NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Prije 17 godina muškarca upucao u glavu kod zagrebačkog šoping centra. Sad državi mora platiti 329.000 eura

Muškarac je završio u kritičnom stanju, a djelatnika MUP-a je zbog pokušaja ubojstva osuđen na tri i pol godine zatvora

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

Ako presuda suda u Krapini donesena zbog ogluhe postane pravomoćna, na račun Republike Hrvatske trebalo bi se sliti 329.513,94 eura. Od koga? Od Zdravka Varzića (58), bivšeg djelatnika MUP-a osuđenog da je u rujnu 2006. na parkiralištu kod King Crossa u Zagrebu iz službenog policijskog Glocka ispalio hitac u glavu građaninu Dubravku Beketiću. I to pred suprugom i djecom.

Beketić je završio u kritičnom stanju, a Varzića je zagrebački Županijski sud zbog pokušaja ubojstva osudio na tri i pol godine zatvora. Međutim, tu je odluku Vrhovni sud povećao na pet godina, da bi ga tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić pomilovao smanjivši mu kaznu.

No, tu muke po Varzića, koji je tri mjeseca prije zločina bio u mirovnoj misiji u Afganistanu, nisu stale jer je Beketić zajedno s obitelji tužio državu i Varzića za naknadu štete pretrpljene zbog povrede prava osobnosti, nastale počinjenjem kaznenog djela Varzića kao djelatnika MUP-a, dakle države.

Općinski građanski sud u Zagrebu presudio je u Beketićevu korist pa je RH, putem zahtjeva za izravnu naplatu, isplatila cjelokupni dosuđeni iznos od gotovo pet milijuna kuna.

Temeljem čl. 117 Zakona o policiji i čl. 1109 Zakona o obveznim odnosima, Varzić je dužan državi, kao solidarni dužnik, regresno nadoknaditi štetu koja je i u njegovo ime isplaćena Beketićima.

Varzić je tužbeni zahtjev RH zaprimio 17. studenoga 2022. na koji je u roku od 30 dana morao dostaviti pisani odgovor na tužbu.

Ignorirao je sve, pa je donesena presuda zbog ogluhe na koju ima pravo žalbe, ali je ne može pobijati zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Podsjetimo, Varzić je kod istražnog suca ispričao da je taj dan vozilom bio u koloni na izlazu iz parkirališta kada je kraj njega iz suprotnog smjera prošao auto. Naveo je i da tada nije obraćao pažnju na tog vozača sve dok on nije izašao iz auta i došao do njegova te počeo tući po staklu i krovu.

- Taj je čovjek otvorio vrata auta, nešto vikao i uhvatio me za lijevo rame. Primio sam pištolj u desnu ruku i podigao ga u zrak pokušavajući mu reći da sam policajac. Kada sam počeo izlaziti iz auta, podigao sam pištolj u zrak, a taj je čovjek gurnuo vrata kako bi ih zatvorio i tada je pištolj opalio - branio se Varzić, koji je ranjenog čovjeka okrenuo na bok i pod glavu mu stavio dio trenirke. Što se tiče držanja metka u cijevi, i to još izvan službe, otkrio je tom prilikom da mu je to ostala navika iz Afganistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:53