AFERA ZLATO

S posebnog računa poznatog zagrebačkog odvjetnika Matića zaplijenili 2,3 mil. kn

 Ronald Goršić / CROPIX

Poznatom zagrebačkom odvjetniku Mati Matiću Županijski sud u Zagrebu je prije dva tjedna po prijedlogu USKOK-a "skinuo" s posebnog računa njegova odvjetničkog društva u jednoj poslovnoj banci čak 2,3 milijuna kuna. Ta su sredstva prebačena u državni proračun.

No ne radi se o novcu samog odvjetničkog društva, nego o iznosu koji su na njihov račun uplatile supruge dvojice klijenta Matićeva ureda protiv kojih je USKOK otvorio istragu u aferi "zlato" zbog sumnje na pranje čak 630 milijuna kuna.

Državni proračun

Riječ je o Luki i Anti Gali kojima je određen istražni zatvor s mogućnošću izlaska na slobodu uz uplatu jamstva, za Luku 800.000 kuna, a za Antu Galu 1,5 milijuna kuna. Njihove supruge te su iznose 19. svibnja uplatile na račun Matićeva odvjetničkog ureda, odakle su ta sredstva, nakon što odgovarajuća sudska rješenja postanu pravomoćna, trebala biti transferirana na račun suda. No, umjesto toga, došlo je do blokade tog novca i njegova prebacivanja u državni proračun.

Sumnjive uplate

Kako proizlazi iz odluke suda, prilikom uplate na račun odvjetničkog društva, supruge dvojice okrivljenika navele su da je svrha uplate jamstvo. No pritom su odbile dati bilo kakve podatke o porijeklu novca.

Zbog toga je banka, tretirajući ove uplate kao sumnjive, poslala obavijest Uredu za sprečavanje pranja novca, koji je o tome izvijestio Državno odvjetništvo, pa je USKOK zatražio blokadu tih sredstava zbog sumnje da potječu od počinjenja inkriminiranih kaznenih djela.

Vrhovni sud

Prihvaćajući prijedlog USKOK-a, sud je obrazložio kako, osim činjenice da su supruge okrivljenika u banci odbile predočiti dokaz o porijeklu novca, postoje i drugi podaci koji govore u prilog sumnjama da se radi o ilegalno stečenoj imovini, a da do sada blokirana imovina ni blizu ne doseže inkriminirani iznos od 630 milijuna kuna.

Naime, istaknuto je u obrazloženju, Luka Gale i njegova supruga su u proteklih pet godina imali ukupne prihode manje od 800.000 kuna koje su "izvukli" za jamstvo. Ante Gale je pak imao znatne prihode, blizu pet milijuna kuna, ali je, ističe sud, upravo na sudskom ročištu sam ustvrdio da nema ni ušteđevinu ni drugu imovinu osim one koja mu je već bila blokirana.

Međutim branitelji dvojice okrivljenika iz ureda Mate Matića podnijeli su žalbe na to sudsko rješenje. U žalbama ističu da je potpuno netočno da supruge okrivljenika nisu željele dati podatke o porijeklu novca. Tvrde da imaju ugovore i potvrde o pozajmicama od rođaka i prijatelja koje su nudile i bankovnim službenicima pri uplati.

Tko je u pravu, reći će na kraju Vrhovni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:57