NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

PRESUDA U AFERI ŠLJUNAK Tadić za uzimanje milijunskog mita osuđen na rad za opće dobro

Nakon 16 mjeseci suđenja na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno su osuđeni svi akteri afere
 Damjan Tadić/CROPIX

OSIJEK - Nakon 16 mjeseci suđenja na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno su osuđeni svi akteri afere „šljunak“. Bivši vlasnik i direktor osječke građevinske tvrtke Osijek-Koteks Drago Tadić za primanje mita osuđen je na godinu dana zatvora, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro, no istovremeno će po pravomoćnosti presude morati platiti i kaznu od 2,16 milijuna kuna.

Tadić je također ostvario i protupravnu imovinsku korist od 4,8 milijuna kuna, što bi mu se trebalo oduzeti u korist Republike Hrvatske. Njegov bivši suradnik, tadašnji direktor marketinga Osijek-Koteksa Damir Ivić osuđen je za pomaganje u primanju mita na pet mjeseci zatvora, što mu je također zamijenjeno radom za opće dobro, dok je trećeoptuženi Ramiz Pandžić osuđen na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

Podsjetimo, upravo je Pandžić pokrenuo cijelu aferu nakon što je javno progovorio o tome kako je kao vlasnik prijevozničke tvrtke morao Tadiću plaćati tri kune po isporučenom kubiku šljunka za izgradnju autoceste Slavonika, koju je gradio Osijek-Koteks. Bio je to, rekao je Pandžić, uvjet za sklapanje posla s Osijek-Koteksom za nabavu šljunka. Svojoj priči priložio je tajno sačinjeni audio zapis, koji međutim nije prihvaćen kao dokaz na sudu, a na kraju je i Pandžić bio optužen.

USKOK je nakon istrage optužio Tadića i Ivića da su od jeseni 2004. do kraja 2006.u 63 navrata od Pandžića primili najmanje 2,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 12:22