ODSLUŽIO OSMOGODIŠNJU KAZNU

SJEĆATE SE OZLOGLAŠENOG KORČULANSKOG DILERA? Opet je na sudu zbog slučaja koji godinama skuplja prašinu. Na slobodi je 2 godine i ima novo zanimanje

 Nikola Vilic / CROPIX

Svojedobno u javnosti ozloglašeni korčulanski narkodiler Jakša Cvitanović zvani Cvik, čovjek koji je prije desetak godina u medjima bio apostrofiran kao personifikacija zla koje donosi droga na Korčuli i šire, pojavio se jučer nakon nekoliko godina na Županijskom sudu u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Cvik je odslužio osmogodišnju kaznu zbog dilanja i od listopada 2014. godine je na slobodi i, doznajemo, posvetio se proizvodnji vina.

Na splitski je sud došao na pripremno ročište u ponovljenom suđenju za pranje novca i sprječavanje dokazivanja, što je dio presude koju je Vrhovni sud ukinuo u veljači 2012. godine. Trebalo je, dakle, pet i pol godina da se sa slučaja otpuhne prašina i da napokon krene i taj preostali dio postupka u kojem treba odlučiti je li Cvik kriv ili ne.

Osim njega, na sudu su se jučer pojavili i njegov brat Mirjan, Ivan Padovan, Andrea Andreis, Ivan Andreis, Mirsad Agović, Ivo Surjan, Goran Surjan te Kristina Dragojević. Svima osim braće ponovno će se suditi zbog preprodaje narkotika.

Podsjetimo, Cvika i brata tereti se da su radi prikrivanja oko 7 milijuna kuna zarađenih od preprodaje droge, dio novca uložili u kupnju automobila, glisera, motocikala, stana od 50-ak četvornih metara u Dubrovniku (koji je kupila odvjetnica Ana Birimiša i koja je u lipnju ove godine oslobođena nepravomoćno te optužbe - op.a.). Po optužnici, na ovaj su način Cvik i brat "oprali" najmanje dva milijuna i 289 tisuća kuna, preko 50 tisuća eura i nešto više od pet tisuća dolara.

Ovaj dio presude je Vrhovni sud ukinuo uz obrazloženje da je "propušteno na nedvojben način utvrditi jesu li braća Cvitanović postupala radi prikrivanja stvarnog izvora protupravno stečenog novca", piše Slobodna Dalmacija.

Što se tiče sprječavanja dokazivanja, Cvika se tereti da je platio Rinu Cetiniću 10 tisuća eura kako ne bi u postupku pred Županijskim sudom u Dubrovniku posvjedočio da ga je Cvik teško ozlijedio u srpnju 2006. godine u Veloj Luci. Ovaj je potom pred istražnim sucem rekao da su mu vilicu slomile nepoznate osobe koje su ga napale.

Vrhovni je sud ovdje zaključio da prvostupanjski sud nije na nedvojben način utvrdio je li Cvitanović platio Cetiniću "lijepe novce", odnosno je li ga naveo na davanje lažnog iskaza, kakav je bio točno sadržaj tog iskaza i je li zaista bio lažan.

Cviku će se ponovno suditi i za to da je preko svoje majke uputio poruku majci Ivana Marinovića u kojoj je od njega tražio da povuče iskaz koji je Cvika teretio, a da će zauzvrat on financirati njegovu obranu u drugom postupku.

Tu je, pak, Vrhovni sud presudio da nije utvrđeno na nedvojben način je li među dvije majke bilo govora "o povlačenju iskaza, kojeg iskaza, kakvog sadržaja i tko je inicirao takav razgovor".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:33