KONTROVERZNI VODITELJ

PREUZEO PROGON PA IZGUBIO Nakon DORH-a i sud odbacio Bujančevu prijavu za prijetnju

Protiv Milanovićeva oca Bujanec je prijavu podnio i zbog pokušaja utjecanja na svjedoke, no sud je ocijenio da za to nema dokaza
 HANZA MEDIA

Nakon što je u veljači ove godine njegovu kaznenu prijavu protiv oca Zorana Milanovića odbacio DORH, prijavu kontroverznoga TV voditelja Velimira Bujanca protiv Stipe Milanovića (76), nedavno ju je u dvije različite odluke pravomoćno odbacio i zagrebački Županijski sud.

Bujanec je u listopadu prošle godine nakon verbalne prepirke sa Stipom Milanovićem, ocem tadašnjeg predsjednika Vlade, u jednom zagrebačkom lokalu Milanovića prijavio zbog prijetnji, a prijavu je podnio i zbog sprečavanja dokazivanja, tvrdeći da je Milanović utjecao na svjedoke iz prijašnjeg događaja u lokalu da bi oni izmijenili iskaze.

Odbačaj

Općinsko državno odvjetništvu u Zagrebu nakon zaprimanja prijave u veljači ove godine objavilo je da je odbacilo Bujančevu prijavu, međutim ono što do sada nije bilo poznato jest da je voditelj Bujice preuzeo progon kao privatni tužitelj protiv Milanovića, no neuspješno. Najprije je sudac istrage odbio Bujančev prijedlog da se Stipu Milanovića sasluša kao okrivljenika, što bi bio preduvjet da Bujanec protiv njega sam podigne tužbu. Na tu odluku suca istrage Bujanec se žalio, no kako neslužbeno doznajemo njegovu žalbu nedavno je odbacilo izvanraspravno vijeće suda, čime je po svemu sudeći pokušaj pokretanja postupka protiv Stipe Milanovića pravomoćno okončan.

Nema osnove

Bujanec je Milanovića prijavio tvrdeći da mu je on u lokalu Cosmopolitan 3. listopada prošle godine prišao i rekao: “Rekao sam sinu Kreši da tebe i Gordana Malića treba dati prebiti na mrtvo”. Međutim ove navode sud je ocijenio kao dio svađe koja se odvila između Milanovića i Bujanca, te da je Milanović te navode izrekao tako da pritom nije želio zastražiti Bujanca. Također, ako je Milanović i izrekao tu rečenicu, ona ne predstavlja prijetnju jer Milanović nije zaprijetio njemu direktno, već je prepričavao razgovor između sebe i sina. Što se tiče drugog dijela prijave u kojoj je Bujanec optužio Milanovića da brifira svjedoke, Bujanec je dostavio fotografiju na kojoj se Stipe Milanović vidi kako s vlasnikom lokala Cosmopolitan sjedi za stolom u jednoj pizzeriji par dana nakon događaja. Sud je također zaključio kako činjenica da Milanović sjedi za stolom s ugostiteljem i društvom ni po čemu ne ukazuje da on njega nagovara da dâ lažni iskaz.

Protiv odluke sudskog vijeća nije dopuštena ustavna tužba

Nakon što je u veljači tužiteljstvo njegovu prijavu odbacilo kao neutemeljenu, Bujanec je optužio DORH za pristranost tvrdeći da je dio Državnog odvjetništva pod utjecajem bivše vlasti te da se to vidi i iz drugih slučajeva poput predmeta protiv Milijana Brkića i Zdravka Mamića te progona branitelja. Međutim sada njegovu prijavu utemeljenom nisu ocijenila ni dva sudačka tijela. Stipe Milanović je pak prijavu nazvao apsurdnom. “Kako jedan starac invalid može prijetiti Bujancu?” rekao je. Ova odluka izvanraspravnog vijeća je konačna i u smislu da se protiv nje ne može podnositi ustavna tužba jer do sada se Ustavni sud u sličnim slučajevima proglašavao nenadležnim. Naime ustavne su tužbe dopuštene samo u predmetima u kojima se traži zaštita prava okrivljenika, a ne prava tužitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:01