JOŠ TRI NAGODBE

RADOVAN ŠTETIĆ SE NAGODIO, SVE PRIZNAO I DOBIO 11 MJESECI ZATVORA 'Ja sam pomogao Josipu Klemmu da opere 2,96 milijuna kuna'

 Goran Mehkek / CROPIX

Radovan Štetić, poznat iz slučaja tzv. zločinačke organizacije, u petak je na temelju nagodbe s tužiteljstvom, u kojoj je priznao da je vlasniku zaštitarske tvrtke Klemm Security i bivšemu specijalcu Josipu Klemmu pomogao oprati 2,96 milijuna kuna, osuđen na 11 mjeseci zatvora.

Osim Štetića s tužiteljstvom se u istom slučaju jučer nagodilo još troje okrivljenika koji su preko svojih tvrtki, a po Štetićevu nalogu, od 2005. do 2007. Klemmovoj tvrtki ispostavljali fakture za fiktivne poslove, te mu zatim tako isplaćen novac vraćali na ruke, čime je Klemm izbjegao i plaćanje oko 600.000 kuna poreza.

Nije došao

Silvijo Golubovac dobio je 10 mjeseci zatvora, a Tomislav Matanić i Hrvoje Zorović dobili su uvjetne kazne od 11 mjeseci zatvora s trogodišnjim, odnosno petogodišnjim rokom kušnje. Sam Klemm nije se pojavio pred optužnim vijećem kojim je predsjedavao sudac Siniša Pleše, a nije ni morao jer je vijeće najprije odlučilo “raščistiti stvar” s onima koji su se nagodili.

Fiktivni vlasnici

Premda je Klemm priznao djelo, on se s tužiteljima do sada nije nagodio. Pred sudom se nije pojavio ni Leonard Valent, jedan od fiktivnih vlasnika tvrtki preko kojih se izvlačio novac. Na sud je pak došao Radovan Štetić, koji je inače na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne jer je organizirao mrežu prijevara sa Sašom Burušićem, sinom načelnika zagrebačke policije. No premda se nalazi na izdržavanju kazne u Glini, Štetić nije doveden iz zatvora jer mu je zbog zdravstvenih razloga omogućen dvomjesečni prekid kazne od 15. rujna do 15. studenoga ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 17:48