REAGIRALA I POLICIJA

Snimka od 18 sekundi zgrozila Hrvate: ‘Pa slušajte što ta djeca u Splitu pjevaju, znamo do čega to vodi...‘

Snimku je osudio Ured pravobraniteljice za djecu: To je manipulacija djecom. Iskorištena da se pojača efekt fešte...
 Screenshot

Virtualnim svijetom već dva dana kruži video snimka od 18 sekundi na kojoj se vidi mnoštvo vesele djece školske i predškolske dobi koja u punom zanosu, u gradu pod Marjanom, pjevaju, odnosno ritmično izvikuju: "Zgazi, zgazi zgazi Purgereee! Purgereee! Purgereee!". I tako nekoliko puta.

Prema informacijama Jutarnjeg lista glazbenu izvedbu djece, kako na bini, tako i u publici, zabilježila je nepoznata osoba. Pretpostavlja se da je snimka nastala mobitelom, 7. siječnja, na Mertojaku tijekom zadnjeg kvartovskog Adventa koji je bio kompletno u znaku ‘bilih‘ i u medijima prezentiran kao Hajdučka fešta.

Tog se dana naime, stajalo u redu za učlanjivanje u udrugu ‘Naš Hajduk‘, a organizatori eventa su se doista potrudili animirati djecu pa je čak organizirano i nadmetanje među djecom s izvedbama Hajdukovih pjesama. Jeo se grah, organizirana je i lutrija, a djecu se, kako se može vidjeti na snimljenom videu, naveliko upoznavalo s navijačkim čarima kada igra Hajduk protiv Dinama pa se u vrhuncu navijačke strasti navijači oba tabora međusobno časte riječima "Zgazi, zgazi, zgazi Purgera - Ubij, ubij, ubij Tovara".

O navedenom videouratku, na kojem su u glavnoj ulozi deseci mališana, upitali smo PU splitsko-dalmatinsku.

- Do trenutka zaprimanja vašeg upita nismo imali saznanja o ovom događaju. U odnosu na navedeno provest ćemo postupak utvrđivanja činjenica - rekli su nam kratko iz splitske policije.

Na sporni video, čiju autentičnost provjeravaju splitski policajci, osvrnuo se i Ured pravobraniteljice za djecu jer, kako navode, pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević​ osuđuje svako nasilje te isticanje i izvikivanje poruka mržnje prema bilo kojoj grupi ili pojedincu, pri čemu posebice žalosti kada takve poruke dolaze iz usta djece.

- Ovaj događaj doista predstavlja manipulaciju djecom te je ujedno izraz nepoštovanja prema djeci i njihovim roditeljima, kao i neodgovornog postupanja s djecom od strane osoba koje su u tom trenutku bile odgovorne za djecu. Budući da snimka pokazuje da je riječ o djeci školske dobi, možemo samo pretpostaviti kako su ih (vjerojatno) odrasle osobe potaknule na​ neprimjereno skandiranje i korištenje pogrdnih riječi, a da djeca nisu ni svjesna značenja tih riječi. U ovom slučaju, dječje skandiranje iskorišteno je kao ilustracija, kako bi se pojačao efekt održane fešte, što predstavlja izuzetno neprimjeren i nepotreban čin, a ujedno i uvredljiv za djecu. Djeca su ovom prilikom bila izložena na neugodan način, što im može prouzročiti daljnje neugodnosti zbog reakcija okoline. Naglašavamo odgovornost odraslih, prije svega roditelja i drugih članova obitelji, odgojitelja, učitelja, itd., da djecu kroz odrastanje uče njihovim odgovornostima, o primjerenom odnosu prema drugima, toleranciji, razumijevanju i empatiji. Pritom važnu ulogu imaju i navijačke udruge koje trebaju promovirati sportski duh i osuditi bilo koji oblik mržnje i nasilja, budući da imaju snažan utjecaj na djecu te se djeca identificiraju s njima. U tom procesu učenja, potreban je i jasan stav društva o nedopustivosti nasilja i pravovremena reakcija kada do nasilja dođe - navode za Jutarnji iz Ureda dječje pravobraniteljice.

Također iz Ureda podsjećaju da uredno upozoravaju da "izostanak reakcije na slučajeve nasilja i izraza netrpeljivosti i govora mržnje mogu ostaviti negativne posljedice i utjecati na porast nasilja nad i među djecom".

- Na svako isticanje nasilničkih i drugih neprimjerenih poruka u bilo kojem okruženju, (u ovom slučaju, na fešti navijačke skupine) treba reagirati jasnom osudom i sankcijama i tako potvrditi da su agresivna komunikacija, nasilje i govor mržnje neprihvatljivi. Djeca odrastaju u okruženju koje su stvorili odrasli. Nažalost, u našem je društvu nasilje široko prisutno i ne nailazi uvijek na osudu, primjerice, nasilje na sportskim terenima, u medijima, agresivna komunikacija na društvenim mrežama i u javnom prostoru. Poruke nesnošljivosti i govor mržnje, kao i navedeno skandiranje, sve češće su sastavni dio ponašanja navijača na sportskim terenima, a pritom izostaje odgovarajuća reakcija. Takvi se ispadi​ prečesto prešućuju i toleriraju od strane nadležnih službi koje bi morale na njih reagirati. Djeca to vide i zaključuju da su iskazi mržnje i nesnošljivosti dio "sportske atmosfere". Ako ih nitko izravno ne upozorava na nedopustivost takvih iskaza, postoji rizik da će se i sama tako ponašati, čak i ako ih nitko posebno ne potiče na to - zaključuju iz Ureda Pirnat Dragičević.

Neki od pravnika s kojima smo razgovarali, a koji su također već uočili navedeni video po društvenim mrežama, kažu da djeca ne mogu biti odgovorna ni za što, ali da osoba koja ih usmjerava u skandiranju krši Kazneni zakon kroz javno poticanje na nasilje i mržnju, a može se i sankcionirati prekršajno po članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

- Usmjeravati djecu od malena na takvo navijanje može u kasnijoj fazi života rezultirati stvarima koje su se posljednjih dana odvijale u Vukovaru - kaže nam jedan odvjetnik.

Iduća je na potezu splitska policija koja će istražiti autentičnost snimke, a potom i je li navedenog dana prekršen zakon po bilo kojoj osnovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:07