ZATVORSKA KAZNA

PRESUDA MLADOJ DILERICI ‘Nije dokazano da je Manuela znala kako u autu vozi 24 kg heroina’

Manuela Makaj (28) lani je dobila 8 godina zatvora, kao i suputnik Ergest Hoxha. Njoj će se ponovno suditi, a njemu je potvrđena presuda
 Božidar Vukičević/CROPIX

Iako je u početku mislila da je sve izgubljeno, pa joj je čak i pozlilo tijeom čitanja presude kojom je osuđena na osam godina zatvora zbog krijumčarenja heroina, Vrhovni sud odlučio je suđenje mladoj Albanki Manueli Makaj (28) vratiti na početak.

Makaj je uhićena 2012. na graničnom prijelazu Karasovići između Crne Gore i Hrvatske. Sjedila je za upravljačem Citroëna Xsare, a suvozač joj je bio 25-godišnji Albanac Ergest Hoxha.

Droga ispod tepiha

Pretragom automobila policajci su pod tepihom ispod vozačeva i suvozačeva sjedala pronašli 47 paketa oblijepljenih selotejpom u kojima je bilo 24 kilograma heroina. Splitski Županijski sud u prosincu 2013. završio je suđenje u kojem je Hoxha označen kao organizator akcije. Na sebe je preuzeo kompletnu odgovornost, tvrdeći da Manuela nije imala nikakve veze s krijumčarskom operacijom. To je tvrdila i Manuela, koja je plačnim glasom ispričala kako je uvučena u mrežu međunarodnih krijumčara droge.

Trguje autima

- Žao mi je što sam se dala izigrati i što sam osramotila svoju obitelj i iznevjerila svoju kćerkicu - rekla je Makaj, čije je prebivalište prijavljeno u talijanskoj Cervi.

Sucu je ispričala kako se već godinama bavi prodajom rabljenih auta, te joj se javio Hoxhin otac koji je htio kupiti automobil. U siječnju 2012. otac Ergesta Hoxhe platio je 2700 eura za rabljeni Citroën.

- Nije imao dozvolu boravka u Italiji, pa nije mogao prebaciti vozilo na sebe. Pitao me može li vozilo zasad ostati upisano na ime moje tvrtke i ja sam pristala. Nekoliko mjeseci poslije zvao me njegov sin Ergest. Požalio se da ima problem s vozilom jer je ugovor o kupoprodaji glasio na njegova oca, pa me zamolio punomoć kako bi mogao koristiti automobil. I to smo riješili, no meni su počele stizati kazne za prekršaje i trebalo je produljiti osiguranje - prepričala je Makaj.

Kako nije mogla dobiti ni oca, ni sina, uspjela je stupiti u kontakt s majkom, a onda se javio Ergest.

Nagovorio je da vozi

- Uplatio je 850 eura, a ja sam platila osiguranje. Nakon nekoliko dana zvao me i rekao da mu treba polica, no da mu ne šaljem poštom. Rekao je da je on u Albaniji i da će doći avionom, a da ja dođem do Barija. Uplatio mi je 200 eura preko Western Uniona, a ja sam sjela na vlak i otišla u Bari. Dala sam mu papire i on je rekao da se vraća u Albaniju. Pitala sam ga, s obzirom na to da su počeli praznici, mogu li s njim do Albanije da vidim obitelj. Pristao je i išli smo trajektom do Drača. Odveo me do mog sela, gdje sam ostala dva dana, a onda me zvao da se vraća u Italiju i da mogu s njim ako hoću - ispričala je.

Makaj je pristala, a on ju je pokupio kod Lezhëa u Albaniji. Pitao ju je može li ona voziti jer je umoran. Tako je stigla do prijelaza Karasovići.

- Kad su rekli da su našli neke pakete, bila sam šokirana. Rekli su mi da je u autu droga. Vidjela sam u prostoriji stol s otvorenim paketom u kojem je bio prah - rekla je. Tek je tada, kaže, shvatila da je izmanipulirana.

Sud joj nije vjerovao

Sudac joj nije povjerovao te joj je “odrezao” kaznu od osam godina zatvora. Tada joj je pozlilo, umalo se srušila, a Ergest Hoxha komentirao je da bi “toliko dobili da su ubili čovjeka”.

Vrhovni sud utvrdio je da je Manuelin odvjetnik Jadran Franceschi u pravu kada tvrdi kako nije neprijeporno dokazana Manuelina uloga u krijumčarenju, pa je suđenje vratio na početak. No, Manuela ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bijega. Kazna Ergestu Hoxhi smanjena je na 6,5 godina i postala je pravomoćna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:12