SMRT UOČI MIROVINE

SINOVI GLEDALI KAKO IM MINA UBIJA TATU Potresna i naglo prekinuta životna priča omiljenog pirotehničara kojega je tik pred mirovinu snašla tragedija

Antun Alošinac stradao je čisteći jedno od zadnjih minskih polja, a bio je uzor svojim sinovima Petru i Matiji koji su također bili pirotehničari
 HANZA MEDIA

Bio je uzor svojim sinovima pirotehničarima, a od njih se nije htio razdvajati ni na poslu. Bio im je to posljednji radni dan u ovom turnusu. Antun Alošinac, 60-godišnji iskusni pirotehničar iz Bistrinaca pokraj Belišća, i njegova dvojica sinova, Petar i Matija, u ponedjeljak su ujutro, kao i nebrojeno puta tijekom zadnjih sedam godina, otkako rade zajedno vrijedan i human posao, ušli u minsko polje na području Suhovara i Zemunika Gornjeg u Zadarskoj županiji, koncentrirani da i tu sekciju odrade na kvalitetan način te da mirne duše pođu kući i u obiteljskom krugu proslave nadolazeći Božić.

Radovao se Božiću

Radovao se Antun još jednom blagdanu sa suprugom Milanom, njihovo šestero djece i unučicom, kćeri sina Matije. No, umjesto da u utorak otac i dvojica sinova sretno stignu s još jednog terena, u ponedjeljak ujutro iz Zemunika je put Bistrinica otišla najstrašnija moguća vijest. Antun je obavljajući svoj posao izgubio život u polju između Suhovara i Zemunika Gornjeg. Dugogodišnji zaposlenik tvrtke Istraživač benz d.o.o. iz Nuštra i otac šestero djece, od kojih su dvoje pirotehničari i rade u istoj tvrtki kao i otac, izgubio je život nešto prije devet sati dok je u neposrednoj blizini kamenoloma Pinčić upravo od ubojitih “promovki” čistio jedno od zadnjih minski sumnjivih područja u tom dijelu županije, u općini Zemunik Donji.

Dosad je na tom području razminirano 8,2 četvorna kilometra, a preostalih 353.769 tisuća četvornih metara trebalo bi razminirati do 2017. godine. Iako svjedoci navode da su čuli eksploziju i vidjeli dim, zbog šoka koji su proživjeli nisu htjeli iznositi detalje. Na čišćenju minski sumnjivog terena radio je i stroj za razminiranje, no 60-godišnjak je, kako neslužbeno doznajemo, stradao dok je, navodno, uklanjao deblo stabla preko kojeg stroj nije mogao proći.

Preživio granate

Na ulazu u dvorište obiteljske kuće Alošinčevih upaljen je lampion u znak tuge za izgubljenim Antunovim životom. Uz suprugu Milanu i mlađu djecu, koja su s njom kod kuće, su rodbina i prijatelji. Stradali je živio u Nuštru i imao dugogodišnje iskustvo u tom poslu.

- Oprostite, ali zaista ne znam što bih vam rekla jer ni meni još nije sve poznato. Čekam da se dečki vrate s očevim posmrtnim ostacima i da mi sve ispričaju. Imam razumijevanja za vaš posao, ali doista vam nemam što reći - rekla nam je supruga poginulog pirotehničara koju je vijest o Antunovoj smrti zatekla nakon jutarnje mise zornice u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika u Belišću, gdje je cijela obitelj Alošinac iznimno aktivna i angažirana. Milana i pjeva u crkvenom zboru te pomaže s ostalim župljanima u posebnim prigodama kada treba crkvu pospremiti, ukrasiti, očistiti...

Tugujuća žena još nam je uspjela reći da je Antun kao pirotehničar radio 15 godina, i to odmah nakon što se razvojačio iz Hrvatske vojske u kojoj je bio kao dragovoljac i branitelj Domovinskog rata od samih početaka. Bistrinci su bili na prvoj liniji obrane od neprijateljskih napada iz Baranje, odakle su preko Drave, pokraj koje se nalazi i njihova kuća, svakodnevno tukli različiti projektili. Jedna je granata tijekom rata pala i pred njihovu kuću. No, sve su to preživjeli i izdržali, a sada je Antuna smrt snašla 580 km od kućnoga praga, u vrijeme kada su rat i njegovi ostaci već davno trebali biti iza nas. No, ono ružno vrijeme, nažalost, i danas uzima svoj danak.

