ŠESTORKA PRITVORENA

RAZBIJENA SEDMEROČLANA BANDA Otmičar Zagorčeva sina htio pregaziti policajce koji su ga hapsili zbog droge

Istražitelji su oduzeli 800 g kokaina, 2 kg hašiša, 2 kg marihuane, 28 kg duhana, pištolje, metke i novac
 Damjan Tadić / CROPIX

Nakon višemjesečnih praćenja i prisluškivanja s ciljem razbijanja dilerskog lanca u kojem se trguje i oružjem, policajci su još prošli tjedan krenuli u akciju te u konačnici uhitili sedam osoba, od kojih su većina stari policijski znanci poznati po nizu (ne)djela pa i otmici. U akciji je došlo i do prolijevanja krvi te pokušaja teškog ubojstva policajca.

Kako doznajemo, među privedenima su diler recidivist Boško Lončar (57), Ivan Bastalić (62), jedan od pravomoćno osuđenih otmičara sina Vladimira Zagorca, Tomislav S. (46) te ugostitelj Tibor M. (30), Varaždinac N. I. (50) i dvije dame. U pretragama njihovih stanova i ostalih prostora istražitelji su pronašli i oduzeli 800,6 grama kokaina, 2024,75 grama hašiša, 2010,38 grama marihuane, 28 kilograma duhana, pet digitalnih vaga, pištolj, 203 metka, teleskopsku palicu, plinski pištolj, 5300 eura i 7000 kuna kuna.

Slomili mu nos

Privođenje još u srijedu u novozagrebačkom naselju Utrine najteže je palo Bastaliću, kojem su policajci pucali u gume nakon što ih je pokušao pregaziti svojom Škodom. S obzirom na to da se opirao i nakon što su mu stavili lisice, u smirivanju je “zaradio” prijelom nosa, tako da je završio s teškim ozljedama prvo na sanaciji u bolnici, a potom i na kriminalističkoj obradi. Inače, s njim su policajci i prije dva tjedna imali posla jer im je bježao u neregistriranom vozilu kroz Sesvete i Dubravu. Tom je prilikom švercao duhan bez markica, baš kao i taj zadnji put, a nakon što je platio kaznu, pušten je te ga od tada policajci nisu prestali držati pod okom.

Istražitelji sumnjaju da su iz obiteljske kuće Tomislava S. (46) u Sv. Križu Začretju opijati kružili na veliko od 31. srpnja do 9. prosinca ove godine. U kući je drogu miješao sa smjesom za povećanje mase, a dobiveni je pripravak preprodavao Lončaru, starom policijskom znancu. Lončar je, pak, opijate prepakiravao u stanu 55-godišnje poznanice u Zagrebu, a u svemu mu je pomagala i 45-godišnja prijateljica koja je od njega, također, kupila dio droge. No, tu priči nije bio kraj jer je dalje Lončar, uvjereni su istražitelji, drogu prodavao konzumentima, kao i Bastaliću koji ju je, po uputama N. I. (50), distribuirao dalje.

Šestorka pritvorena

Osim s drogom, Bastalić, Lončar i ugostitelj Tibor M. (30) imali su prste i u preprodaji veće količine oružja i streljiva kojim su trgovali od 1. rujna do 21. listopada. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor za šest osoba zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je 45-godišnjakinja puštena na slobodu.

Pucao si u glavu kad su mu došli u pretres

Inače, početak akcije startao je krvavo prije tjedan dana u Varaždinu kada su policajci s nalogom za pretres Prekršajnog suda upali u stan 50-godišnjem N. I., koji je prestravljen zbog mogućeg povratka iza rešetaka na očigled svih sebi pucao u glavu.

Hospitaliziran je u varaždinskoj bolnici, a tri dana kasnije Bastalić je priredio predstavu u Novom Zagrebu.

Javnosti je, inače, poznat, kao jedan od otmičara Zagorčeva sina u veljači 2004. godine, a zbog čega je bio osuđen na tri i pol godine zatvora. Lončar je, pak, pokazao neviđenu upornost u švercanju opijatima, oružjem, a u zadnje vrijeme i duhanom.

Pretežno je opskrbljivao riječko područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:31