Slovenci preuzeli primat: najviše stradavaju u nesrećema na moru

ZAGREB - Slovenci su ovog ljeta od Čeha preuzeli crnu titulu stranaca koji najviše stradavaju na odmoru u Hrvatskoj. Rekorderi su po broju pomorskih nesreća - uništili su osam jahti i glisera, a ozlijeđeno je šest osoba.



Do klovoza je na moru život izgubilo 14 stranih turista, a 30 ih je teže ozlijeđeno.



Slovaci rješili 163 slučaja




Ove godine na svoje zemljake pazi i rekordan broj stranih policajaca- njih 44 u osam gradova. Stranci će gradovima šetati u svojim uniformama, ali neće imati policijske ovlasti.



- Naši su momci prošle godine pomogli u rješavanju 163 manja slučaja - rekao je Radovan Kyselica, policijski ataše Republike Slovačke.



Stanje u MUP-u ocjenjuju zadovoljavajućim, a Jadran za strance sigurnim mjestom.



- Do kolovoza su na moru stradale 52 osobe, U 18 slučajeva radilo se o utapljanjima, u 6 slučaja o naletima plovila na kupače, kažu u MUP-u.



Pijani spavali na jahti




U incidentu kod Ugljana tročlana se posada luksuznom jahtom zabila u Veli Paranak pri punoj brzini.



Jahta je potpuno uništena i završila je 20 metara na obali, a tada su, prema riječima mještana, potpuno pijani Slovenci odbili napustiti brod.







Jedan je navodno nesreću prespavao. Kažnjeni su novčano.



Dvojica turista iz Belgije u samo su tjedan dana u lipnju dvaput zvali GSS u pomoć, i to zato što su dvaput zapeli na istoj stijeni u NP-u Paklenica.



Na Mađara se na Krku srušila cijela jedna stijena i ubila ga, a mladi se Austrijanac zanio na Zrću, skočio na glavu u plitki bazen i pritom slomio vrat.



Padali niz litice i zidine



Sredinom lipnja u Brelima kod Makarske škotski je par iz ruku ispustio kolica s dvogodišnjim sinom pa je dijete palo u provaliju duboku tri metra, ali je, srećom, samo lakše ozlijeđeno.



Petogodišnjak iz Rusij dva tjedna poslije je pao s Lovrjenca sa sedam metara. Život su mu spasili liječnici u Splitu.



U Vodicama su redari premlatili Rusa koji nije htio platiti astronomski račun u strip baru Princess, a njegova je sunarodnjaka prije mjesec dana u Splitu pretukao diler.



Mladićev otac policiji je lagao da mu je sin pao u grmlje.



Mladi Kinez j plaćao taksi u Splitu kad mu je prišao lopov i iz ruku ukrao novčanik te odmaglio na biciklu.



Rumunja (28) sa Interpolove crvene tjeralice na krueru su uhvatili policajci u Dubrovniku.




Ronioci i kupači sami sebe precijene

Do kraja srpnja na plažama su se utopile turistice iz Njemačke, Austrije i Slovenije, jedan se Francuz utopio na slapovima Krke, dok je slovenski ronilac život izgubio na izvoru Cetine. Sredinom lipnja Nijemac (65) se biciklom survao niz padinu na Pagu. Za 39-godišnjeg Čeha koban je bio skok s mola na zadarskom Boriku. U policiji kažu da kupači neoprezno kreću u dubine, a ronioci precjenjuju svoje sposobnosti, stoga ih pozivaju na dodatni oprez.



Tomislav Novak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:55