SLUČAJ IZ ŠIBENIKA

SKANDALOZNA PRESUDA Zbog šteke cigareta divljački izbo prodavačicu, dobio samo 8 godina zatvora

 Ante Baranić/CROPIX

ŠIBENIK - Iako mu je po novom Kaznenom zakonu prijetila kazna od 10 pa do čak 40 godina zatvora, 22-godišnji Jozo Aščić ipak je nepravomoćnom presudom na šibenskom Županijskom sudu, zbog pokušaja teškog ubojstva Ivke Barišić, 52-godišnje djelatnice “Konzuma”, osuđen na “samo” osam godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija .

Podsjetimo, početkom kolovoza prošle godine, u popodnevnim satima, u trgovinu “Konzuma” u Ulici Stjepana Radića na Baldekinu ušao je mladi Aščić. Optužnica ŽDO-a Šibenik teretila ga je da je “oko 16.30 sati 7. kolovoza 2013., naoružan nožem i s prekrivenom glavom, ušao u prodavaonicu u Šibeniku te, u cilju da usmrti djelatnicu prodavaonice i da se domogne novca, odmah po ulasku zatražio šteku cigareta”.

No, kad je djelatnica otišla po nju u priručno skladište, krenuo je za njom te u toj pomoćnoj prostoriji zatražio od nje novac istodobno joj zadavši ubod nožem u predjelu vata. Kako bi se obranila, stajalo je u optužnici, djelatnica ga je odgurnula, a on joj je potom zadao nožem još desetak uboda u predjelu vrata, trbuha i ruku, odnosno nanio joj teške i za život opasne ozljede.

ŠOK U ŠIBENIKU Pljačkaš upao u Konzum i izbo prodavačicu, policija ga traži!

“Tog sam dana radila u popodnevnoj smjeni. U dućan je ušao mlađi muškarac u majici kratkih rukava narančaste boje. Preko glave je imao ručnik, a lice mu se vidjelo. Pozdravila sam ga, a on je zatražio da mu dam šteku bijelog marlbora. Krenula sam prema skladištu da mu je donesem, a on je ušao za mnom.

Sagnula sam se da uzmem cigarete kad sam osjetila ubod u ruku, vrat, leđa. Vikao je: ‘Daj novce, daj cigarete’ i nastavljao me bosti nožem svuda, po prsima, rebrima, vratu... Vikala sam: ‘Budalo, šta radiš, ubit ćeš me’, a on je nastavija ubadati. Tada lijevom rukom rušim gajbe i preko svega toga što se srušilo, tih gajbi i stakla, krvava skačem i dolazim do vrata skladišta. Krv je šikljala na sve strane, pune su mi šlape bile krvi”, kazivala je tijekom suđenja Ivka Barišić peteročlanom sudskom vijeću na čelu s Jadrankom Bigom Milutin.

Nakon što ju je izbo nožem, napadač je otišao do blagajne u unutrašnjost trgovine.

“Gledala sam tad ima li koga, no nigdje nikoga vani nije bilo, ni auta ni ljudi. Onda sam se sjetila da sam vidjela nekog čovjeka petnaestak minuta prije kod ‘Elektroluxa’. Viknula sam u pomoć, a tad je izišao čovjek iz te firme i pitao me šta se dogodilo. Odgovorila sam da me neka budala htjela ubiti, rekla sam mu da zove Hitnu pomoć, a da ja idem natrag u dućan nazvati šeficu da dođe. U bolnici sam na liječenju provela više od dvadeset dana”, rekla je prodavačica tijekom svog svjedočenja, te naglasila kako ne prihvaća Aščićevu ispriku.

Sudsko vijeće smatralo je primjerenom navedenu kaznu jer je Aščić priznao djelo te zbog njegove mlađe životne dobi i dosadašnje neosuđivanosti. Smatrali su i da će ova kazna, iako je ispod zakonskog minimuma, postići željeni učinak, piše Slobodna Dalmacija .

Pokajao se

Jozo Aščić je na početku suđenja u potpunosti priznao krivnju i pokajao se ustvrdivši da ne zna što mu se dogodilo tog dana, zašto je to napravio, te da mu je vrlo žao zbog svega.

Žalba

Pretpostavlja se kako će se ŽDO žaliti Vrhovnom sudu na visinu izrečene sankcije s obzirom da su, očito, očekivali puno strožu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:34