te pročitala svaku izgovorenu njegovu riječ od prije dvije godine, a koje su kasnije postale važan "uteg" u optužnici protiv Sliška. Nakon što je sve odslušao, Petrač je mirnim glasom sutkinji odgovorio: "Ne sjećam se da sam ja taj iskaz dao".

Prema podignutoj optužnici, kobnog 12. listopada 2019. godine oko 22.25 sati ispred hotela, Sliško je prišao Petraču te mu rekao: 'Zapamti ovo lice, rekao sam ti zapamti ovo lice!' Ja sam Vjeko Sliško, ubit ću te! Tužiteljstvo je uvjereno da su te riječi izazvale kod Petrača strah i dovele do njegove obrambene reakcije – udaranja Sliška šakom u glavu. Za uzvrat ga je Sliško dva puta udario šakom pa je Petrač pao na tlo, gdje ga je prvo udario sedam puta, a potom, nakon zastajanja, još jednom. Rezime okršaja su teške ozljede koje je zadobio Petrač jer je osim podljeva zadobio i prijelom lijeve potkoljenice te iščašenje zgloba.

Inače, Sliško je na početku današnjeg ročišta ponovio da se ne osjeća krivim, a na upit sutkinje ima li izmjena u njegovim osobnim podacima, kazao je da ima, da se friško oženio te prije dva i pol mjeseca dobio sina tako da sada ima dvoje djece.

Cijeli sukob ispred Esplanade snimile su nadzorne kamere, a obojica su i inicijalno incident, sudeći prema tadašnjim iskazima, drukčije doživjela i opisala.

Sliško je porekao optužbe, ispričavši da je kobnog dana išao na rođendansku zabavu u Esplanadu te da je sukob trajao desetak sekundi.

- Auto sam parkirano na ulazu, a kad po ulasku u hotel obratio mi se jedan gospodin koji je bio parkiran isto na ulazu ali na donjem prilazu. Prigovorio mi je nešto oko parkiranja pa smo istodobno krenuli jedan prema drugom jer sam želio to razjasniti. Dok smo hodali si u susret, smiješili smo se jedan drugome. Rukovali smo se i ja sam se predstavio. Nije točno da sam mu prijetio. On me pitao znam li tko je on, a ja njega da li se poznajemo. Predstavio sam mu se imenom i prezimenom nakon čega me udario šakom u bradu. Nisam ga imao namjeru udariti, no bilo je to u samoobrani. Ne sjećam se koliko sam ga puta udario dok je stajao ni dok je ležao. Pobjegao sam čim sam ga onesposobio. Krivo mi je što je tako ispalo, ali nisam kriv – branio se u istrazi Sliško napomenuvši kako Petrača poznaje samo iz medija, ali ne i osobno.

Za razliku od danas kada se događaja, kako tvrdi, slabo sjeća, Petrač se u istrazi prisjetio trenutka kad je hodao prema svome autu ispred hotela.

- Išao sam prema svom vozilu kad je s vrha stepenica Sliško počeo mahati rukama. U tom trenutku on je meni bio nepoznata osoba, a kako je mahao rukama, mislio sam da me hoće nešto pitati. Čim sam mu prišao, zaprijetio mi je. A zbog načina na koji je pomaknuo ruku pomislio sam da poseže da oružjem pa sam ga instinktivno udario šakom u glavu, nakon čega smo međusobno udarce počeli izmjenjivati – ispričao je tužiteljima Petrač koji je u jednom trenutku izgubio svijest od udaraca.

Suđenje se nastavlja idući mjesec kada će na raspravu biti pozvan vještak Davor Mayer kako bi se očitovao o mehanizmu nastanka Petračevih ozljeda noge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:40