DUGOTRAJNI ZATVOR

PSIHO IZ DRAMLJA DOBIO 38 GODINA ROBIJE Dino Kulišek mladića izbo 43, a njegovu djevojku 17 puta, odveli ga iz sudnice jer je počeo urlikati

 CROPIX

- Ovo je jedno sr….! Vi ste sramota za hrvatsko pravosuđe! Šta ja moram ovo slušat? Čuo sam presudu, vodite me ča! J… se vama za pravdu! – izderao se u ponedjeljak Dino Kulišek, 24-godišnji ubojica iz Dramlja, na sutkinju Županijskog suda u Rijeci Jesenku Kovačić dok je obrazlagala nepravomoćnu presudu na 38 godina zatvora zbog ubojstva 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaja ubojstva tada 19-godišnje Meriem Demo počinjenog u srpnju 2014. godine u Crikvenici.

Nakon toga, Kulišeka su iz sudnice u lisicama odveli pravosudni policajci, a sutkinja je mirno nastavila do kraja.

Kulišeku je zbog izrazito teških okolnosti kaznenog djela određena gotovo maksimalna zatvorska kazna, 38 od 40 mogućih godina zatvora, a u njoj je objedinjeno 29 godina dosuđenih za teško ubojstvo i 12 godina za pokušaj teškog ubojstva. Prema nepravomoćnoj presudi, Kulišek mora platiti dvje tisuće kuna sudskih troškova i 53 tisuće kuna troškova vještaka i svjedoka.

U obrazloženju, ponovno su opisane okolnosti pod kojima je Kulišek Jagodića ubio 13. srpnja 2014. godine. Između 14.30 i 15.30 sati ubojica je došao na vrata stana u crikveničkoj Ulici kralja Tomislava u kojem je Jagodić živio i mladića krenuo ubadati nožem. Jagodić ga je uspio izgurati iz stana i zatvoriti vrata, ali Kulišek je udarcem tijela izbacio vrata iz ležišta.

Rijeka, 050617.
Zupanijski sud, Dino Kulisek uz pratnju pravosudnih policajaca dolazi na izricanje presude za ubojstvo. Na fotografiji: Dino Kulisek.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / HANZA MEDIA
Dino Kulišek

Jagodić je zazivao pomoć, pobjegao u dnevni boravak pa na balkon, ali ubojica ga je dohvatio. Zadao mu je preko 40 uboda nožem, od kojih su najmanje tri bila smrtonosna – u pluća, srce i u vratnu arteriju. Dok se sve to događalo, iz spavaće sobe izašla je Jagodićeva djevojka Meriem Demo koja je zapomagajući Kulišeka molila da prestane. Njoj je zadao 15-ak uboda, od čega dva kada je već ležala na podu i pravila se da je mrtva, što ju je spasilo. Spasila ju je hitna liječnička intervencija.

Nakon ubojstva, Kulišek je odbacio nož i krvavu odjeću, otišao kod prijatelja, krvave tenisice sakrio ispod kreveta, otuširao se i s prijateljem krenuo u šetnju, a potom ih je uhvatila policija. S Jagodićem je od ranije bio u sukobu, a prijatelju je dan prije ubojstva rekao da ide kući po baseball palicu i nož.

Kao što je istaknula sutkinja Kovačić, ovo je suđenje po svemu bilo specifično, budući da nije bio problematiziran broj uboda nožem, način počinjenja djela i ostali detalji vezani uz samo ubojstvo. Osnova Kulišekove obrane bilo je dovođenje u pitanje njegove ubrojivosti tijekom samog čina. Nakon dva oprečna vještačenja, naručeno je treće nadvještačenje psihijatrijske bolnice Popovača kojim je utvrđeno da je Kulišek bio „smanjeno ubrojiv, ali ne bitno“.

Utvrđen je poremećaj ličnosti, ali ne onaj iz prve dijagnoze, prema kojoj se radi o akutnom poremećaju nalik na shizofreniju. Kulišek je cijelo vrijeme tvrdio i svima pričao da čuje glasove, opisivao je slušne i mirisne halucinacije, a praktički od uhićenja smješten je u zatvorskoj bolnici i tretiran raznim lijekovima.

Rijeka, 050617.
Zupanijski sud, Dino Kulisek uz pratnju pravosudnih policajaca dolazi na izricanje presude za ubojstvo. Na fotografiji: Dino Kulisek.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

„Glasovi u mojoj glavi govorili su mi da imam misiju, da moram ubiti vraga, nožem u srce. U snu mi se najprije pojavljivao vrag s rogovima, a kasnije je taj vrag bio u obliku Jagodića. Mislio sam, ako ubijem vraga, ubit ću nešto zlo. Ako bi nastupila smrt Sotone, mislio sam, onda bi prestalo zlo. Većina glasova u mojoj glavi odobravala je, čak me nagovarala na to. Na kraju mi je pukao film, pokucao sam mu na vrata, napravio što sam napravio i otišao“, ispričao je tijekom iznošenja obrane pred kraj suđenja.

Izricanje presude slušala je i Jagodićeva majka Jadranka Volarić koja je napustila sudnicu u suzama.

- Zadovoljna sam zakonskom kaznom, ali u smislu pravde, ni jedna presuda mi neće vratiti sina. Ova presuda poručuje svima koji ubuduće pomisle počiniti takav zločin da im neće proći obrana u vidu neuračunljivosti – rekla je majka žrtve.

Kulišekov odvjetnik Goran Marjanović najavio je žalbu.

- Vidjeli ste i sami da se ni doktori u sudnici nisu mogli usuglasiti – rekao je Marjanović.

Ubojičina majka Sandra Kulišek najavila je, pak, pravosudnu borbu „do suda za ljudska prava“.

- Ovo je bila kazališna predstava – rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:15