- Radio je kako bi nam svima osigurao egzistenciju. Imao je već jednom nesreću, kada se prilikom rada u jednom minskom polju srušilo stablo koje je palo na njega i ozlijedilo ga. No, čim se oporavio, vratio se poslu koji mu se nekako uvukao pod kožu, iako je riječ o iznimno napornom poslu i u fizičkom i u psihičkom smislu - još nam je kratko rekla Antunova supruga.

Velika je nesreća snašla ovu ženu koja sada mora smoći snage za život.

Nije puno lakše niti rođaku kojeg smo zatekli kada je dolazio u dom Alošinčevih. Rekao nam je da se Antun za nekoliko mjeseci spremao u mirovinu, za koju je imao sve uvjete. Sinovi Petar i Matija bili su u njegovoj blizini i u trenutku nesreće.

Vrijedan i dobar

- On im je bio uzor. Jedan je završio za stolara, a drugi za fitofarmaceuta, ali su se poslije prekvalificirali za pirotehničare i od prvog dana radili su s ocem koji se nije htio razdvajati od njih, kao ni oni od njega. Antun je bio među najstarijima u firmi, ali istovremeno i jedan od najsmirenijih - kratko je novinarima pred obiteljskom kućom Alošinčevih rekao rođak nesretno preminulog pirotehničara, iza kojeg su osim supruge i dvojice najstarijih sinova ostale još tri kćeri od kojih jedna za poslom otišla u Njemačku. Druga stažira u Gradskoj upravi Belišća, a najmlađa ide u 8. razred osnovne škole. Imaju još jednog sina, učenika 1. razreda srednje škole.

- Antun je bio iznimno dobar i vrijedan čovjek, koji je uvijek nešto radio oko kuće i nikada nije imao mira - rekla nam je jedna susjeda s kojom smo razgovarali o nesreći koja je pogodila obitelj Alošinac, ali i cijele Bistrince i susjedno Belišće, u kojima imaju puno prijatelja.

Ubija sve živo u krugu od 30 metara

PROM-1 je protupješačka rasprskavajuća odskočna mina koja se proizvodila u bivšoj SFRJ. Sastoji se od cilindričnog tijela sa zvjezdastim upaljačem koji je umetnut u vrh mine te je izgledom slična njemačkoj S-mini.

Mina se aktivira uz pomoć zvjezdastog upaljača s detonatorom koji se nalazi na vrhu mine, a sam upaljač može se aktivirati potezom ili pritiskom. Zbog kratkoće vremena koje prođe od aktiviranja do eksplozije mine nemoguće je zauzeti zaklon.

Kao i sve odskočne rasprskavajuće mine, PROM-1 je smrtonosna na popriličnoj udaljenosti jer je sposobna rasprsnuti opasne fragmente na 100 i više metara, a one smrtonosne u krugu od 50 metara.

Ova mina sa sigurnošću ubija ili teško ozljeđuje bilo koga u krugu od 30 metara od eksplozije. Kao i sve odskočne mine, i PROM-1 u stanju je nanijeti ozljede bez obzira na zaštitu i nošenje različitih pancirnih odijela i oklopa.

PROM-1 je relativno teško uočiti jer osim zvjezdastog upaljača većina tijela mine je ukopana i zbog toga nije vidljiva, a teško se otkriva i detektorom za metal. (Dušan Miljuš)

Treća pogibija pirotehničara u 2016., mine odnijele 203 života

Šezdesetogodišnji pirotehničar koji je jučer poginuo kod Zadra treći je poginuli pirotehničar ove godine i 38. od 1996. godine. Kao i Vilim Kulaš iz Varaždina 5. listopada i Dražen Aleksić (39) iz Karlovca, i on je smrtno stradao od najopasnije protupješačke rasprskavajuće odskočne mine PROM-1. Sva trojica pirotehničara koja su poginula ove godine bili su iskusni i imali dugogodišnje iskustvo, ali očito je nešto pošlo po zlu. Točan uzrok tragedije koja se jučer dogodila tek treba ustanoviti policijska istraga, kao i to jesu li tijekom rada poštovane sve sigurnosne procedure. Od 1996. godine od mina su poginule 203 osobe. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 439 četvornih kilometara pod minama. Sindikati pirotehničara dosad su nekoliko puta upozoravali na teške uvjete rada pirotehničara, s kojima je tek ove godine potpisan kolektivni ugovor nakon što su najavljivali štrajk zbog otežanih uvjeta rada. (D. Miljuš, B. Sviličić/sd)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:03