IMAO IH NA PIKU

Prijetio Mesiću, Kolindi i Plenkoviću te da će zapaliti Titovu kuću. No, neće u zatvor...

Velibor P. koristio se sofisticiranom tehnikom kako bi prikrio svoj identitet

Privođenje Velibora P. 

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatsko-američki državljanin Velibor P. (63), rođeni Zadranin, imao je na piku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te bivše predsjednike Republike Kolindu Grabar-Kitarović i Stjepana Mesića, a smetao mu je i doajen diplomacije, sad već umirovljeni Vladimir Drobnjak.

Stoga je odlučio svojim suludim telefonskim pozivima, malo iz Sjedinjenih Američkih Država jer boravi u New Yorku, a malo iz hotela Hilton Brussels Grand Place u Bruxellesu gdje je bio na proputovanju, lanjskog proljeća posijati strah uputivši ozbiljne prijetnje smrću odabranoj četvorki.

U nekim se trenucima, dok je koristio neprimjereno prijeteći vokabular, koristio sofisticiranom tehnikom kako bi prikrio svoj identitet i stvarnu lokaciju s koje zove jer su brojevi koje je zvao bili oni hrvatske policije. Zbog njegovih prijetećih poziva na Markov su trg čak bile upućene dodatne policijske snage i duge cijevi.

Kad je početkom srpnja doputovao letom iz Frankfurta u Split, u Petrčanima ga je uhitila Služba terorizma Uprave kriminalističke policije. Pretraženi su mu dom i osobne stvari. Kazneno je prijavljen za prijetnje smrću te mu je određen istražni zatvor. Istraga se zahuktala i tužiteljstvo je protiv njega podignulo optužnicu, ali u zatvor se neće vratiti. Naime, psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da u inkriminirano vrijeme nije bio ubrojiv i da sve što je radio pod utjecajem sumanutog stanja nije mogao shvatiti niti upravljati svojim postupcima, pa mu je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama određen šestomjesečni prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi. Sud ga je ujedno oslobodio plaćanja sudskih troškova.

image

Privođenje Velibora P.

Goran Mehkek/Cropix

- Ne kužim kako ste svi vi sigurni da sam to baš bio ja i prijetio - upitao je Velibor P. koji, prema vlastitim tvrdnjama, živi od 3000 dolara mirovine i ne smatra se krivim.

Optužbu je poricao od samog početka, ali na suđenju na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu odbio je odgovarati na pitanja, samo je dodao da nema što novo dodati i da uzima propisanu terapiju.

Obrana mu je bila poprilično konfuzna, spominjao je mjenjačnice i sudske sporove. Većinu života proveo je na relaciji Petrčane - New York. U Ameriku se doselio kao desetogodišnjak, većinu radnog vijeka proveo je radeći u sortirnici otpada u njujorškom komunalcu, a prije desetak godina bio je primoran otići na bolovanje. S obzirom na nedaće koje su ga snašle i nesuglasice s nekoliko kolega zbog čega se smatrao mobingiran, smatra da je bio diskriminiran na poslu jer je Hrvat. Njegovi bivši kolege i nadređeni su, pak, zauzeli stav da se on neprijateljski ponašao prema drugima u radnom okruženju.

image

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske

Biljana Gaurina/Cropix

Zbog čega mu se točno sudilo u Zagrebu? Prvo je 12. i 13. svibnja 2023. iz SAD-a odlučio strašiti bivše i sadašnje državne dužnosnike.

"Upast ću u Vladu i ubiti Plenkovića i neke članove Vlade", zaprijetio je u 8.57 sati na broj II. policijske postaje u Zagrebu. Potom je nazvao OKC šibenske policije gdje je uz Plenkovića, Mesića i Grabar-Kitarović spomenuo i Drobnjaka. Sutradan je u 7.26 sati nazvao PP Drniš poručivši da će ubiti sve policajce i srušiti Vladu RH. Iste prijetnje uputio je i preko osječkog OKC-a te PP-a Hvar gdje je čak spominjao bombe, palež i rušenje kuće Josipa Broza Tita. Odlučno je nazvao i PP Brač čak dva puta, a onda je okrenuo i broj PP-a Delnice.

image

Privođenje Velibora P.

Goran Mehkek/Cropix

Nakon kraće pauze, lanjskog 9. lipnja u 14.55 sati, dok je bio u Bruxellesu, Velibor P. je s hotelskoj broja nazvao PP Pakrac i rekao da su svi partizani i da će ubiti Plenkovića. Poziv u PP Biograd je pak, osim prijetnji, bio prepun psovki i uvreda a kad je okrenuo broj OKC-a u Vukovaru, predstavio se kao Francetić te je ponovio prijetnje premijeru i dodao: "Vi ste meni došli u kuću. Ja sam zapalio zastavu. Ne znate tko sam ja, dođite me uhapsiti jer ću ubiti Plenkovića..."

"Ne poznajem Velibora P. i ne mogu sa sigurnošću sad reći tko mi je tu njegovu prijetnju prenio. Ali, ne mogu isključiti strah, neovisno o tome što imam 24-satnu zaštitu", izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kad je davao iskaz o upućenim prijetnjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:15